A nő mindenre gerjed, ami mozog

2008.06.20. 19:54
A hetero nők a cselekvésre és nem a személyekre buknak, így akár majmoktól is felizgulhatnak. Viszont egy meztelen férfi látványa nem ér többet, mint a kivilágított Parlament.

Vajon mire izgulnak a nők? Tette fel a Kovit is foglalkoztató kérdést egy kanadai kutatócsoport. Egyet előre elárulunk: nem a meztelen pasikra. Dr. Meredith Chivers a torontói egyetem munkatársa a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban publikált kutatásában az emberek vizuális ingerekre adott szexuális reakcióit vizsgálta. Kísérleti alanyainak videón kellett nézniük meztelen embereket szexuális vagy semleges helyzetben, miközben ő rögzítette fiziológiai reakcióikat.

A kutató azt találta, hogy a heteroszexuális nők nem mutattak nagyobb izgalmat jógázó, vagy óceánba követ dobáló meztelen pasikra, mint a Himalája hófedett csúcsaira. Ezzel szemben a ruhátlan calaneticsező nők jelentős vérnyomás emelkedést váltottak ki belőlük, ahogy bármilyen szexuális tevékenység is, függetlenül az aktusban részt vevők nemi összetételétől. Dr. Chivers ebből arra következtetett, hogy a nők nem a nemére, hanem az érzékiség fokára reagálnak. "Ha a szexuális válaszkészségüket nézzük, fiziológiai szinten a nők nem tesznek különbséget a nemek között. Legalábbis a hetrók semmiképpen." - nyilatkozta a kutató a The New York Timesnak. - "A hetroszexuális nőknek nem számít milyen nemű valaki. Ők a cselekvés szintjére reagálnak."

Így már az sem olyan meglepő, hogy a nők ugyan visszafogott, de mérhető szexuális érdeklődéssel figyelték a bonobo csimpánzok párzását is, miközben ez a film a férfiakból semmiféle reakciót nem váltott ki.

Dr. Chivers kutatási eredményei támogatják azt az elképzelést, hogy a női szexualitás a hetro- és a homoszexualitás között helyezkedik el, így nem állandó, statikus jellemző. A magukat biszexuálisnak mondó férfiak ezzel szemben általában csak az egyik nemre reagálnak, az pedig a sajátjuk.