A hosszú ideje tartó, megfáradt párkapcsolatokat el lehet mélyíteni a hármasszexszel, azonban a hármasnak sokkal több hátránya van, mint amennyire izgatónak hangzik elsőre. A szexológus azoknak tanácsolja, akik közt az érzelmek biztosak, és ahol mindketten egyformán vágynak erre.

Ha egyformán akarják, csak akkor lehet jó

Néha a három jobb lehet, mint a kettő, ha a hálószobáról van szó. A hármasszex sokak bakancslistáján szerepel, mellette szól a kalandvágy, a dupla öröm, és az idegen test érintése iránti vágy. Az általában prűd és képmutató társadalom szemében (nagy átlagban) a hármas mocskos és kicsit deviáns dolog, és a gátlástalan párok játéka. Valójában igazán örömteli lehet, megfelelő partnerekkel természetesen, és még a házasság-monogámia-család szentségét is meg lehet tartani a hármassal.

Sokan döntenek úgy, hogy beleugranak egy hármasba, azonban az alapok nagyon fontosak: csak azért, mert a másik azt akarja, sosem szabad csinálni, mert abból csak a baj lesz. Az is nagyon fontos, hogy szex közben aktív legyen az is, aki kicsit kiszorul a mókából – törvényszerű, hogy egyvalaki mindig kicsit háttérbe szorul. A szexológus szerint egyértelműen színt visz a párkapcsolatokba a hármasszex, de vannak hátulütői. "Ha régóta vannak együtt, és közösen egyformán akarják, akkor színt vihet a lassan elszürkülő életükbe a hármasszex. De ahol van harmadik, ott mindig lehetséges, hogy valaki kilép a harmadik miatt, egyébként létezik tartós hármas is" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor, és hozzátette, kliensei közt vannak két pasival, két csajjal együttélő poligám párok.

Összetartó ereje lehet, de válással is végződhet

A döntés a hármasszexre javíthat a párkapcsolat minőségén, nagyon erős összetartó ereje is lehet, de ugyanakkos romboló hatású is. Főleg azok a kapcsolat lehetnek veszélyben, ahol a kölcsönös szerelem helyett jellemzően a devizahitel, közös ház, anyagiak vagy más érdekek dominálnak. A szexuális felmérések azt támasztják alá, hogy sok pár nem azért választja a monogámiát, mert arra vágyik, hanem mert társadalmi elvárás, vagy mert jobbat maguk sem tudnak kitalálni, hogyan tartsák meg egymást. A kapuzárási pánik is generálhatja a hármasszex utáni vágyat a házasságban, azonban a legtöbbször pontosan a rossz időzítés miatt válással végződhet a jónak ígérkező móka. "A szexuális vonzerő, az újdonság varázsa bizonyos életkor felett a pasikat is a nőket is el tudja kápráztatni. Inkább férfiakra jellemző, hogy színt visznek az életükbe egy harmadikkal, aminek az volna a célja, hogy a párjával színesítsék. De elvesztheti a fejét, és a harmadik nyer. Ha nem vagyunk urai a helyzetnek, akkor egy mezei hármasból is lehet válás. Ha az érzelmi kötelék biztos alapokon van, és tényleg csak játszótárs a harmadik, akkor nem" – tette hozzá a szakember.

Tammy Nelson, a The New Monogamy szerzője azt írja könyvében, hogy a félrelépő emberek 35-50%-a boldog házasságban élt, amikor megcsalták partnerüket. Vagy legalábbis ezt vallották, amikor megkérdezték őket. Mindenesetre tény, hogy az emberek nagy hányada érez késztetést arra, hogy mások testét is felfedezze. Azt, hogy ezt a felfedezést együtt teszik meg, és nem külön-külön, a megcsalás, mint olyan, megszűnhet, és a kapcsolat is elmélyülhet az együtt átélt élménynek köszönhetően.

Ahhoz, hogy erre sor kerüljön, nem kell mást tenni, mint őszintén beszélni a vágyakról, és minden egyéb kritériumot szükséges tisztázni: hol legyen, ki, mit csinálhat. A hármasszex lehet fantasztikus és kiábrándító is, felütheti a fejét féltékenység, szerelem a harmadik fél iránt, a magányosság érzése, elvégre is minél több a partner, annál kevesebb lehet a figyelem – és ez az, amire tudatosan figyelni kell hármasszex közben. Több ember kielégíteni egyszerre, és megadni nekik azt, amire vágynak, nem könnyű.

Ha megosztaná a témával kapcsolatos véleményét, tapasztalatát vagy kérdései vannak más témában, írjon a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre, a szexológus válaszol.