A lányokat megrendelésre viszik futtatóik a bordélyházakhoz, van olyan emberkereskedő, aki több száz lányt is futtat egyszerre külföldön - tudta meg a Velvet az elítélttől, akit kétrendbeli emberkereskedelem vádjával négy év hat hónap fegyházbüntetésre ítélt a Budapest Környéki Törvényszék. A 38 éves férfivel a fegyházban beszélgettünk.

Velvet: Meg tudja mondani, eddig hány lányt adott el prostituáltnak?

L. Róbert: Soha nem kereskedtem lányokkal, szereztem nekik munkát, és ezért a segítségemért ők havonta 1000-1500 eurót (278 000-417 000 forint) fizettek fejenként. Szó sincs eladásról. Volt, hogy nyolc lánnyal dolgoztam együtt, de ez csakis munka volt. Pár lány volt csak, amiért meg is kaptam a büntetésemet. Fejenként 1500 eurót kértem tőlük havonta, ami nagyon kevés ahhoz képest, mennyit keresnek Hollandiában. A minimumot számolva napi 400-600 eurót (110 000-166 000 Ft) visznek haza. Mások egy évben több száz lányt is kiközvetítenek.

Mennyire fontos a lányok külseje ahhoz, hogy munkát tudjon szerezni nekik?

Nem feltétel, hogy jól nézzen ki. Volt, aki olyan családi körülmények közül ment Londonba, hogy állandóan öngyilkossági kísérletei voltak. Megláttam, és rögtön mondtam, egy forintot nem fog keresni, minek külditek ki? De kiközvetítettük. A bokájától végig felfelé, az egész karja össze volt vagdalva, és mégis napi ezer fontokat (340 000 Ft) keresett.

Hogyan kerülnek ki a lányok, ha azt feltételezzük, hogy saját akaratukból akarnak kint dolgozni?

A férfi, aki felhajtja a lányokat, többnyire szegényebb falvakat néz ki magának, ahova egy-két, akár három hónapon keresztül folyamatosan eljár, beül a kiskocsmákba, és fizetget jobbra-balra mindenkinek. A helyiek látják, hogy van nagy kocsi, pénz, idővel barátságok szövődnek, és felteszik a kérdést: mivel foglalkozol? Ha megmondja, hogy lányokkal, rögtön ott a válasz, hogy én ismerek olyan lányt, aki menne dolgozni. És bizony rengeteg olyan lány van vidéken, aki szeretne dolgozni. Rendszeresen előfordul, hogy a saját anyja, saját apja teszi ki a gyereket az útra, mondván, nem tudunk megélni, állj ki kurvának, ha már nem tudsz elmenni dolgozni. Van egy 16-17 éves lány, akit 10 kiló sertéshúsért adott el az apja egy magyar férfinak.

A faluban ilyenkor mindenki tudja, hogy azt a lányt prostiuáltként vitték el? Nem szólják meg a családokat?

Ha valaki folyamatosan lejár a faluba, megismer mindenkit, és ha már elvitt egy-két lányt, a helyiek látják, hogy a szülők rendszeresen kapják a pénzt, elkezdenek jobban élni, a többiek pedig elkezdenek gondolkodni, hogy ez bizony nekünk is jó lenne. Rengeteg ilyen falu van, és nem szólják meg őket a mai világban, sőt mi több, büszkeséggel tölti el őket, hogy a lányuk kiment, és dolgozik értük.

Melyek ezek a falvak?

Hajdú-Bihar megyében Hadház, Téglás, Böszörmény, a környéken Berettyóújfalu, Komádi, Borsodban Szakáld, Homrogd például. De rengeteg ilyen falu van.

A határőröknek nem tűnt fel soha, hogy rendszeresen látják ugyanazokat a férfiakat lányokkal utazni? Vagy lefizetik őket?

Nem kellett lefizetni senkit, ez már bevett szokás. Tisztában vannak vele, hogy a lányok beleegyeztek, és azért mennek ki, hogy munkát vállaljanak. Kint legálisan dolgoznak, minden esetben a házak és a bárok intézik a papírokat, és ez alig 1-2 nap alatt megvan.

A magyar lányok hol helyezkednek el a piacon? Kelendőbbek, mint a román vagy orosz lányok? Mi egy magyar lány értéke?

A magyar lányokat mindenhol nagyon szeretik, normális áron dolgoznak, ellentétben a román, bolgár és orosz konkurenciával. Svájcban, ahol az úton dolgoznak, a türelmi zónában, a bolgár és a román lányok leverik a tarifákat, mert elmennek akár 10 euróért (2 800 Ft) is. A magyarok 50 euróról (14 000 Ft) indulnak.

Tudják a kiközvetített lányok, hogy mit vállalnak? Mondhatnak egyáltalán nemet?

Mondhatnak, de nem tesz jót nekik, ha nemet mondanak. Olyan értelemben nem tesz jót, hogy megbélyegzik magukat, mert a kuncsaft az interneten visszajelzést ad arról, hogy nem elégedett a házzal, a szolgáltatással, ami persze a ház kárára megy. Pont ezért van az, hogy állandóan cserélik a lányokat. Egy hónapot töltenek el egy házban, és utána máshova teszik át őket, mert folyamatosan frissíteni szeretnék a repertoárt. Ez nem rövid idő, állandó vendégek vannak, akik mindig más és más élményt akarnak. Olyan kialakult vendégkörök vannak, hogy már a házak mondják meg, milyen típust akarnak. Van, ahova konzumlányoknak viszik ki őket.

A lányok kimehetnek a házból sétálni, fodrászhoz, moziba vagy éppen ruhát vásárolni? Ha igen, kíséri őket valaki?

Egyedül a siegburgi házban volt olyan, hogy nem engedték ki őket, és ezzel be is fejeztük. A háztulajdonos barátnője volt a fodrász, a kozmetikus, ő rakta rendbe a lányokat. Túl sok ruha nem kell rájuk, a munkahelyen laktak. Van, ahol elveszik az irataikat, van, ahol nem. Akiktől nem veszik el, azok azért normálisan ki vannak fizetve, de akiktől elzárják a papírokat, nem tudnak közlekedni, visszatartják őket, és a pénzüket is elveszik.

Csattannak pofonok?

Adják-veszik a lányokat Európában

A kopasz, tetovált tarkójú férfi társával együtt 2009. október 2-án négy lányt, köztük egy fiatalkorút szállított Berettyóújfaluból Siegburgba. A németországi bordélyházban L. Róbert fejenként 500 eurót vett át a lányokért, majd társával tovább utazott Hollandiába. A siegburgi házból a lányokat tovább adták egy bonni bordélyháznak, ahol az egyik ellenőrzés során kiderült, egyikük fiatalkorú, és körözik.

"Aki mást elad, megvásárol, ellenszolgáltatásként átad, vagy átvesz, más személyért elcserél, úgyszintén, aki ennek érdekében toboroz, mást szállít, elszállásol, elrejt, másnak megszerez, bűntettet követ el." Btk. 175/B. §

 

Volt rá precedens, hogy a házakban megverték vagy ki sem fizették őket. Mert ugye jön a kuncsaft, a diszpécserrel megbeszéli, mit szeretne. Ausztriától Londonig általános, hogy a bevétel felét veszik el a lányoktól, vagy napi 100-120 eurót (27 000 Ft-33 000 Ft) kérnek, hogy ott dolgozhassanak. Cserébe teljes ellátást kapnak, szállást, többek között azért is, nehogy elkóboroljanak. Egyes helyeken kimehetnek a házból, máshol teljesen kihasználják a lányokat. Találkoztam ilyen esetekkel, például a mi ügyünkben, hogy az egyik ház eladta a lányokat egy másik háznak, ahol bezárták, és verték őket.

Mennyiért adta el a siegburgi háztulajdonos azokat a lányokat, akiket kivitt hozzájuk?

2000 euróért (553 000 Ft). Ezt utólag tudtam meg, és azonnal ki is mentem. Ebből a pénzből én nem kértem, de a lányok sem kaptak semmit, csak azután, miután kimentem utánuk. Siegburgban a Haus 118-ból kerültek egy bonni házba, amit nem hagyhattak el, és itt volt azért olyan munka, amit ők nem nagyon akartak elvállalni.

Például?

Sokszor hajmeresztő dolgokat kérnek a kuncsaftok. Össze-vissza kötözik őket, szadomazó szerepjátékokat játszanak. Elég durvák, rengeteg az aberrált férfi.

Mi volt a legbizarrabb dolog, amit azoktól a lányoktól kértek, akiket futtatott?

Volt olyan, hogy ki kellett állniuk meztelenül egy golfpályára, semmiféle szex nem volt, csak golflabdákat lövöldöztek rájuk. Ezért egy lány több ezer eurót is kapott. Beleegyeztek, bevállalták, hogy minél több pénzük legyen, hiszen egy aktus ára 50 és 150 euró között mozog (14 000 Ft-41 000 Ft), ez egy óra. 50 euró egy alap francia gumival, 80 euró (22 000 Ft) a sima aktus, 150 euróért egy komplett egy óra hosszát kapnak, gumi nélkül.

Nem félnek a fertőzésektől?

Mindenki, aki kikerül, orvosi vizsgálaton vesz részt, így hivatalosan vállalhatnak munkát. TB-t fizetnek, orvosi felügyelet alatt állnak. A háztól elviszik őket szakorvoshoz is, mert az engedély mindenkinek kell. Elég sűrűn ellenőrzik őket, ami persze attól is függ, mennyire vannak jóban a tulajdonosok a hatóságokkal.

Mi lesz, ha terhes lesz valamelyik lány?

Volt rá precedens, nem egy, nem kettő. Hiába szedik a fogamzásgátlót, mégis teherbe esnek, és ilyenkor általában elvetetik. Aki későn veszi észre, azon sajnos rajtamarad a gyerek. Hazaküldik a bordélyházból, vagy legjobb esetben megtalálja élete párját.

Hány órát dolgoznak naponta?

Ha 100 euróval (27 000 Ft) számolunk, az durván négy óra naponta. Délután kettőtől hajnal kettőig tart a munkaidejük. Van egy diszpécser, aki a megkereséseket lefordítja a lányoknak magyarul, hogy pontosan mit szeretnének a kuncsaftok. Az áron felül vannak az extrák, amit a lánynak személyesen fizet ki a vendég a szobában, ez teljes egészében az övé marad. A diszpécsernek kifizeti az alapárat, magának meg vezeti, hogy aznap hány és milyen munkát végzett el. Vagy hetes, vagy napi elszámolásban vannak a házzal.

A háztulajdonosok között sok magyar van?

A legtöbb tulajdonos török állampolgár Németországban. Nagyon kevés magyar tulajdonos is van, meg vannak albánok is, ők tudnak is magyarul. Hollandiában rengeteg magyar van, szinte minden a magyarok kezében van ott. Nem csak Amszterdamban, hanem máshol is. Kibérelnek házakat, lakásokat, előre egy évre kifizetik. Kisebb városokban is így megy ez, például Emmenben, Ommenben, Drontenben. Magyarok a tulajdonosok és a lányok is. Franciaországban is vannak kint magyar lányok, de a rendőrség nagyon figyel, folyamatosan ellenőrzés alatt tartják őket, nem engedik a nőket kizsákmányolni. Nagyon komolyan figyelik a lányok érdekeit, ha férje van, és minden nap ahhoz megy haza, máris húzzák a rendőrök a férjét, hogy te strici vagy. Oda nagyon nehéz a rendőrségi ellenőrzés miatt lányokat vinni, vannak kint magyarok, csak nem férfi, hanem női stricikkel.

Mennyi ideig csinálják ezt általában?

18 éves kortól 32-33 éves korukig, de addigra úgy kiégnek mind testileg, mind lelkileg, hogy nem bírják tovább. Addigra megszokják a jólétet, nem tudnak pénzt félretenni, elverik, vagy belekényszerülnek abba, hogy igyanak, drogozzanak.

A drogozás mennyire jellemző?

Kilencven százalékban. Akár a háztól, akár vendégtől kapják, megkínálják a lányokat, előbb-utóbb mindenki drogfüggővé válik.

Jellemző, hogy 18 évesnél fiatalabbak is dolgoznak?

Ausztriára a legjellemzőbb, ott tényleg vannak pedofil házak. 9 évestől 14 évesekig, román, bolgár, orosz kislányok, de magyar nagyon kevés akad köztük. A saját szüleik szabályosan eladják őket.

Tud arról, hogy férfiakat is közvetítettek ki?

Transzvesztitaként mennek ki, nincs mellük, de szilikonos melltartóval meg lehet oldani. Jobban keresnek, mint a csajok, mert sokkal több az aberrált férfi, mint a normális. Házakban, utcákban és kirakatokban is dolgoznak.

Interjúalanyokat keresünk

Ez az interjú egy olyan cikksorozat harmadik része, amellyel a szinte iparágként működő, szexuális célú európai emberkereskedelmre, az ehhez kapcsolódó szegénységre, a bántalmazott nők, férfiak, gyerekek kizsákmányolására szeretnénk felhívni a figyelmet.

Olyanokkal kívánunk interjút készíteni, akik fiatalkorúként kerültek külföldre prostituáltként, akiket szüleik adtak el, vagy akiket erőszakkal hurcoltak el. Olyan szülők jelentkezését is várjuk, akik elmondanák, miért döntöttek amellett, hogy gyermeküket prostituáltnak adják. Az interjúalanyok jelentkezését erre az emailcímre várjuk. Köszönjük.

Korábbi cikkeink a témában:

Tárgynak tekintik a testüket a tinédzser prostik

Így lettem egyetem mellett luxusprostiból kabinos kurva