A közösségi oldalak roskadoznak a fiatal lányok szexi önfotóitól, amikkel azt akarják üzenni, hogy ők már igazi nők. Később gyakran kiderül, hogy nem, de akkorra már gyakran csak a rendőrség marad segítségnek. Az egyetlen megoldás az, ha nem küldünk ilyen képeket senkinek.

Megállíthatatlan népszerűségnek örvend a sexting: egy 2009-es felmérés szerint az amerikai lányok 22 százaléka, a fiúk 18 százaléka küldött már e-mailben, vagy tett fel valamilyen internetes oldalra teljesen vagy félig meztelen, vagy akár pornografikus képet magáról, a Jezebel adatai szerint pedig a fiatal lányok 71 százaléke használt már webcamet a hálószóbájában. Az okostelefonok egyre szélesebb körű elterjedésének köszönhetően ez az arány azóta valószínűleg csak nőtt: az egyre népszerűbb Snapchat nevű alkalmazás, aminek az a különleges funkciója, hogy a küldött videó vagy kép pár perccel a fogadás után automatikusan eltűnik, elvileg mindenhonnan. Bár a szakértők figyelmeztetnek rá, hogy valószínűleg az applikációban is léteznek olyan kiskapuk, amiknek segítségével simán hozzáférhet később bárki az intim anyaghoz, a jelenség nem lassul.

Sexting

A sexting fogalma a 21. században terjedt el a szex és a text (szöveg) szavak egybeolvadásából. Eredetileg csak a leginkább mobiltelefonokon, esetleg chaten váltott pikáns üzenetekre vonatkozott, de a fényképezőgépes mobilok és webcamerák elterjedése óta a magunkról készített erotikus képek küldését is jelenti.

Nincs szex, van kép

De miért is érdekesebb képeket küldeni, mint tényleg szexelni, vagy csak a klasszikus módon ismerkedni? .“A magyar lányok általában a ‘jaj nem dugok veled' elv képviselői, akik azért megmutatják mindenüket. Elég felmenni a Facebookra, számtalan olyan tinilány látható, aki úgy pózol, mintha egy 30 éves ribanc lenne. Van bennük szexuális késztetés, ugyanakkor félnek tőle. A magamutogatás egy álca, azt próbálják mutatni, hogy mennyire felnőttek” – mondta  Velvetnek a pszichológus Tóth-Horváth Gábor, aki a képes kompenzáció veszélyeit is megemlítette. “Sokszor csapdába is csalják magukat, mert küldhetnek magukról ismeretleneknek képeket, akik aztán zsarolják őket azzal, hogy ha nem küldenek magukról keményebb fotókat, akkor feltöltik a korábbiakat valahova. Ebből lett a most látható öngyilkossági hullám is.” Egy 2007-es kutatás szerint az amerikai tinézserek 43 százaléka csak online ismerkedik, mert élőben nem mernék elmondani dolgaikat. Hasonló magyar kimutatást nem találtunk, de szabad szemmel is látható, hogy ez lett az első számú ismerkedési módszer, amihez persze kell a kívánatosra gyúrt profil Facebookon.

Küldött már magáról szexi fotókat?

Egész más a helyzet, amikor egymást civilben is ismerő tinik sextingelnek. “Ez inkább annak a bizonyítása, hogy nagyon benne vannak, pedig dehogy. Még itt is megvan az a veszély, hogy elküldik az iskolában a fiúbarátjuknak a képet, mindenki örül, három nap múlva pedig összevesznek, a fiúbarát pedig bosszúból feltölti a képet és megmutatja mindenkinek.” A bárki által elérhető Twitterek vagy Tumblrek is roskadoznak a fiatal lányok képeitől, akik valószínűleg önbizalomnövelőként fogják fel azt, ha lájkokat dobálnak képeikre, egy jó ideje már magyar gyűjtőoldala is létezik ezeknek.

Ne maszturbáljunk webcam előtt...

Tóth-Horváth szerint ezeket az eseteket egy módon lehet kikerülni, mégpedig ha nem tesszük meg már az első lépést sem. “Egyszerűen ne adjanak olyan fegyvert a másik kezébe, amivel vissza lehet élni. Ne küldjenek ilyen képet, ne maszturbáljanak webcam előtt, mert nincs más megoldás. Ha mégis, akkor marad utána az öngyilkossági gondolat, járhatunk pszichológushoz, elköltözünk és iskolát váltunk. Az első ponton kell gondolkodni.”

...vagy ha mégis, szóljunk a rendőrségnek

Mivel túlnyomó részt fiatal lányokról van szó, ezért ez a tanács valószínűleg nem elég, viszont lehet tenni jogi lépéseket. Egy Velvetnek nyilatkozó jogász szerint minden képfelhasználás jogsértő lehet, ha kifejezett hozzájárulás nélkül lett közzé téve, tehát akár egy Facebookos megosztás is. Az, ha üzenetben megosztják velünk, nem fogható fel hozzájárulásként, egy minket ábrázoló kép pedig személyes adatnak minősül, aminek a jogosulatlan felhasználása ezzel való visszaélésnek minősülhet. Ez pedig köztörvényes bűncselekmény.