A HIV-bűnügy négy fertőzött szereplője közül három már vallott, de az utolsó nem akar megjelenni a bíróság előtt. Állítólag betegségére és a meghurcoltatástól való félelmére hivatkozik. A bíróság január 7-re napolta el a tárgyalást.

Fél a meghurcoltatástól, de az is lehet, egészségi állapota miatt nem akar vallomást tenni a K. Zoltán ellen folyó HIV-bűnper egyik tanúja. Ő az, aki a vádlottat megfertőzte.

A várakozásokkal ellentétben nem hirdetett ítéletet a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a férfinak az ügyében, akit az ügyészség szándékos bűncselekménnyel, súlyos egészségromlást előidéző testi sértés bűntettével vádol. K. Zoltán a vád szerint szexuális érintkezés útján HIV-vírussal megfertőzött két nőt, köztük a feleségét.

Képünk még az első, október 30-i, nyilvános tárgyaláson készült. A vádlottak padján K. Zoltán, a kép előterében (sötét szemüvegben) Judit, az egyik sértett

Nem jött el a volt barátnő

A nyilvánosság teljes kizárásával folyó per elnapolásának oka: az egyik tanú, a vádlott korábbi barátnője már a másodszori idézésre sem jelent meg a bíróság előtt. A Velvet értesülései szerint ez a nő fertőzte meg HIV-vírussal a per vádlottját, K. Zoltánt. (Tanúkénti szerepe az ügyben természetesen arra utal, hogy ebben az esetben a szándékos fertőzés lehetősége fel sem merül.)

Tárgyalótermi források arról tájékoztatták a Velvetet, hogy a nő a bírósághoz eljuttatott levélben fejtette ki: nem kíván tanúvallomást tenni, mert fél a következményektől. Úgy tudja, a perben szereplők sorban elvesztették az állásukat, illetve többeket meghurcoltak, amiért a büntetőeljárás részesei.

Más források csak részben erősítették meg ezt az értesülést, mondván: más körülmények, esetleg a HIV-fertőzött nő egészségi állapota is közrejátszott abban, hogy távol maradt a perről.

A HIV-láncolat

Strasszer Tibor, a perben az egyik megfertőzött asszonyt képviselő ügyvéd a Velvetnek elmondta: tudomása szerint a bíróság mindent elkövet annak érdekében, hogy a következő, január 7-i tárgyaláson a nő megtegye tanúvallomását.

A távolmaradt tanúval így a perben összesen négy HIV-fertőzött szerepel: K. Zoltán, a vádlott, a két sértett. A Velvet értesülései szerint az a férfi már nem él, aki a távol maradt nőt megfertőzte, és így a fertőzési láncolat elején állt.

Megtette tanúvallomását az a férfi is, akit a sajtóban a vád koronatanújának neveztek. Értesüléseink szerint Zoltán lényegében ugyanazt a vallomást tette, mint amit a Velvetnek október 30-án már elmondott: előbb értesült a vádlott K. Zoltán betegségéről, mint annak felesége.

K. Zoltán a tanúvallomáshoz észrevételeket fűzött, de nem merült fel olyan ellentét, ami miatt a két férfit szembesíteni kellett volna.

Tanúként megjelent a bíróság előtt a vádlott nevelőanyja is, aki azonban nem tett vallomást - valószínűleg élt törvény adta mentességi jogával.