Az MSD Pharma Hungary Kft. nőket kérdezett meg a fogamzásgátlásról. Az online felmérésből kiderült, a többség elégedetlen a használt módszerrel, szívesen kipróbálnának mást, ami biztonságosabb és kényelmesebb. Ott van például lehetőségként a női óvszer is.

Mindenki olyan fogamzásgátló módszert használ, ami számára a legjobb, hozzá kell tenni, nem létezik tökéletes fogamzásgátlás, amivel a szex tökéletes lehet, és ami megvéd minden szexuális úton terjedő betegségtől és a nem kívánt terhességtől. Bőven van választék a fogamzásgátlásra, ennek ellenére az MSD Pharma Hungary Kft. online kutatásából kiderült, a magyar nők több mint fele fogamzásgátló tablettát használ (54%). A kutatásban résztvevők 40%-a egyéb módon védekezik, például óvszerrel, pesszáriummal, injekcióval, megszakítással vagy naptár módszerrel. A megkérdezettek csekély százaléka használ hüvelygyűrűt vagy spirált. A kutatásban résztvevő nők több mint fele elégedetlen a használt fogamzásgátló módszerrel, és majdnem mindenki (95%) kipróbálna biztonságosabb módszert. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a fogamzásgátló módszerek túl sok odafigyelést igényelnek, a magas hormontartalom, az elhízás és a vérzési gondok is problémásak.

A női óvszer, mint olyan szintén választás lehet, ezt azonban itthon szinte alig ismeri valaki. Szeptember 16-án tartották a női óvszer nemzetközi világnapját, idén a második alkalommal emlékeztek meg – egyelőre nagyon kevesen – e jeles ünnepnapról. A második világnapon 26 ország összesen 200 szervezete gyűlt össze, hogy megvitassák a női óvszer problémakörét, a legnagyobb kihívás vonzóvá és szexivé tenni azt.  "Behatolás előtt nincs kedvem más valamit berakni oda", "a farokra könnyebb valamit gyorsan felpattintani, de azt sem szeretem" – ilyen válaszokat kaptunk a gyors, nem reprezantatív körkérdéseinkre a női óvszer témájában.

A női óvszer hasonló a férfi kotonhoz, nagyobb, és vékonyabb is, előnye, hogy nem okoz annyi problémát a méretválasztás, mint a férfi óvszer esetében. A nőknek gyártott óvszer véd a nemi betegségektől, a nem kíván terhességtől, ráadásul a legújabb gyártmányok használat után egyszerűen felszívódnak. Azonban a hátránya, hogy nem lehet eléggé szexinek kommunikálni ahhoz, hogy az ember lánya ne arra asszociáljon, egy darab zacskót kell feltennie magába, épp a legrosszabb pillanatban. Mint minden más fogamzásgátló, a női óvszer sem tökéletes, de ez is egy lehetőség. Állítólag egyszerű a felhelyezése, és akár a partnert is be lehet ebbe vonni.

Használná a női óvszert?

Az ENSZ (UNFPA) jelentések szerint legalább annyira hatékony a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, mint a férfi óvszer. A női óvszert úgy kommunikálják, hogy plusz örömöt okoz a férfiaknak, a jelentések szerint vannak, akik valóban éreznek extra súrlódást a női óvszer használatakor, de sokan nem. Az tény,  hogy az óvszert nem szereti sok férfi, és a női óvszer egyfajta megoldás lehet. A nők sem maradnak el a plusz örömben, a női óvszer külső gyűrűje szex közben ingerli a csiklót, és így nagyobb lehet az élvezet – állítják. Ma már szuperlágy és finom anyagból készül, nem a traktorgumi jellemzi, mint sok óvszert, ráadásul hamar átveszi a test hőmérsékletét. Sokban különbözik a pesszáriumtól, a nagyobbik végét egészen ki kell húzni a szeméremcsont külső részéig, a csiklóhoz, amíg a kisebb átmérőjű, zárt vége a méhszájnál fekszik.

Az óvszerhez hasonlóan a fogamzásgátló tabletta sem köthető nemekhez, azaz ha lenne forgalomban férfi fogamzásgátló tabletta. A hetvenes évek óta kísérleteznek ezzel, a kifejezetten férfiaknak szánt antibébi tabletták iránt egyelőre csekély az érdeklődés, és a tesztek sem azt mutatták, hogy ez egy működőképes fogamzásgátló módszer lehetne – legalábbis a hatékony és megbízható női fogamzásgátlókhoz képest. A hormontabletták libidócsökkenést, visszafordíthatatlan sterilitást és belső szervi megbetegedéseket okozhatnak a férfiaknál. A durva mellékhatás nélküli fogamzásgátló tablettákra állítólag nem sokat kell várni, a férfiak ha nem akarnak óvszert használni, választhatják a spermicid kenőcsöket – ezek önmagukban nem túl hatásosak – illetve a here felfüggesztőket, amik visszanyomják a herét a lágyékcsatornába, majd használat után a felfüggesztőtől megszabadulva újból a helyére kerül. A megszakításos módszer és a direkt meleg használata is közszájon terjed, azonban sem a gőzfürdőzés-szaunázás nem alkalmas a statisztkák szerint fogamzásgátlásra, és a megszakításos módszer hatákékonysága sem 100%-os. A férfiaknak szánt alternatív fogamzásgátó módszerekkel kapcsolatban legalább annyian kísérleteznek, mint ahányan a női orgazmus titkát kutatják, aztán vagy lesz eredménye, vagy sem.