A szex hajhászása akkor probléma, ha csak az van, és a szociális kapcsolatokat, a munkát is felülírja. Az azonban teljesen természetes, ha szakítás után megy végig mindenkin, akin csak lehet - ezt nőknél, férfiaknál is ribancreflexnek lehet nevezni.

Jel, ha hanyagolja a szociális kapcsolatait 

A szex mint gyors örömforrás tünete lehet a lelki problémáknak, még akkor is, ha ebben mindegyik fél láthatóan jól érzi magát. Ugyan érdemes különbséget tenni a szexológus szakember szerint az életkor és az egyéni igények miatt, de jól felismerhetők a jelei annak, ha valaki csak pótcselekvésképpen hajkurássza a nőket vagy a férfiakat. Abban az esetben, ha már a barátait, szüleit, ismerőseit is hanyagolja valaki a kalandok miatt, pótcselekvésről beszélhetünk, akárcsak a pornófüggésnél

„A jó szex soha nem elég, de ha minden más háttérbe szorul, szociális kapcsolattok, munka, szórakozás, akkor bizony gond van. Mindenkinek személyreszabott libidója van, ami meghatározza, milyen gyakori kielégülésre van szüksége. Ez kamaszkorban végtelen közeli, az életkor előrehaladtával csökkenhet. Lehet, hogy aki heti hét egyéjszakás kapcsolatot létesít, de az élete többi szegmense ennek nem látja kárát, az tegye. Ha a hétköznapi teendőket is háttérbe szorítja, akkor már beszélhetünk pótcselekvésről" – mondta a szexológus, Tóth-Horváth Gábor a Velvetnek, és hozzátette, hormonális, mentális oka is lehet a túlzott szexnek. 

A ribancreflexet érdemes külön kezelni

Könnyen felismerhető egy adott közösségben, ha valaki forgószélszerűen söpör végig a környezetében, és fekszik le mindenkivel – szinte válogatás nélkül. Akár férfiről, akár nőről legyen szó, öngyógyító folyamatként is jelen lehet bárki életében az ilyen időszak. A szexológus szerint ezt a viselkedést nevezik ribancreflexnek is, leginkább szakítás után jellemző sokakra a végtelen mennyiségű partner hajhászása. 

„Lehet akár hormonális, akár mentális oka a dolognak, igazából akár öngyógyító folyamat is lehet. Senki felett ne törjön pálcát a környezete, mert annyira egyéni, hogy sok szexre van szüksége az illetőnek, vagy pótcselekvés a szex. Elég gyakori például szakítás után, a sok szex ugyanis növeli a dopamin és más neurotranszmitterek szintjét, így valamennyire elnyomja a rossz érzéseket. Ez nem valódi gyógyító hatás, nevezik néha ribencreflexnek, akár férfiről, akár nőről van szó. Szakítás után még fél az érzelmektől egy darabig mindenki."

Azok tehát, akik szakítás után ész nélkül dugnak, teljesen átlagosak, és ez el is múlik pár hét alatt. Akkor kell vagy érdemes odafigyelni azokra, akiknek csak a szexről szól az életük, hogyha minden más rovására megy az élvhajhászás. Terápiával és baráti támogatással lehet a pótcselekvésen segíteni.