horoszkóp

HIV-fertőzött lett egy magyar pornós

hh
2005.09.02. 14:44
Pozitívnak bizonyult júliusban egy magyar férfi pornószínész HIV-tesztje és a későbbi ellenőrző vizsgálatok is igazolták a halálos vírus jelenlétét. A teszteket végző labor tanácsára a hazai pornószakma képviselői megállapodtak abban, hogy szeptember ötödikéig munkastopot rendelnek el, azaz jövő hétfőig senkinek nem szabad forgatnia. A további vizsgálatok során kiderült, hogy a fertőzés szerencsére nem terjedt tovább.
Miután kiderült, hogy egy magyar pornószínész július tizennegyediki HIV-tesztje pozitívnak bizonyult, a magyar pornósok a laboratórium javaslatára azonnali munkastopot rendeltek el. Az augusztus ötödikei válságmegbeszélés során megegyeztek, hogy addig nem dolgoznak, és a sajtót sem értesítik az esetről, amíg ki nem derül, továbbterjedt-e a fertőzés, van-e másik HIV-fertőzött is a pornószínészek között. A pornószakma az egyik legismertebb hazai producerre, Kovira (Kovács István) bízta képviseletét. Kovi szerint mind a nyilvánosság kizárása, mind a szakma összefogása dicséretesen sikerült. Egyedül a Machomedia pornóipari szakportál fórumából lehetett tájékozódni, ahol a szakmabeliek értesülhettek az aktuális történésekről.

Nem pornó közben kapta

Információink szerint egy amatőr, harmadvonalbeli filmekben dolgozó pornószínészről van szó, aki július 14-én produkált pozitív HIV-tesztet. A férfi hetero- és homoszexuális filmeket forgatott, de ezen kívül úgynevezett magánmunkákat is vállalt, azaz prostituáltként dolgozott. A fertőzött férfi az első pillanattól kezdve együttműködött az orvosokkal akikkel közösen minden érintettet értesített a veszélyről, hogy még időben meg tudják fékezni a továbbterjedést a pornósok körében.

Pedru Máriától, a veszélyeztetettek tesztelését végző Interlab Orvosi-Kémiai és Diagnosztikai Laboratórium Kft. nevű labor vezetőjétől megtudtuk, hogy a fertőzött személy nem pornózás közben kapta el a HIV-et, hanem egy hatvani házaspárnál teljesített "magánmunka" során. Az is kiderült, hogy még a fertőzött férfi élettársára sem terjedt át a vírus, és ez annak köszönhető, hogy az illető rendszeresen elvégezte az előírt, háromhetenkénti tesztelést, és az első pozitív eredmény után azonnal felhagyott a szexuális élettel. Az előző, júniusi lelete még negatív volt.

Intézkedések

Az Interlab szakemberei több szigorú biztonsági intézkedést is javasoltak. Először is azonnali, teljes munkabeszüntetést 2005. szeptember ötödikéig. Kovi szerint ezt be is tartották, legalábbis ő nem szerzett tudomást ez idő alatt történt forgatásról. Ezalatt minden pornósnak el kellett mennie két HIV-tesztre (az egyikre augusztus 10. körül, majd az újratesztelésre szeptember 1. környékén), és három hétig senkivel sem szabadott szexuális életet élnie. Az első és a második rizikócsoport tagjainak (azoknak, akik közvetlen vagy közvetett szexuális kapcsolatban álltak a fertőzöttel) abszolút kötelező jellegű volt a teszt, és ők mindannyian el is mentek, a többi pornós pedig a saját érdekében végeztetett vizsgálatot magán. Mielőtt újra dolgozni kezdenek, mindenkinek úgynevezett full-tesztre kell mennie, amely nemcsak a HIV-fertőzést, de a szifiliszt, hepatitis C-t és más nemi úton terjedő fertőzéseket is kimutatja.

A kezdeti stádiumban nyomatékosan javasolták a homoszexuális filmekben dolgozók elválasztását a kizárólag hetero kapcsolatokban dolgozó színészekétől, tudtuk meg a labor vezetőjétől. Legutoljára július 14-én volt arra esély, hogy a HIV-pozitív férfi átadja a fertőzést az első rizikócsoportba tartozóknak, ezért a doktornő szerint ha róluk szeptember 1-jéig kiderül, hogy negatívak, akkor nem történt továbbfertőződés. Pedru Mária megerősítette, hogy a rizikófaktorba tartozók közül senki nem lett HIV-pozitív, és örömét fejezte ki, hogy a továbbterjedést "nagyon következetes, organizált szankciókkal, azonnal sikerült megakadályozni".

Vigyázat!

A laborvezető hangsúlyozta, hogy a pornószakmában dolgozók "sokkal tisztábbak", mint a könnyelműen szexuális kapcsolatokat létesítő átlagemberek, mert ők nagy rendszerességgel járnak tesztekre. Ez az első eset, hogy magyar pornós HIV-fertőzést kapott, miközben Magyarországon több ezer vírushordozó él. Hozzátette: "a diszkókban is be kéne vezetni a full-tesztet".

A Velvetnek korábban is nyilatkozó Frank Gun a HIV-eset kapcsán elmondta, hogy ő már korábban is figyelmeztette munkatársait arra, hogy szigorúbban be kéne tartatni az egészségügyi előírásokat mind a producerekkel, mind az ügynökökkel, de legfőképp a modellekkel. „Ezt csak úgy lehet, ha magamra odafigyelek, és a partneremtől mindig kérek papírt, és csakis ellenőrzött körökben dolgozom.

Kovi szerint az ügyet jól menedzselték, és tanultak belőle: „A jövőben még jobban oda kell figyelni a tesztelésekre. Minden modellnek azt tanácsolom, hogy követelje meg a partnerétől az érvényes tesztet. Ha pedig olyan produkcióba hívják őket, ahol nem kérnek EÜ-papírokat, akkor azonnal mossák le a sminket, és menjenek haza!”