Európában éledezni látszik a nudista mozgalom, Nagy-Britanniában most ünneplik a nudizmus 50. évfordulóját, Londonban megrendezték az első meztelen pingpongversenyt. München városában összesen négy helyen lehet legális fetrengeni a napon: a város Angol kertjében például meztelenül tollasozni is ér.

Ha a Duna-parton lenne legalább egy nudista rész!

München az a város Európában, ahol engedélyezett a meztelenség a folyóparton, nem is egy, hanem négy helyszínen. Németország harmadik legnagyobb városa az Isar-folyó mentén fekszik, a bajor kultúra és a történelmi hagyományok mellett a nudizmus elfogadásáról is híres a város: a lakosok az élni és élni hagyni mottó szerint élnek egymás mellett békében. A különböző populációk és nemzetiségek a saját önmegvalósítás és tolerancia jegyében élnek, ennek egyik leglátványosabb eredménye a nudizmus. A müncheni önkormányzat engedélyezte, hogy a meztelenséget kedvelők kijelölt helyeken örvendjenek a saját testüknek. 

A városban jelenleg négy meztelen zóna működik, amik lehetővé teszik, hogy a müncheni lakosok és természetesen az arra járó turisták meztelenül ülhessenek, sétáljanak, napozzanak, focizzanak, tollasozzanak, biciklizzenek. Ezeket például az Angol kert egy részén is engedélyezik a hatóságok: nemcsak az emberek maguk közt tolerálják, hanem jogilag is szentesített a nudizás. Sem kerítések, sem falak nem veszik körül a meztelenkedőket, azonban a törvények szigorúak, és ha egy nudista átlépi azt a határt, ahol már kötelező ruhát viselni, a rendőrök megbüntetik – írja a Guardian Liberty Voice. Itt lehet meztelenkedni:

1. Az Isar-folyó mentén kijelölt területen (Marienklause és Brudermühl hídnál)

2. A Feldmoching-tó egy partján

3. Az Angol kert északi részén (Schwabinger Bucht)

4. Az Isar-szigeten, a folyó északi részénél 

A brit nudizmus most 50 éves, megrendezték az első meztelen pingpongversenyt

Nagy-Britanniában ünnepelnek a nudisták, idén ötven éve, hogy meztelenkedhetnek. Az East Yorkshire-i nudista klub egyik tagja, a 61 éves Sue Thompson 25 éve él naturistaként. Az idős nő szerint ez egy életforma, azt nyilatkozta a Hull Daily Mailnek, hogy gyakran kinevetik ezért, de nem érdekli. „Nagyon felszabadító, sokkal jobban érzem magam ruha nélkül. Gátlásos vagyok ruhában, mert nincs tökéletes alakom, szóval amikor ruhában vagyok azt gondolom, hogy nagyobbnak tűnök benne, de meztelenül tudom, ki vagyok" – mondta, és hozzátette, tapasztalatai szerint hajlamosak az emberek arra, hogy valakiről három másodpercen belül véleményt mondjanak, aminek az alapja az öltözködés. 

A nudista klubnak van 82 éves tagja is. Csak ebbe a klubba összesen százötvenen járnak, és több is van a szigetországban. A nudizmus olyannyira kezd ismét felkapottá válni, hogy idén megrendezték az első meztelen pingpong versenyt Londonban. Nők és férfiak játszottak egymással azon a helyszínen, ahol 1901 óta lehet pingpongozni. A csupasz versenyt egy különteremben szervezték meg, a Bounce nevű helyszínen sztárok is megfordulnak, így még az is meglehet, hogy Jennifer Lawrence, Gwyneth Paltrow vagy Pippa Middleton is látta a nudista versenyzőket.

Ibizán lehet meztelenül jógázni a parton

Ha megnézzük, hol lehet Európában meztelenkedni, egész sok lehetőséget találni: Ibizán például lehet meztelenül jógázni a parton, Horvátországban több partrészen is engedélyezik a meztelenkedést és Máltán is van lehetőség csupaszon a vízbe ugrálni. Franciaországban még Nagy-Britanniánál is régebb óta lehet legálisan meztelenkedni, 1950-ben nyílt az első naturista kemping, 2014-ben több mint száz olyan terület van, ahol engedélyezett a csupaszság.

A folyópartokon és tengerpartokon kijelölt nudistrandok a legkedveltebbek. Armand Jamier, a francia naturista szövetség elnöke azt nyilatkozta a Le Parisiennek, hogy a nudizmus lényege az, hogy az ember harmóniába kerül a természettel. Véleménye szerint még mindig az a kép él az emberekben, tévesen, hogy a naturisták valami szexuális cselekvéseket űznek az erre kijelölt helyeken. A franciák legnagyobb nudista területe Cap d'Agde városban van, Dél-Franciaországban, a városban több tízezer meztelen emberrel találhatja magát szembe a gyanútlan turista. Európában ezt a várost tartják a nudizmus fővárosának.