Férfiak körében terjed a legenda, hogy a menstruáló nő szűkebb, mint a többi napon. A megkérdezett nőgyógyász szerint érezheti szűkebbnek, de valójában nem az egyik nő sem. A szakember nem javasolja a szexet a ciklus alatt.

Szájról szájra terjed, hogy a nők menstruáció alatt szűkebbek, az erről regélő férfiak tézise szerint legalábbis. Nőgyógyászt és szexológust kérdeztünk az igen komoly és fontos témáról.

Érezhetik szűkebbnek

A szex évekkel ezelőttig tabu volt menstruáció közben, számos vallás ma is elutasítja, és a menstruáló nőket elkülönítik a férfiaktól. Egyes kultúrákban még azt is szabályozzák, mit ehet a nő a nehéz napokon: Új-Guineában az elkülönítés alatt a nők külön konyhán vannak, csak nőneműnek tekintett növényeket fogyaszthatnak. A női ciklus folyamatosan hat a nő fizikai és lelki állapotára, ami befolyásolja a környezetét is. Bár tudományos tény, hogy nem javasolt a szex ilyenkor, más kérdés a szexéhség és persze a fájdalom, ami a legtöbb nőre az első napon tör rá. Az orgazmus ugyanis fájdalomcsillapító hatással is bírhat, az orgazmus okozta összehúzódások segíthetnek túlélni az alhasi görcsöket. Más kérdés, hogy a sírós-lelkizős hangulaton is javíthat.

Bőven vannak olyan férfiak, akik ellenállhatatlannak tartják a menstruáló nőket, de olyanok is, akik a gondolattól is undorodnak. Az előbbiek azok, akik előszeretettel próbálkoznak, feltehetően ők azok, akik közt legendaként terjed, hogy a nők hüvelye szűkebb menstruáció alatt.

"Egy dolog képzelhető el, hogy vérbőség lehet ott, és emiatt úgy érezhetik, hogy szűkebb. Mivel vérbővebb a terület, mint máskor érezhet ilyet a férfi. Azonban ebben az időszakban nem nagyon javaslunk semmi akciót, mert elég nagy a fertőzés veszélye. Évekkel ezelőttig abszolút tiltás volt, nem véletlenül" – mondta a Velvetnek dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász.

A menstruáció és a szex kapcsolata főleg a terhesség miatt kerül szóba jellemzően, általános tévhit, hogy a ciklus ideje alatt a nő nem tud teherbe esni. Az igazság ezzel szemben az, hogy születtek már emiatt be nem tervezett gyerekek. A havi ciklus élettani folyamatát a hormonok és az agy szabályozza. Ovuláláskor emelkedik az ösztrogén szint, ami együttjár a luteinizáló hormon növekedésével, ami elősegíti az érett petesejt kilökődését. A petesejt bekerül a petevezetékbe a hasüregen keresztül, és arra vár, hogy megtermékenyülhessen. A felrepedt tüszőből a sárgatest kialakul és leválik, eközben a méhnyálkahártya felépül, hogy a megtermékenyített petesejtet be tudja fogadni. Amikor ez elmarad, akkor a méhnyálkahártya leválik vérzés kíséretében a petesejttel együtt – ez a menstruációs vérzés.

Mindent vagy semmit?

"A pasik jelentős része talán pont ez évezredes tabu miatt ilyenkor kevésbé kívánja a szexet. A nők nagyobb hányada a hormonok miatt nem akarja olyankor a szexet, ingerlékenyek, akár a hisztiig is elmennek" – mondta Tóth-Horváth Gábor szexológus a Velvetnek, és hozzátette, kevés nő fogékony a szexre ilyenkor, a legtöbben gyöngédségre, megértésre, gondoskodásra és türelemre vágynak. Megkérdeztünk azért arről több nőt is, hogyan állnak menstruáció alatt a szexhez, mennyire kívánják azt.

A válaszadók közt többen írták, hogy a második, harmadik napon bármire ráülnének, ami henger alakú. Akadt olyan is, aki azt válaszolta, kívánja a szexet ciklus közben, és bár kívánja, de a gondolatától rosszul van. A nőgyógyász szakember véleménye is alátámasztja, hogy egyáltalán nem kizárt a menstruáció közbeni szexuális vágy. "Előfordul, hogy a menstruáció második-harmadik napján kívánják a nők a szexet, de főleg a peteérés környékén jellemző, és csak azokra, akik nem szednek fogamzásgátlót. Aki fogamzásgátlót szed, nem érez különbséget" – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

Ha valakinek nincs gusztusa mindent csinálni, vagy ha úgy tetszik, tesztelni, hogy tényleg szűkebb-e a nő, megoldhatja másképp is: pettinggel például. Azt azért nem árt tudni, hogyha a nőt nagyon felizgatja, akkor a menstruáció alatt a vérzés ilyenkor hátrébb szorul, a helyét a szokásos hüvelynedv veszi át, ami a hüvely falain át szivárog. Orgazmus után azonnal elindul a vérzés, ezt érdemes észben tartani.