Az alkohol és a dohányzás csekély mértékben hat a spermára, szemben a kannabisszal, aminek hosszú távú hatása az, hogy megváltoztatja a spermiumok formáját és méretét.

A füvezés nemzőképességre gyakorolt hatását vizsgálták a Sheffield Egyetemen, a Human Reproduction folyóiratban közzétett felmérésből kiderült, hogy a füvezés a férfiak termékenységét erősen befolyásolja. A cannabis állítólag átalakítja a spermiumok formáját és méretét, szemben a dohányzással és az alkoholfogyasztással, amik jóval csekélyebb mértékben befolyásolják sperma minőségét. „Megszívlelendő jótanács, ha kannabisz felhasználó vagy, akkor szükséges legalább három hónap szünetet tartani. Nem tudom biztosra mondani, hogy véglegesen javulni fog ettől a sperma minősége, de ésszerű feltételezés" – jelent a New Zealand Heraldban a kutatást végző Dr Allan Pacey véleménye, aki hozzátette, nem kell szerzetes életmódot élni, de ha valaki gyereket akar, akkor a füvezésre fokozottan figyeljen férfiként. 

A vizsgálatban 2249 férfi vett részt összesen 14 brit termékenységi klinikáról, a résztvevőket arra kérték, hogy az életmódjaikra vonatkozó tesztet töltsék ki pontosan és őszintén. Természetesen spermát is le kellett adni a kérdőívvel együtt, így derült ki az, hogy azok a vizsgálatban résztvevő férfiak, akik az elmúlt két hónapban füvet szívtak, sokkal rosszabb minőségű a spermájuk, mint a kannabisz nélkül élő résztvevőknek. A résztvevők közül 1652 spermaminta tökéletesnek minősült, 318 azonban kóros elváltozásokat mutatott. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a jó minőségű sperma olyan spermiumokból áll, amik megfelelő mérettel és formával könnyen átjutnak a hüvelyen. Ezt állítólag úgy kell elképzelni, mint a repülőgépeket, minél áramvonalasabb a spermium formája, annál könnyebben célba ér. A kannabisz erre az áramvonalas alakra van hatással, és rendellenes formájúra alakítja a spermiumokat. 

Az is kiderült a Sheffield Egyetem kutatásából, hogy a nyári szex is hasonló hatással van a férfiakra mint a kannabisz, az összefüggés nem teljesen világos még a kutatóknak sem. „Ez csak találgatás a részemről, de lehet, hogy a napfénynek van ehhez köze – a nap hossza hatással van a hormonjainkra és a D-vitaminra, mindenféle formában" – mondta a kutatást végző professzor. A felmérés eredményeit nézve sem szabad egyértelmű következtetéseket levonni, nem biztos, hogy a füvezés minden egyes emberre ugyanúgy hat. Az azonban tény, hogy a drogok és az alkoholfogyasztás nem segítik a teherbeesést. A másik oldalról nézve pedig, még az is lehet, hogy a mértéktelen füvezés lehet a legjobb megoldás a nem kívánt terhességre.