Több olvasónk is arról kérdezte a szexológust, hogyan bírhatná tovább a szexet, milyen technikával tanulhatja meg visszatartani az ejakulációt. A szakember tanácsa az, hogy először egyedül kísérletezze ki mindenki, hogyan képes visszatartani, majd a partnerével közösen gyakoroljon.

Mindenki legyen pontosan tisztában az érzéssel, mikor élvez el

Több olvasói levél is érkezett hozzánk ugyanabban a témában, így amellett, hogy egyenként válaszoltunk azokra, a problémára bővebben is reagálunk. A téma az, mivel érhető el, hogy a férfi ne élvezzen el olyan könnyen, milyen technikával lehet megtanulni tovább húzni a szexet. Tóth-Horváth Gábor szexológus szerint a gyorslövő képesség a kamaszkori maszturbálási szokások miatt alakul ki. "A korai magömlést mindig a kamaszkori maszturbálási szokások alakítják, a félelem, hogy rányit valaki, hogy a wcbben gyorsan ráránt, ezek rögzülhetnek. Az izgalmi görbét a partnerek egymáshoz tudják igazítani, gyakorlással, a szex amúgy sem szabad, hogy rutin legyen. Még a legösszeszokottabb partnerek esetében is jó, ha gyöngéden tudják egymást irányítani, és tanulnak jó dolgokat, mert unalmassá válik" – mondta a Velvet megkeresésére a szexológus, aki azt tanácsolja, hogy eleinte egyedül, később pedig a partner bevonásával kell átszoktatni a testet.

"Első lépésként teremtse meg a lehetőséget. Nem kell túlparázni, elég annyi, hogy ne nyissanak rá. Tegyen be filmet vagy újságot, és ingerelje egész hosszában a péniszét. Ezt érdemes előbb egyedül gyakorolni, mert partnerrel szorongásokat okozhat, és még hamarabb elsül. Mindenki pontosan tisztában van az érzéssel, hogy jaj, jövök, na addig ne igerelje magát! Amikor már felhúzódtak a heréi, esetleg érzi, hogy nagyon közel van, akkor hagyja abba az ingerlést. Hogy mennyi időre, ez személyre szabott, mindenki érzi. Odafigyelést igényel. Ezzel a módszerrel tudja felfedezni azokat a pontokat a pénisz alsó felületén, amlyek megnyomásával vissza tudja tartani az ejakulációt. Azért érdemes egyedül begyakorolni, mert partnerrel sokkal nehezebb, nagyobb az izgalom, és abban a helyzetben a gondolkodás senkinek sem erőssége. A legtöbben a fék illetve a pénisz tövében a húgycsőre gyakorolt nyomással tudják leállítani a közeledő ejakulációt" – mondta a szakember, és hozzátette, ha már az egész kismedencei régió, a prosztata és a herék is jelzik, hogy most jön, akkor már ne szortítson el semmit, mert így kellemetlen élménnyé válhat a kielégülés. "Ez nem akaratlagos olyankor már, tehát leállítani nem tudja, de az elszorítás fájdalmas és kellemetlen lehet. Van akinek a gátra gyakorolt nyomás segít, de vannak akiknél ez csak fokozza, ezt egyedül célszerű felfedezni."

A partner bevonásával, irányításával kell gyakorolni

Azok, akik párkapcsolatban élnek, a partner bevonásával, irányításával lehet és kell is gyakorolni. A szakember tanácsa az, hogy a közösülést kerülni kell, mivel ha az önkontroll alacsony, akkor semmire sem jutnak. Segíthetnek az ejakuláció visszatartásának gyakorlásában a segédeszközök, péniszgyűrűk is. "Partnerrel okosan, mert például a nagyon hosszú műköröm inkább árt, fájdalmat okohat, és ezzel együtt gátlásokat alakíthat ki. Mivel két ember együtt szeretné élvezni a szexet, természetesen nyitottnak kell lenniük a partner felé. Két, úgyszólván meztelen ember egy ágyban genitálisan ingerli egymást, ennél intimebb helyzet nincs, tehát bátran elmondhatjuk, mi van a fejünkben, mi a kívánságunk, mit szeretnénk, mi zavar. El kell felejteni végképp a prüdériát."

A legenda, hogy segít, ha a férfi fél-egy órával az aktus előtt könnyít magán és ezzel tovább bírhatja igaz. "Fiziológiai okokból tovább bírhatja, ez is személyre szabott, és inkább szükségmegoldás. Alapvetően újratanulási folyamat, egy rosszul rögzített, kizárólag kielégülésre beidegzett mechanizmust kell átállítani. A technika: hátrahúzott fitymával a makk érzékenysége csökkenthető – e nem szabad állandóan úgy tartani!"