Az elmúlt időszakban egyre több olyan tinédzserről lehetett olvasni, akik társaik iskolai vagy internetes zaklatása után menekültek öngyilkosságba. Az egymást gyalázó tinik már nemcsak a Facebookon, hanem a 2010 óta működő, Ask.fm nevű oldalon is gyűlölködnek, név nélkül.

A Daily Mail-en jelent meg egy brit anya levele, aki 14 éves lánya laptopján futott bele a gyűlölködő tinédzserek közösségi oldalaiba. A nő akkor vette észre, hogy többen is lánya öltözködését kritizálják, és a tinilányt születésnapi partiján viselt ruhája miatt többen is lekurvázzák. A nőt sokkolta, hogy lányát ilyen támadások érték a neten, annak ellenére, hogy ő is tudta, milyen kihívó ruhában jelent meg tinilánya a 14. születésnapján. “A lányom szinte egyik napról a másikra változott át, és lett belőle egy hosszúlábú, szőke nő, mellekkel, és eszméletlen alakkal” – mondta az anya, aki mikor meglátta a lányát egy arany rövidnadrágban, és egy feszülős felsőben, állítása szerint nem volt szíve azt mondani a tininek, hogy öltözzön át. “Nem voltam elég bátor ahhoz, hogy megmondjam neki, mennyire veszélyes dolog így öltözködni, csupán 30 perccel a születésnapi bulija előtt, úgy, hogy ott voltak a barátai is. Azzal próbáltam nyugtatni magam, hogy csak kísérletezik a divattal. Inkább ittam egy pohár bort, mosolyt erőltettem az arcomra, és készítettem róla egy fotót.”

Az új platform az Ask.fm

Az anya állítása szerint a legtöbb gyűlölködő megjegyzés a Facebookon és a Tumblren kívül az Ask.fm nevű oldalon érkezett, ami a brit tinédzser szerint normális, mert ott mindenki így viselkedik. “Azelőtt sosem hallottam erről az oldalról, de felvilágosultabb anyák már biztos látták az Ask.fm-et. Ez egy olyan oldal, ahol a tinik a Facebook oldalukon keresztül tudnak regisztrálni, de név nélkül is beszélhetnek egymással, kérdezz-felelek stílusban. Mivel nem kötelező megadniuk adatokat magukról, így arról és olyan stílusban írnak, ahogy csak akarnak. (...) A weboldalt már sok támadás érte, miután két tinédzser is öngyilkos lett az oldalon őket ért zaklatások miatt” – mondta az édesanya, akinek lánya viszont nem látja támadásnak az ottani kommenteket. “Azt mondta, hogy szerinte ezek nem támadó megjegyzések. Szerinte ez teljesen normális ezen az oldalon, mivel ott mindenki undorítóan viselkedik mindenkivel.”

A legfiatalabb áldozat 12 éves

Az utóbbi hónapokban több, cyberbullying miatt öngyilkosságot elkövető tini története is nagy port kavart, a legnagyobbat talán a kanadai Amanda Todd, aki halála előtt a Youtube-on kért segítséget. Utóbbira az Anonymus is felkapta a fejét, és a tiéndzsert zaklató férfi fejét követelték. Egy amerikai lány,  Felicia Garcia  szintén azért ölte meg magát, mert állítólag sokan gúnyolták őt, és mint kiderült, még szeptemberben egy 15 éves angol kislány, Ciara Pugsley is az internetes gúnyolódások miatt lett öngyilkos, októberben pedig egy szintén angol kislány, a 13 éves Erin Gallagher is megölte magát. A legfiatalabb áldozat pedig egy ír kislány, a 12 éves Lara Burns volt, aki feltehetően szintén társai szekírozása miatt menekült az öngyilkosságba.

Az ír Sun magazin egy kampányt is elindított, amiben megpróbálják megfékezni az iskolai és internetes gúnyolódásokat és szekírozásokat, hogy ne történjen több ilyen haláleset. Hasonló célja van annak  a 12 éves Tourette-szindrómás fiúnak  is, akinek a nevével már egy alapítványt is létrehoztak, ami a fiatalok megaláztatása ellen szól, és ami arra buzdít mindenkit, hogy próbálja meg elfogadni társait.

Facebookon az Ask.fm ellen, és az Ask.fm a zaklatások ellen

A Facebookon már elindult egy oldal (egyelőre nem sok támogatóval), ahol azt követelik, hogy az Ask.fm "vonuljon ki" Írországból, mivel ketten is öngyilkosságot követtek el az őket az oldalon ért támadások miatt. Ami ezek után érdekes, hogy az Ask.fm-en belül is találtunk olyan oldalt, ahol a bullyinggel, vagyis a neten való gyűlölködéssel és zaklatásokkal foglalkoznak.