Hova tart a világ? Itt szívességből már bárkit leszopnak? A helyzet az, hogyha jó helyen kutakodik az ember, akkor úgy tűnik, hogy igen, bár ez azért régen se volt másképp. Mostantól viszont alig kell felállni a számítógéptől.

Roppant különös jelenségre hívta fel a Kernel magazin az emberek figyelmét: feltételezik, hogy a közeli jövőben a szopás lesz az internet új valutája. Mindezt néhány egyszerű példával illusztrálják, amelyek szerint kifejezetten erős hívószó lett, ha valaki szopást ígér valamiért cserébe.

Az ukránok értik ezt

Miközben a magyarban, ha nem is állandó, de visszatérő fordulat, hogy valaki azt mondja, hogy ha ezt vagy ezt megteszed, akkor tuti leszoplak, úgy tűnik, hogy a világ különböző pontjain az ilyen szóbeli üzletkötést sokkal komolyabban veszik. Nem mintha ne tudnánk arról, hogy egy-egy szívességért mit meg nem tesznek a magyarok is, de mintha a világ más területein ennek sokkal komolyabb kultúrája lenne.

Az első példaként egy ukrán lányt, Anasztázia Milanovicsot hozták fel, akinek állítólag sikerült felkavarnia egy ukrán közösségi oldalt, amikor tavaly megígérte, hogy találomra leszop valakit, ha a bejegyzését több mint 10 ezren lájkolják. Hogy mi vezette erre, az nem derült ki, valamin nagyon kiakadt. „Legyen, ribancok, felkúrtatok. Mivel nem tudok mindannyiótoknak egyesével válaszolni, fogadást ajánlok. Ha 96 órán belül 10 ezer lájkot kap ez a bejegyzésem, tanúk előtt leszopom valamelyikőtöket és filmezhetik is." Alig telt el ötven perc, és megvolt a nyertes.

Senki nem marad le

Nincs olyan jelenség a neten, amiből a Reddit kimaradna. Ott megpróbálták összehozni a keresletet és a kínálatot, de úgy tűnik, hogy a kereslet sokkal nagyobb a szopásra. „26 éves leszek kedden, és még soha nem voltam nővel. Valakinek nincs kedve megcsinálnia az évemet?" –kérdezi az egyik srác. Aztán elmondta még a fontosabb tudnivalókat, amik nem feltétlenül növelték az esélyeit: programozóként dolgozik, szereti a videojátékokat, és szeret olvasni. Nem is kapott egyetlen választ sem.

Ezeknél persze sokkal látványosabb, amikor Lady Gaga-rajongók egy elszánt csoportja ajánlgatja a szolgáltatásait. A Kernel magazin feltúrt néhány bejegyzést, amiben arra biztatják az internetező társakat, hogy a kedves gesztusukért cserébe töltsék le az egyik számát. Azt írja például egyikőjük, hogy minden Miami közelében élőt leszop, ha be tudja bizonyítani, hogy megvette az énekesnő legújabb dalát, az Applause-t.

És hogy mi ebből a tanulság? Azt nem tudjuk. Hogy ez miben tér el a hagyományos kurválkodásról, illetve béna társkereső oldalaktól? Azt sem tudjuk. Hogy tényleg elterjedt valuta lesz-e belőle? Nem hisszük, de majd meglátjuk. Még csak azt sem merjük kijelenteni, hogy ez azt jelentené, hogy alacsonyabbak lettek a tarifák (egy szám letöltése 1,29 dollár, azaz nincs háromszáz forint). Mindenesetre nem árthat, ha tudja, hogy ilyen csodás lehetőségeket is rejt az internet, ha nyitva tartja a szemét.