Rendszeresen előfordul, hogy a 18 év alattiakat nem szolgálják ki a boltokban óvszerrel a pénztárosok, holott az a fogyasztóvédelmi törvény értelmében fogamzásgátlónak minősül, így a törvény a vásárlást lehetővé teszi. A nagyobb üzletláncokban erre már a pénztárgép is figyelmezteti a pénztárost, azonban a kisebb boltokban máig probléma. A 15-18 éves korosztályban a teljes lakosságra vetítve dupla annyian vásárolnak és használnak óvszert, az egyik hazai felmérés szerint a válaszadók 64%-a nem védekezett a szüzessége elvesztésekor.

A 15-18 évesek körében magasabb az óvszert használók száma

A hol-vegyek-és-hogyan óvszert kínzó kérdések mellett a kamaszoknak azzal is szembe kell nézniük, hogy talán nem szolgálják ki őket a pénztárnál, és életük egyik legkínosabb jelenetét kell átélniük. Annak ellenére, hogy a fogyasztóvédelmi törvény ezt lehetővé teszi, rendszeresen előfordul, hogy a 18 év alattiak nem vásárolhatnak óvszert. "Érkeznek hozzánk fogyasztói levelek azzal kapcsolatban, hogy nem szolgálják ki a fiatalokat. Egy-kettőt kaptunk 2012-ben is, és nagyon ellenezzük a kereskedők ezen hozzáállását. Fontosnak tartjuk, hogy bárki, aki szeretne óvszert vásárolni, hozzájusson, és hogy elérhető legyen az óvszer mindenki számára, aki vásárolni szeretne" – mondta a Velvetnek a Durex kategória menedzsere, Somlai Anna, és hozzátette, a felmérések szerint a 15-18 éves korosztály körében magasabb az óvszer használata. A teljes lakossággal összehasonlítva, csaknem dupla annyian használnak ebben a korosztályban óvszert - mennyiségben, intenzitásban is. A pénztárosok arra hivatkozva nem szolgálják ki a fiatalkorúakat, hogy az óvszer szexuális segédeszköznek minősül, ilyet pedig nem adhatnak el fiatalkorúaknak. A fogyasztóvédelmi törvény szerint azonban az óvszer fogamzásgátlónak minősül, így a 18 év alattiak is megvásárolhatják bárhol, bármelyik üzletben.

A Durex Nemzetközi Jóléti kutatásából kiderül, hogy a férfiak 27%-a, a nők 4%-a állította saját magáról, hogy a szüzességét futó kaland során veszítette el. A hazai válaszadók 64%-a nem védekezett a szüzesség elvesztésekor. "Az egyik legfontosabb irány pedig, hogy óvszerrel védekezzenek, hiszen az a nem kívánt terhesség mellett a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújthat. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010-ben iskoláskorú gyerekeket kérdezett meg, a kutatás eredményéből kiderült, hogy az elsőként választott védekezési módszer az óvszer, a válaszadók 56%-a szerint."

"A Krisztina körúton a sorban előttem lévő nő Erzsébet utalvánnyal akart fizetni, és valami probléma volt. A pénztárosnő morgott közben, hogy az a sok hülye szabály, és hogy kotont se adhat el 18 év alattinak" – áll a Velvetnek küldött olvasói levélben. A probléma nem mai, már 2008-ban a Corában és a Tescóban találtak az olvasók tiltó táblát az óvszerek mellett, miszerint fiatalkorúak nem vásárolhatnak óvszert. Mára mindkét üzletlánc alkalmazkodott a törvényhez, a kisebb boltokban azonban máig előfordul, hogy a 18 évnél fiatalabbak nem vehetnek óvszert.

"Ez akkor is úgy volt szabályozva, ahogy most is van, évekkel ezelőtt az az eset egy pénztárosi hiba volt. Kétféle ilyen típusú terméket különböztetünk meg, az egyik amit úgy nevez a szaknyelv, hogy szexuális segédeszköz, ezek közül egyes áruházainkban síkosítót árulunk, ezt tilos eladni 18 év alattiaknak. A másik a fogamzásgátló eszköz, mint például az óvszer, amit természetesen el lehet adni 18 év alattiaknak. A rendszerünk olyan, hogy a vonalkód alapján a pénztárgép jelzi a pénztárosnak, hogy igazolnia kell-e a vásárlónak, elmúlt-e 18 éves" – mondta a Velvetnek a Tesco sajtósa, Pálfalvi Márta.

A Fogyasztóvédelmi törvény szerint fogamzásgátló eszköz az óvszer

Az NFH tájékoztatása szerint a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV tv. 16/A § (2) pontjának értelmében valóban tilos a fiatalkorúak szexuális termékkel való kiszolgálása, ugyanez a törvény azonban definiálja a szexuális termék fogalmát (1997. évi CLV tv 2§ v) is. "Szexuális termék olyan birtokba vehető forgalomképes dolog, amelynek elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, különösen amely nemi aktust vagy egyéb szexuális cselekményt nyíltan ábrázol, illetve emberi testet, testrészt szexuális ingerkeltésre alkalmas módon vagy szexuális ingerkeltés céljából ábrázol, ideértve a – rendeltetése szerint – szexuális ingerkeltésre szolgáló, nemi aktus vagy egyéb szexuális cselekmény során alkalmazható eszközt is, a fogamzásgátlás céljából alkalmazható eszköz kivételével. Helytelen a kereskedő azon eljárása és tájékoztatása, mely szerint 18 éven aluliakat nem szolgálnak ki óvszerrel" – nyilatkozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. Mivel az óvszer fogamzásgátláshoz való termék, így az nem minősül szexuális terméknek, így nem tiltott a fiatalkorúak számára. A probléma tehát a pénztárosok ismereteinek hiánya, tájékozatlansága miatt lehet, ami akár súlyos következményekkel járhat, HPV-vel, szifilisszel, rosszabb esetben HIV vírussal vagy hepatisis vírussal fertőződhetnek meg.

"Van egy pénztáros képzés, amin megtanulnak mindent, amit tudniuk kell, segédletet is kapnak. Folyamatos a képzésük, ha valaki elkövet egy ilyen hibát, akkor újabb tréningen vesz részt. Hozzánk panasz a vásárlóktól nem érkezett még ezzel kapcsolatban, a médiából tudtuk meg a korábbi eseteket" – tette hozzá a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtószóvivője. Megoldás lehet az is, ha a fiatalok tisztában vannak a fogyasztóvédelmi törvénnyel, és a pénztárnál erre hivatkozva szólnak, ha pedig nem járnak sikerrel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a panaszkönyvet ajánlja. Azonban a tizenévesek ennyire nem tudatos vásárlók, pláne gumivásárláskor, amikor minél hamarabb túlesnének a nyilvános helyen való vásárláson.

A pénztárosok és a kínos helyzet elkerülésére az óvszerautomaták is megfelelnének. 2005-ben az egyik MSZP-s politikus felvetette, hogy a gimnáziumok és középiskolák férfi mosdóiban óvszerautomatákat helyezzenek el. Ugyan nem a kamaszok szexuális egészsége volt a fő cél, hanem a terhességmegszakítások számának csökkentése. Az ügyet a struccpolitika nyerte: száz középiskolából öt iskolában állítottak fel óvszerautomatákat.