Nagy a köd a nimfománia jelenség körül: ezt a fajta a szenvedélybetegséget ugyanis gyakran tévesen keverik a köznyelvben a szexmániával. Szakember segítségével most tisztázzuk, mi a különbség a kettő között. Szájbarágó.

Még mindig nagy fogalomzavar van a nimfománia jelensége körül – derült ki az egyik olvasói levélből, és az internes kutakodásból. A köd oka pedig az, hogy ezt a fajta kényszerbetegséget a köznyelvben gyakran a szexmániával, hiperszexualitással azonosítják. Pedig van különbség a kettő között, méghozzá nem is elhanyagolható különbség.

Szexmánia vs nimfománia

„Gyerekkoromtól végzek önkielégítést, akkoriban is csak esti orgazmussal tudtam elaludni, és ez azóta is így megy, hol a saját kezemtől, hol pedig a pasimtól” – írta a 29 éves Beáta a Velvetnek. „Szexuális éhségem viszont azóta nagyobb lett, ha lehetőség van rá, akár négyszer is csinálom egy nap, sokáig úgy tudtam, hogy ez egészséges, sőt, a pasik is erre vágynak. A mostani barátom szerint viszont már beteges, hogy bármikor és bárhol megkívánom, szerinte ez már nimfománia. Beszélgettem a barátnőimmel erről és ők is túlzásnak vélik ezt az intenzitást, ők is a nimfomániát emlegették. Én viszont úgy tudom, hogy a nimfománia frigiditással jár együtt. Nekem viszont szinte minden alkalommal van orgazmusom. Akkor most mi az igazság?”

A szexmániát nem szabad összekeverni a nimfomániával. Bár a férfiak többsége nagy szexuális étvágyú nőről álmodik, tévesen bélyegzik meg nimfomániával azokat, akik naponta akár többször is vágynak a kielégülésre. Az utóbbi szó egyébként kulcsfontosságú az orvosi megfogalmazásokban. Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus szerint az a férfi, aki valóban egy nimfomániás nővel találná szemben magát, nem mondana sok köszönetet. A nimfománia ugyanis szinte egy tőről fakad a frigiditással, vagyis az ilyen nők keresik a kielégülés élményét, de azt vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritka esetben érik el.

Nimfománia

Kóros nemi igazgatottság a nőnél, mely némely ideg- v. elmebeteg állapot tüneteként lép föl. Így nem ritkán a hisztéria lefolyása alatt, a maniakalis és általános izgatottsággal járó pszichotikus tünetcsoportokban jelentkezik mint egyik kimagasló kórtünet. De itt-ott kóros nemi érzetek, erotikus érzéki csalódások és nagyzási téveszmék kapcsolatában is észleljük. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

„Ezért váltogatják a nimfomániás nők a partnereiket űzött vadként. Nem tudnak letelepedni senki mellett, nem tudnak megélni egy normális párkapcsolatot, minden gondolatuk és cselekedetük akörül forog, hogy megtalálja a kielégülést” – magyarázta a szakember, és hozzátette, nem egyszerűen az orgazmus hajszolásáról van szó, a nimfománia egy szenvedélybetegség, ami során a nő leküzdhetetlen vágyat érez arra, hogy közösüljön akár egy idegennel is. Vagyis hasonló betegség, mint az alkoholizmus, kleptománia vagy a dohányzás. Ezt a kóros nemi izgatottságot keverik sokszor a szexmániával, aminek viszont alapja, hogy az illető nő élvezi a szexet, vagyis örömét leli benne. „Nagyon dinamikusan és nagyon részletesen átéli a szexualitás minden pillanatát, aminek semmi köze nincs a nimfomániához” – mondta dr. Rusz Edit.

A nimfománia tünetei:

- Elfojthatatlan szexuális aktivitás.

- Tehetetlenség érzése az aktus után/ellenére is.

- Érzelemhiány a szexuális kapcsolatok alatt. A nimfomániás nő nem igényli a babusgatást, az előjátékot, számára kizárólag az aktus a fontos.

- Szexuális partnerek gyakori váltogatása, sok múltbéli partnerkapcsolat.

- Orgazmushiány.

- Ismeretlenekkel folytatott szexuális viszony.