Statisztikailag szinte kizárt, hogy megtörténjen, hogy szex közben összeragadjon két ember, azonban egészen az 1300-as évek óta vannak erről feljegyzések.

Nagyon fontos, hiánypótló témát boncolgatunk, vajon tényleg létezhet-e, hogy a párok szex közben összeragadnak, vagy az egész csak városi legenda. Időről időre felbukkan a hírekben egy-egy szex közben összeragadt pár, a napokban egy olasz pár maradt úgy szex közben, a tengerben, végül az orvosok szedték szét őket – jelent meg szinte minden külföldi bulvárlapban. A hír szerint a mentők segítettek a párnak, és órákkal később szétszakították őket. Sok tényező mond ellent az összeragadásnak, de elvileg megtörténhet, bizonyos feltételekkel.

„Állítólag igaz. Hallottam már ilyenről."

„Van ilyen. Tuti. Ezért is ajánlott a nyugodt hely a szeretkezéshez."

„Bizonyított tény, hogy igaz. De csak abban az esetben történik meg, ha a csaj megijed szex közben."

„Igaz-e, hogy össze lehet ragadni az első szeretkezésnél?" – ilyen kérdésekkel teli az internet.

„A hüvely és a pénisz is nedvesedik szex közben, begörcsölhet elvileg, de ahhoz olyan inkompatibilis partner kell, akinek nagy a farka. Minden izom tud görcsölni, így a hüvely izgalmi is, de nehezen elképzelhető, hogy hirtelen mindkét fél kiszáradjon az ijedtségtől" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexuálpszichológus. A hazai mentőszolgálat több mint 20 éves munkatapasztalában ilyen eset még nem fordult elő, tudtuk meg Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójától.

A szex közbeni összeragadás legendájáról korábban a BBC írt egy hosszabb cikket, miután a BBC's Health Check rádióműsorban azt taglalta a műsorvezető, hogy a nő hüvelyébe szorult pénisz csak városi legenda. A műsor ideje alatt többen is betelefonáltak, és írtak is, hogy tagadják az állítást, és arról számoltak be, hogy volt már összeragadásban részük. 

A statisztika azonban mást mutat, a Journal of Emergency Medicine-ben megjelent felmérés szerint az összeragadás esélye szinte egyenlő a nullával. A Berni Egyetem Kórháza összesen 11 évnyi tapasztalatról számolt be a felmérésben arról, hogy mi történik szex után az emberekkel. A 2000 és 2011 között készült kutatás összesen 445 kórházi esetről számol be, 308 esetben a férfiak voltak a páciensek, mindegyikük 40 évnél fiatalabb volt. 276 esetben fertőzés miatt mentek a kórházba és 55 esetben neurológiai problémákat jegyeztek fel, mint fejfájás, amnézia, agyvérzés, koponyavérzés. Összesen két esetben pedig szív- és érrendszeri probléma miatt kezeltek betegeket. 

Ez azt bizonyítja, hogy viszonylag ritka jelenség lehet az összeragadás, ha egyáltalán létezik. A BBC az egyik megkérdezett szexedukátortól, Dr John Deantől azt is megtudta, hogy orvosi körökben penis captivusként emlegetik. A penis captivus az összeragadás latin kifejezése, a szakember véleménye szerint a fogságba esett péniszt az orgazmus közbeni hüvelyösszehúzódások okozhatják. A ritmikusan összehúzódó hüvely egyszercsak úgy marad, és a szorítás nem szűnik meg, ami miatt a pénisz szó szerint beragad. A szexuális aktus vége általában az, hogy a hüvely elernyed, és a férfi ki tudja húzni a farkát a hüvelyből. 

Állítólag az összeragadt párokról már az 1300-as évekből is vannak feljegyzések, sőt, az 1920-as években állítólag öngyilkos lett egy pár, amiért lebuktak, és összeragadtak. A szenzációhajhászást nem bírták elviselni. A XVII. században pedig egy holland orvos feljegyzéseiben olvasható egy bejegyzés a penis captivusról, Bremen történt egy titkos légyott közben, hogy a nő ijedtének köszönhetően beleragadt a hüvelyébe a partnere farka. A feljegyzés szerint tömeg állta őket körbe, amikor ez megtörtént.