Brazíliában 2000 óta legális a prostitúció, bordélyházas rendszerben dolgoznak a szexmunkások. A 2014-es labdarúgó-világbajnokság idejére közel négymillió turistát vár az ország, a prostituáltak angol nyelvleckékkel és bankkártyás fizetőrendszer kiépítésével készülnek.

Mostoha körülmények

Brazíliában egymillió szexmunkás készül a foci vébére, méghozzá angol nyelvleckékkel és hitelkártyás, bankkártyás fizetőrendszer kiépítésével. Az országban 2000 óta legális a prostitúció, bordélyházakban, piroslámpás negyedekben dolgozhatnak a prostituáltak. Az Independent újságírója, Ewan MacKenna riportot készített Belo Horizonte szexmunkásairól – ebből kiderül, hogy komolyan készülnek a prostituáltak a 2014-es labadrúgó-világbajnokságra. Ami miatt várhatóan több százezer kliensük lesz a nyáron: becslések szerint 3,7 millió turistát vár az ország.  A sporteseményt több helyszínen rendezik, így a prostitúció és emberkereskedelem problémaköre az egész országot érinti. 

Belo Horizonte belvárosban összesen 23 bordélyház van, az ottani nevük zona. A kétezer, a városban dolgozó prostituált közül néhányan egy bevásárlóközpont tetején lévő, egy üres irodában tanul ingyen angolul. „Az egész biztos, hogy a város prostituáltjai sokkal több pénzt kereshetnek a focivébével" – mondta a lapnak egy ötvenes nő a szexmunkásokat összefogó Minas Gerais állami szervezettől. „A nightclubokban többet kereshetnek. Teljesen normális hogy a külföldi fiúk felkeresik őket, mindig ezt teszik, és most sokkal több külföldi fiú érkezik."  

A szakszervezethez tartozó szexmunkások korán reggel felkeresik a szexmunkások egyesületét, óvszert visznek el, korlátlan mennyiségben, gyakorlatilag a tagsági díj fejében. A zonákba (bordélyházak) bejutni sem egyszerű, a kidobók fémdetektorral vizsgálják át az odaérkezőket, a munkavállalókat és a klienseket egyaránt. Az ellenőrzés ellenére előfordul nemi erőszak és szurkálás is: a riport szerint a prostituáltak balkáni körülmények közt dolgoznak a szobáikban.

Négy prostiból egy kiskorú

A BBC riportja szerint a focivébé közeledtével a gyerekprostitúció növekedésének veszélye is fennáll, főleg Recife régióban. A fehér, homokos tengerparti rész rengeteg turistát vonz, a gazdasági fellendülés évekkel ezelőtt megkezdődött. Azonban a turisták közt sok a szexturista, köztük olyan férfiak, akik a 18 év alatti korosztályt keresik.

A segélyszervezeteknek a gyermekprostitúcióval is kell foglalkozniuk, ami a felmérések szerint riasztó mértékű: négy prostituáltból egy fiatalkorú. A BBC riportjából kiderül, hogy az utcagyerekek azok, akik szexmunkások lesznek, olyan gyerekek esnek áldozatul, akik drogfüggők és/vagy rendezetlen családi háttér van mögöttük. Bár Brazíliában papíron nagyon keményen fellépnek a gyermekbántalmazással szemben, a valóságban ez egészen máshogy működik.

„Amikor a férfiak megérkeznek a repülőtérre a taxisofőrök vagy a hotel személyezete segít nekik megtalálni a lányokat. A rendőrség általában távol marad ettől vagy szemet huny a gyermekprostitúció fölött, így nekünk kell gondoskodnunk a probléma megoldásáról" – mondta a BBC-nek a Happy Child szervezet vezetője, Aginaide Lynch. A lap riportja szerint a brazil drogfüggő gyerekek akár egy csésze kávé áráért hajlandóak eladni magukat. A Super Bowl idején is a prostitúcióról és az emberkereskedelemről cikkeztek az újságok, a nagy sportesemények vonzzák a bűnözést, az olimpiák és a futball-bajnokságok idején is megjelennek a szexmunkások. A Super Bowlon jelentek meg először olyan prostituáltak, akiknél lehetett bankkártyával fizetni, a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra a brazil szexmunkások is ezzel újítanak.