Fertőzés, megfelelő tisztálkodás hiánya is állhat annak hátterében, ha egy férfinek fájdalmas az önkielégítés, a zuhanyzás vagy az orálszex. Az interneten rengetegen írnak a túlérzékenység problémájáról, de még annál is többen osztogatnak a témában tanácsokat.

Pokolian tud fájni 

„21 éves koromig nem tudtam, hogy a fityma visszahúzható!" – írta a Redditen egy 33 éves amerikai férfi, aki azt osztotta meg a világgal, hogyan oldotta meg a makkjával kapcsolatos problémáit. „Soha, de soha nem húztam vissza a fitymámat. A szopás őszintén fájdalmas volt. A kézimunkázás örökkévalóságnak tűnt, mire vége lett. A szex oké volt, de semmi rendkívüli. 25 évesen kezdtem el próbálgatni visszahúzni a fitymát. Pokoli volt. Próbálgattam pár hétig, de feladtam. Lassan haladtam, de ez annak is köszönhető, hogy csak időnként csináltam. 28 évesen már képes voltam teljesen visszahúzni a fitymámat. Vissza tudtam húzni, fröccsent víz a zuhany alatt a makkomra, visszahúztam szex közben is, és ennyi. Még mindig pokolian fájt a makkomnak, ha valami más ért hozzá, mint egy nagyon nedves vagina. Észrevettem azonban, hogy a szex úgy, hogy a fityma vissza van húzva hihetetlen, és ez a fitymafék miatt van. Urológushoz mentem, aki csak ránézett, és azt mondta, rövid fitymafék a probléma, és körül kell metélni. Soha többet nem mentem vissza hozzá. A fitymám még mindig nem húzódott vissza olyan könnyen, és még mindig fájdalmasan ugattam, amikor egy új lánnyal voltam, és izgatni próbálta a makkom. Végül amikor 33 éves lettem, úgy döntöttem, elég volt. Elhatároztam, hogy teljesen érzéketlenné teszem a makkom, azt akartam, hogy a fitymám rendesen működjön."

A névtelen fórumozó a saját maga útját aztán lépésről lépésre leírta, hogy példát mutasson. A tippjei között a zuhany alatti tréninget javasolja, a melegvizes vízsugár kíméletes a makkhoz, és hosszú távon eredményes. A haladóknak pedig azt javasolja, hogyha már nem sikongatnak attól, ha a melegvizes zuhany alatt hozzérnek a makkjukhoz, akkor a tévé előtt ülve gyakoroljanak – szigorúan síkosítóval. A következő lépcsőfok a ruha súrlódásának tűrése, felhúzott fitymával egy órán át, boxerben. 

„Így vajon bekopik a makk?"

„Egy idegvégződésekkel sűrűn ellátott területről van szó, el kell menni az urológushoz, mert a túlérzékenység oka lehet irritáció, gomba is akár. Ha nem fertőzésrél van szó, akkor szoktatni kell, csökkenthető természetesen gyakori szexszel, de az életkor előrehaladtával is csökkenhet" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a rendszeres tisztálkodás hiánya is ok lehet. „A fiúknak körülbelül 6-7 éves korukban meg kellene tanulniuk, csak a szülők a családon belüli prüdéria miatt nem figyelnek a gyerek felvilágosítására, tisztálkodására. Ha valóban nem tanult meg annak idején tisztálkodni, és attól maradt túlérzékeny – mert a kisgyerek teste a rendszeres tisztálkodás miatt hozzászokik az ingerekhez, mint az érintés –, akkor sose húzta hátra a bőrt, így túlérzékeny marad, amit fájdalomként is megélhet felnőttként. A fájdalom nem természetes állapot, annak kicsi a valószínűsége, hogy pszichés oka lenne."

A makk túlérzékenysége sok esetben összefügghet a korai magömléssel, az érzékenység miatt nagy az inger érzete, és gyorsan bekövetkezik az ejakuláció. Az internetes fórumokon rengeteg a kérdés a témában, van, aki például lidocainnal kenné be az érzékeny területet, csakhogy bekoptassa a makkját. A fórumokon tanácsokat is adnak, például azt, hogy akinek túlérzékeny a makkja, használjon óvszert a szexhez, vagy maszturbáljon sokkal többet, de még mielőtt az internet önjelölt doktoraira hallgatna bárki is, érdemes szakemberhez fordulni.