A szexuális érzékenység, a befogadókészség, a test reakció mind megismerhetők az erogén zónák felfedezésével. Az elsődleges és másodlagos erogén zónák stimulálásával fokozható a gerjedelem, például a boka és a könyök is ilyen területek.

A női és férfi test egésze tele van olyan területekkel, amik szexuális gerjedelmet válthatnak ki. A rendszer okosan ki van találva, az elsődleges és másodlagos erogén zónák izgatásával a test felkészül a szexre. Erotikus novellák sorai mind-mind részletezik, hogyan ér egymáshoz a nő és a férfi, hosszú oldalak szólnak az előjátékról. Az erogén zónák ingerlésével szexuális gerjedelem idézhető elő, ilyen a haj, a nyak, a könyök, de például a boka is. Hogy ki mire gerjed, egyéne válogatja. Az érintésekre adott ingerek az agyban végződnek, ami aztán továbbítja a választ a test megfelelő szerveinek, és a szexhez szükséges hormonok, nedvek beindulnak.  Az erogén zónák megfelelő stimulálásához a fantáziának is van köze, a tantra hívei szerint akkor teljesedhet ki a szexben a férfi és a nő, ha megfelelően egymásra vannak gerjedve. A szexuális érzékenység feltérképezésével a test minden pontján hasznos tudásra tehet szert, és behatolás közben a szabadon lévő kezeivel, csókokkal ingerelheti tovább az erogén zónákat.  Ehhez fontosak a szexchatek, a pikáns üzenetek, az erotikus beszélgetések is az érintések mellett.

Közös erogén zóna a nyak, a gerinc felső része, és a fenék is

Az erogén zónák két részre oszthatók, vannak az elsődleges (száj, mellek, pénisz, ánusz, prosztata, gát, klitorisz, G-pont) és a másodlagos erogén zónák (a bőr felülete, a haj, a nyak, a hát, a hónalj és a test oldalsó része a hónaljtól a csípőig, lábak). A megfelelő izgatással az egész test annyira érzékennyé válhat az érintésekre, mint amennyire érzékeny a makk vagy a csikló – feltéve, ha megvan ehhez a befogadókészség. Ez pedig már a csókolózásnál eldőlhet, az ajkakban található idegvégződés, a nyelvek játéka illetve a nyál szaga együttesen megmutatják, mekkora a gerjedelem, egyáltalán van-e. A csók közbeni érintések, például a haj simogatása, a fül nyaldosása, a fülcimpa simogatása, az arc összeérintése mind-mind izgatóan hatnak nőre és férfira egyaránt. A megfelelő stimuláláshoz fontos tudni, hogy a férfi és a nő izgalmi görbéje teljesen eltérő, hogy a nők izgatásánál az érzék-érzés világa a fontos. A test legérzékenyebb pontjainak – mint vagina, szeméremdomb, csikló, mellbimbó – izgatása mellett fokozható az izgalom, a cél, hogy minél intenzívebb legyen. Ehhez azonban az elsődleges és másodlagos erogén zónák ismerete elengedhetetlen.

Általában fentről indul minden, csókkal. Az ajkak, a fül és a nyak a közös erogén zóna, a férfinál és a nőnél is érzékeny terület. A váll, a kar belső területe a hónalj alatt a mellhez közel szintén gerjedelmet válthat ki mindkét nemnél. A férfiak felsőtestén nyaktól lefelé, a gerinc vonalán érdemes ujjbeggyel rajzolgatni, csókolni, finoman harapdálni. A nők lapockája, a csuklyás izom területe (tarkótól a vállig) és a gerinc szintén erogén zóna. A mellkas, a mellbimbó, a mell területe a férfiaknál és a nőknél is érzéki terület, azonban a nőknél ha rosszul nyúl valaki a mellekhez, érzéketlenné teheti azokat. A melleket csak és kizárólag alulról felfelé szabad simogatni, a mell oldalára és a törzs oldalsó részére is gondosan kitérve. A köldök a tantra hívei szerint energia elnyelő terület, ezzel lehet azért kísérletezni, de például a jégkocka nyalogatását a köldökben durrbele módon nem ajánljuk.

A könyök, a csukló és a boka is fontos erogén zónák

A szeméremdombnál és az ágyéknál rengeteg idegvégződés van, a herezacskó, a pénisz, a gát, az ánusz és prosztata szintén erogén zónák, ahogy az alhas is. A fenék egésze rendkívüli erogén zóna a férfiaknál és a nőknél is, a simogatásoktól a harapdáláson át a paskolásig lehet próbálkozni – egyénenként változó, kinek mi izgató. Ezek érzékenysége, izgatásuk intenzitása, annak ereje, és ideje persze változik a felizgulás mértékétől is, az egyén befogadókészségétől is.

A boka reagál a simogatásra, ahogy a csukló és a könyök is. A könyök közös erogén zóna, akárcsak az Achilles-ín. Ha arra gondolunk, mennyire fájdalmas ha erős ütés éri mindkettő, akkor válik egyértelművé, hogy ez a másik irányban is működhet. A tenyéren minden szervhez tartozik egy pont, vallják a természetgyógyászok, így a tenyér teljes simogatása, finom masszírozása  jó alapot adhat a továbbiakhoz. A csukló simogatása ujjbeggyel, rajzolgatása is gerjedelmet válthat ki, ahogy tulajdonképpen minden olyan terület, ahol artéria van. A térdhajlatnál szintén érdemes megvizsgálni, milyen reakciót válthat ki annak izgatása. A lábfétis nem véletlenül vonz annyi mindenkit, a világ fetisisztáinak éllovasai a lábimádók, akik ugyan a lábat tárgyként imádják. A lábujjak, különösen a nagylábujj is erogén zóna a nőknél.

A puding próbája az evés, hogy ki mire gerjed, teljesen egyéni, sokszor még az ember maga sem tudja, mitől lesz libabőrös. Lehet próbálkozni az erősebb, gyengédebb simogatásokkal, a gyors-lassú mozdulatok véltakozásával, vagy a forró-hűvös játékokkal, hogy megismerje partnere testét. Az érintéseket forró, hűvös lehelettel való izgatás váltakozásával is lehet variálni, akinek van ideje a hosszas izgatásra, gyümölcsökkel vagy akár folyékony halmazállapotú csokoládéval is eljátszadozhat. Például a gerinc tájék végigcsurgatása csokival, majd lenyalogatása nagyon finoman hat a férfiaknál és a nőknél is, ugyanez a hatás érhető el nyaktól alhasig is (a nemi szervek környékén minden cukros tartalmú ételt kerülni kell).