A 13 és 17 év közöttiek szerte a világon nagy százalékban használják a randialkalmazást, amelynek lényege, hogy Facebook profilra épül, és bárki találhat magának viszonylag rövid időn belül egy gyors kalandot. A probléma az, hogy mostanra többen használják ebből a korosztályból az alkalmazást, mint a 35 és 44 év közöttieké.

A Tinder okostelefon-alkalmazással idegenekkel lehet ismerkedni, lényege, hogy bárki gyors szexelési lehetőséget talál egy idegennel. Vagy randizgathat, vagy meghívathatja magát vacsorázni, ha épp úgy van kedve. Az ingyenes, mindenféle típusú okostelefonon használható Tinder a Facebook-profilra épül, ezért a felhasználási feltételek megegyeznek a Facebookéval: 13 év a regisztráció alsó korhatára.

A Tinderrel pont az a probléma, és erről hónapok óta cikkeznek a külföldi újságok, hogy a 13 és 17 éves korosztály aktív felhasználója a Tindernek.

A Guardian cikke szerint ez a korosztály teszi ki a Tinder felhasználók 7 százalékát, ami azt jelenti, hogy többen vannak, mint a 35 és 44 közötti korosztály (6,5 százalék).

„Korábban a felhasználók 90 százaléka a 18 és 24 év közötti korosztályból került ki, ma ez az arány 51 százalékra csökkent" – mondta a Guardiannek Justin Mateen, az app társtulajdonosa, és azt is hozzátette, hogy a 25 és 32 éves korosztály 32 százalékát teszi ki a Tinder felhasználóknak. 

A tinédzser Tinder-felhasználókkal az ausztrál Sydney Morning Herald is foglalkozik. Egy melbourne-i tinédzser a lapnak elmondta, hogy az alkalmazáson keresztül tinik ismerkednek tinikkel, olyanok, akik nem érzelmi kapcsolatra, hanem fizikai kontaktusra vágynak.

A 16 éves magángimnáziumba járó tanuló hozzátette, hogy minden olyan ismerősét, aki fent van a Tinderen, már invitálták szexre.

„Az összes lány, akit ismerek, főleg idősebb fiúkkal beszélgetett, egy-két évvel idősebbekkel. És a fiúk bárkivel beszélnek akivel csak lehet" – mondta az ausztrál lapnak egy 15 éves lány. Az egyik 17 éves tanuló pedig arról számolt be, hogy kivétel nélkül mindig szexre hívják a Tinderen. Az okostelefon-alkalmazás keresőjében 18 és 55 év közöttieket közt lehet csak partnert keresni, de ez nem akadályozza meg a 18 év alatti felhasználókat.

A 13 éves korhatár és a Facebook platform lehetővé teszik, hogy bárki könnyen hozzáférjen az okostelefon-alkalmazáshoz, és használhassa úgy is, hogy nem töltötte be a 18. életévét. Ráadásul bárki könnyedén megváltoztathatja a születési dátumát, akár egy 40 éves is kiadhatja magát 13 évesnek, de egy 11 éves is könnyedén hazudhatja azt, hogy idősebb.

A Tinder szóvivője szerint a szükséges biztonsági lépéseket a Facebook megteszi a profilok hitelességének vizsgálatával, a kérdés csupán az, hogy ezek a vizsgálati eredmények mennyire naprakészek.

Az ausztrál Victoria állam rendőrségi gyermekvédelmi osztályának nyomozója, Stephen Dennis szerint a 18 év alattiakkal szemben rengeteg a visszaélés a közösségi médiában. Rengeteg bejelentés érkezik a rendőrségre a szülőktől olyan felnőttek miatt, akik a fiatalkorúakkal akarnak kapcsolatba kerülni.