Az anális szex élvezetére hozzá kell szoktatni a testet, ehhez pedig kezdésként a kifejezetten erre a célra kialakított anál izgatók tökéletesek. Azonban nem mindegy, milyen, gyöngyös, rezgő vagy ökölnyi méretű - a rosszul választott darabbal egy életre megutáltathatja az análszexet. Legyen szó nőről vagy férfiről.

Az anál igen népszerű a pornónak hála, és kicsit túl is értékelt, ha azt nézzük, hogy a tumblr sötét oldala tele van az análszexszel, és a társasági beszélgetésekben szinte már azok a pasik a hősök, akik rá tudják beszélni a csajokat az análra. A valóság az, hogy az análszex akkor jó, ha azt mindenki egyformán akarja, és ha szakértő kezek csinálják – ez igaz a férfiak anális izgatására is. Mindegy, hogy ki csinálja kinek, a kezdeti lépések ugyanazok. Az análhoz az elengedés fontos, aminek az agyban kell megtörténnie, ehhez pedig a bizalom kell. Ha valaki ajtóstul ront a házba, akkor soha az életben többet nem próbálkozhat ugyanott – de más se. A testet szoktatni kell az análszexhez, a kezdeti lépésekhez az anilingust és az ujjazást ajánljuk, de akad pár segédeszköz is, amit bevethet kezdésként az élvezet fokozásáért. Az anatómiai felkészültség elengedhetetlen, a végbélnyílásban van még egy gyűrűsizom, amin át kell hatolni.

A kezdők a lassú tempóval és a folyamatos kommunikációval tehetnek azért, hogy megtapasztalják az intenzívebb orgazmust, és ne legyen rémálom az egész. Könnyebb a dolog, ha a behatolás dupla, azaz ha elöl és hátul is van valami. Síkosítóval és a kúpos formájú tágítóval érdemes próbálkozni, akár nyalás/szopás-ujjazás közben is – az izgatás ne szakadjon meg. (Itt kell megjegyezni, hogy azok, akik tényleg szeretik az análszexet, nincs szükségük tágítóra sem síkosítóra.) A higiéniára kiemelten oda kell figyelni, azt az eszközt, vagy ujjat, amit hátul is használt, csak tisztítás után tegye a hüvelybe vagy a szájba. A tágítók mindenféle méretben kaphatók, a teljesen átlagos de az annál karcsúbb is tökéletesen megfelel a célnak. A kicsi análtágítókat ajánljuk előszeretettel, ezek alkalmazkodnak a testhez, ráadásul korong alakú vége, így könnyen használható. Az anyaga tetszés szerint választható. A legjobb a sima felület, mert ez garantáltan könnyen tisztítható, és ami nem rezeg. A vibrátorok többsége használható análszexhez is, azonban ez már a haladóknak való. Az anális dildók hámmal vagy kézzel használhatók, sokféle méretben és textúrában kaphatók: a szilikon azért jó, mert rugalmas.

A gyöngyös dildókat a többedik alkalomkor célszerű próbálgatni, a használata pofonegyszerű. Az orgazmus közeli állapotban tegye be, majd az orgazmushoz közeledve, aközben lassan húzza ki. A fokozatosan növekvő golyókat a hüvelyben lévő pénisz is érzi, ha mindenki hozzászokott az érzéshez, bátran lehet játszadozni a gyöngyös izé húzogatásának ritmusával. A butt plugok szűk nyakú, felfelé kiszélesedő, vastag tágítók, amik akár ökölnyi méretben is kaphatók. Értelemszerűen kezdésnek ezt sem ajánljuk, ezekből a vékonyabbak tökéletesen alkalmasak ahhoz, hogy a test hozzászokjon a másmilyen izgatáshoz.

A prosztata masszírozók is szűk nyakű, felfelé kiszélesedő segédeszközök, a férfi G-pontjaként emlegetett prosztata stimulálásával korábban soha nem tapasztalt orgazmust lehet átélni. A rezgő masszírozók többsége bizarr formájú, és mindegyiknek van valamilyen fogantyúja. A behelyezés és a használt semmiben nem különbözik attól, amikor a nő anális izgatásáról van szó: lassú mozdulatokkal, folyamatos, egymás közti kommunikációval lehet teljes az élvezet. A fogantyú rész a mozgatással egyszerre nyomja a gátat kívülről, miközben a masszírozó feje a prosztatát izgatja belül. A test felkészítését a végbélnyílásba való behatolásra szintén anilingusszal illetve ujjazással célszerű kezdeni, és csak azt követően próbálkozzanak a speciálisan erre a célra alkalmas segédeszközzel.