A pornófüggők gondolatait és szabadidejét a pornónézés, annak beszerzése teszi ki, egyedül hódolnak szenvedélyüknek. Elvonási tünetként feszültség lesz úrrá rajtuk, jellemző, hogy keményebb filmekkel emelik az adagjukat. A függőségük miatt a legelemibb emberi kapcsolataik is megszűnnek, szexuális életük alig-alig van, a libidójuk nagyon alacsony szinten mozog. Főleg a 25-35 év közötti férfiak azok, akiket beszippant a felnőtt filmek világa, a szakember szerint a pornófüggőség a párkapcsolati gondok kísérő jelensége. Csak akkor lehet a pornóról leszokni, ha valaki felismeri, hogy függő.

"Reggel néztem pornót, és maszturbáltam is, visszaestem"

"Ma reggel néztem pornót és maszturbáltam is. Nagyon sajnálom, hogy visszaestem. Egyáltalán nem lett volna szükség rá. Visszatekintve nagyon könnyen megakadályozhattam volna. Amint felébredtem, már éreztem a vágyat arra, hogy kielégítsem magam, de nem lett volna elég egy szimpla maszturbáció, hanem nézni is akartam valamit mellé. Két lehetőségem is lehetett volna, hogy megakadályozzam, és mind a kettőt csak úgy elvetettem" – írja blogjában egy pornófüggő, aki ma már túlvan a függőségén, viszont naponta meg kell küzdeni a Google képkeresővel, a felugró erotikus tartalmú hirdetésekkel, azzal, hogy az agya néha a pornót akarja tanulás vagy munka helyett. A szexuálpszichológus szerint a pornófüggőségből csak úgy van kiút, ha valaki felismeri, hogy függő.

"Amikor igazán nagy baj van, az az, amikor valaki alig várja, hogy hazaérjen, és bekapcsolja a gépet. Amikor nem a szexuális izgalom levezetéséről szól. Előfordul, hogy párkapcsolatban a férfi szexelne, de a nő nem hagyja, és akkor ez egy kiegészítő, pótló tevékenység. Ha nem függés a pornónézés, akkor az a helyére kerül, és nem okoz problémát. Ha ez függés, akkor ez már szinte önmagát gerjesztő dolog, akárcsak a dohányzásnál, hogy nem tudom megállni, hogy ne gyújtsak rá. Ott van a mozdulat, a helyzet" – nyilatkozta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexuálpszichológus, és hozzátette, csak úgy, mint más függőségnél, a pornófüggők is emelik az adagot, keményebb filmekre szoknak rá. Emberi kapcsolataik beszűkülnek, minden gondolatuk a pornó körül forog.

Párkapcsolati gondoknál kísérő jelenség a pornófüggés

A szakember szerint párkapcsolatban nem csak a függőség és a szexhiány a gond. Az is probléma lehet, hogy a partnerben ilyenkor önértékelési válság alakul ki, hogy ő az, aki nem kell, aki nem kívánatos már, ezért indifferens a szex a kapcsolatban. A pornófüggők a napi adag pornónézés és maszturbálás mellett nem igazán tudnak teljesíteni az ágyban, elvonási tünetként állandóan feszültek, hárítják a másik közeledését, a libidójuk folyamatosan alacsony szinten van. Szemben a szexfüggőkkel, akik a szexhelyzeteket, a hódításokat keresik, a valóságban.

"Három évvel ezelőtt egy ilyen páciensem sem volt, mostanra ugrásszerűen megnőtt a pornófüggők száma. Főleg a 25-35 év közötti fiatal férfiak körében tapasztalható, általában normális párkapcsolati gonddal jönnek, a pornófüggés csak kísérő jelenség" – mondta a Velvetnek a szexuálteraputa, aki szerint csak akkor lehet ezen változtatni, ha már valaki felismerte, hogy minden gondolata akörül forog, mikor nézhet újra pornófilmet. "Az kell hozzá, hogy megfogalmazódjon az igény, a saját motiváció. A partner motivációja, aki elrugdossa a szexológushoz, nem elég. Olyankor a függő csak azért jön el, mert félti a kapcsolatát, de ez kevés. Általában két-három alkalommal eljönnek, aztán vége. A saját igény, saját motiváció szükséges. Pszichiáterhez, vagy olyan pszichológushoz érdemes fordulni, aki szexszel is foglalkozik." A terápia pedig a neveltetéstől, a gyerekkortól kezdődik, csak így lehet felállítani a szexanamnézist, hogy megvizsgálják, mi a függőség gyökere.

Nem néznek kevesebb pornót, ha szexelnek

A pornófüggők általában lebuknak, a partnerek hamar rájönnek arra, miért kapcsolja el a másik gyorsan a tévét éjjel, hogy miért zárja be hirtelen a gépet, ha belép a szobába a partnere. Megtalálják a képeket, a nyitva hagyott oldalakat, aztán egyenes út vezet a keresési előzmények kutatásáig. "Azt nem értem, hogy olyan fergeteges szexelések után, amikor olyan full extrásat kap tőlem, hogy beleremeg a kéjbe, másnap d.e. már megint szörföl a pornóoldalakon. Ez nagyon rosszul esik, és őszintén szólva nem is értem" – írja az egyik fórumon a Worried nevű felhasználó, aki maga úgy élte meg azt, hogy a férje pornót néz, mintha megcsalta volna egy másik nővel.

A szakember szerint a partner hozzállása is segíthet a függőn, az állandó öncélú veszekedések, viták helyett az őszinte beszélgetések segíthetnek eljutni a függőség felismeréséig, hogy valaki vállalja, pornófüggő. A közös pornónézések is lendíthetnek az ügyön, érdemes olyat kiválasztani, amiben valósághoz közeli jeleneteket látni, olyat, amitől nem forog a gyomra egyiküknek sem.  

Akárcsak az alkoholisták, akik végigmennek a leszokáshoz szükséges hét ponton, a pornófüggőknek is ezt az utat kell bejárniuk. Helyzetük azonban nehezebb, mint a drogosoknak vagy az alkoholistáknak, ugyanis nincsenek önsegítő csoportok, a szexfüggőséggel küszködők leszokása nincs úgy megszervezve mint a más addikcióval élőké. A felismerés és a terápia a kiút.