Frank Gun pornószínész nyílt levélben próbálja a szélesebb körű nyilvánosság figyelmét felhívni a magyar pornószakmára leselkedő legnagyobb veszélyre: a nemi betegségek terjedésére. A színészek közül csak kevesen hoznak érvényes egészségügyi tesztet a forgatásokra, a betegek pedig egészséges kollégáikat fertőzik. Gun és Kovács 'Kovi' István elintézték, hogy gyorsabb és olcsóbb legyen a kombinált teszt, az érdeklődés azonban továbbra is lanyha.

Frank Gun szerint a magyar pornóipar "a 22-es csapdájába került": egyre több nemi betegséggel fertőzött színész dolgozik a forgatásokon, és fertőzi kollégáit, mivel senki sem kér tőlük egészségügyi tesztet.

Ez is lecsövesedett

A Machomedián közölt nyílt levél szerint ha helyzet továbbra is változatlan marad, „a magyar pornóipar rövidesen egy összevissza fertőzött, önmagára igénytelen csőcselék lesz”, illetve már az is. Igaz, a szakma sosem arról volt híres, hogy agytrösztökkel volna elárasztva, de Frank Gun szerint a kilencvenes években igényes, gondolkodó emberek voltak a kollégái, mostanára azonban a szakma kezd „lecsövesedni”. Ezek alapján talán nem véletlen, hogy az egykor oly’ híres magyar pornósok idén már alig tudnak felmutatni nemzetközi elismeréseket, és bizonyára Önök is nagy bajban lennénk, ha hirtelen fel kéne sorolniuk három ma is aktív, magyar pornósztárt. Be kell látnunk, Michelle Wild visszavonulása óta láthatóan bajban a szakma.

Maya Goldnak is elege lett belőle

„Ha azt kérdezi, miért kezdtem bele ebbe a – mondjuk azt - kampányba, hát elmondom, hogy azért, mert saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy milyen szinten fertőzött a szakma” – válaszol a polgári életben Juhász Ferencként ismert Gun a Velvet kérdésére. „Többen panaszkodtak nekem, hogy hiába próbálnak odafigyelni magukra, folyton folyik az izéjük a pornózástól. Amikor megkérdeztem Maya Goldot, hogy miért hagyta abba a pornózást, elmondta, hogy azért, mert elege volt abból, hogy összevissza fertőződik. Ezzel nem csak ő volt így, mi a párommal egy időben szintén folyton pozitív chlamydia-teszteket produkáltunk itthoni munkák után.”

Nincs összefogás

#alt#
Frank Gun (fotó: Machomedia)
Frank Gun tavaly szeptemberben érezte úgy, hogy ez a helyzet tarthatatlan, ekkor összehívta a szakma nagy részét, de a száz-százötven főből, akire számított, csak húszan jelentek meg. „Pedig még orvosokat is meghívtam, hogy előadásokat tartsanak” – nyilatkozik Juhász Ferenc. „Amikor beszéltem a kollégáimmal, mindenki biztosított róla, hogy az ügy mellé áll, de amikor cselekvésre került a dolog, nem igazán érdekelte őket. A fő probléma az, hogy nincs semmilyen összefogás a szakmában, csak megy az egymásra ujjal mutogatás. A producerek szerint a színésznek kéne foglalkoznia az egészségével, a színészek szerint pedig a producernek kéne megkövetelni a teszteket, és valahogy a felelősség mindig másra terelődik.”

Olcsóbb, gyorsabb tesztek, segítőkész orvosok

”Nekem nem kis munkámba telt, hogy itthon két tesztelő laborban is (a Schöpf-Mérei Kórházban és a Hungária körúti laborban) elintéztem, hogy gyorsabban, könnyebben és olcsóbban lehessen kombinált teszteket (szifisz/RPR, Hepatitis C, chlamydia, gonorrhea/tripper, trichomonas, gomba és baktérium) végezni. A köztünk lévő személyes ellentétek ellenére meg kell említenem, hogy ebben Kovinak is nagy szerepe volt” – mesél küldetéséről Mandy Bright pornószínésznő barátja. „Az orvosok is sokat segítettek. Az említett helyeken bevezették, hogy hét betegséget tesztelnek, és már másnapra megvan az eredmény, így ha a forgatáshoz kellenek a papírok nem okoz nagy fennakadást az, hogy napokig az kell várni a kimutatásokra.

A kombinált teszteken kívül azt is be kellett vezetni, hogy a teszteredményeket egy lapra írják, mert régen minden betegség külön lapon volt, így volt, aki "otthon hagyta" a pozitív eredményt tartalmazó lapot, és csak a negatív teszteket mutatta be. De máshogy is szoktak trükközni, vázolja Juhász: képesek azt hazudni a "modellek", hogy az eredeti tesztjük otthon maradt, és ők hamis fénymasolatot mutatnak be. Érthetetlen, hihetetlen, felháborító” – mondja a pornószínész.

Gumival ciki

”Az utóbbi időkben itthon három forgatáson vettem részt, összesen négy hölggyel dolgoztam együtt” – meséli Gun, aki sokáig az Egyesült Államokban dolgozott barátnőjével. „A lányok közül egyiknek sem volt kombinált tesztje, és én erre azt mondtam, hogy így nem dolgozom velük. Erre azt mondták, elmennek, letesztelik magukat, és kiderült, hogy az egyik lány chlamydia pozitív. Mit tudtam volna csinálni, azt mondtam, gumival vállalom. Aztán a másik napon jött a két másik lány, és kifejezett kérésem ellenére nem tudtak érvényes tesztet felmutatni. Bevállaltam őket gumival, de a lányok ezt nagyon cikinek érezték. Juhász szerint döbbenetes, hogy míg a gumival szexelést cikinek tartják, azt nem, hogy kicsit sem érdekli őket, hogy van-e valami nemi betegségük vagy nincs.

Egyszer odajött hozzám egy kislány, és azt mondta, azért nincs tesztje, mert nincs rá pénze. Az ugyan tény, hogy a színészek nem keresnek milliókat a pornózással, de ez befektetés volna, és nem hiszem el, hogy nem tud tízezret feláldozni a saját érdekében! Az ilyen esetekre azt találta ki a szakma, hogy az ügynök a modell keresetéből megelőlegezheti a tesztre való pénzt, hiszen ha a modell nem képes erre, akkor az ügynök feladata, hogy rendben tartsa a modelljét.”

Hányinger

”Bocsássanak meg nekem, de hányok a pornósoktól” – folytatja Frank, aki már sok mindent látott. „Azért papolok, hogy a kis szőke, kékszemű, buta lányoknak lehessen gyerekük a későbbiekben, de ehhez képest senki nem áll mellém, és különböző fórumokon még ellenem is fordulnak, azt mondják azért csinálom, hogy reklámot csapjak magamnak. Hát megint csak röhög a vakbelem. A barátnőm és én sokat dolgozunk külföldön is, és mi még talán ismertebbek vagyunk, mint a többiek, de még nekünk is anyagi gondjaink vannak. A sok újonc azt hiszi, milliárdos üzlet a szexbiznisz, de én tizenöt éve vagyok benne, és még mindig egy kiszuperált Forddal járok. A pornó egyedül a producereknek hoz sok pénzt, de azok közül sem mindegyiknek. Nagyjából mindenkit ismerek a szakmából, és egyikük sem gazdag. Amit megkeresünk, az el is megy ruhákra, meg kajára. Roccón kívül közülünk még senki nem lett milliomos, de ő rendezőként is sokat dolgozott, és kivételes tehetségnek számít" - véli Juhász.

"Most a szemem láttára felnőtt egy olyan generáció, akik nem is tudom, mit képzelnek magukról. Ezt a szakmát is önjelölt James Bondok, kigyúrt kopasz BMW-sek uralják, csupa superman és supergirl, akik a sok nélkülözés után anált, dp-t (double penetration, azaz dupla behatolás – a szerk.), mindent szó nélkül bevállalnak, de ha lemossák magukról a sminket, behányok tőlük. Ez régen nem így volt. Csak példaként említem, hogy amikor én elkezdtem a szakmát, azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy anál, egy forgatáson kellett megtudnom, amikor már három éve benne voltam a szakmában. Erre most mi van? A fiatalok ugye az apjuktól titokban elcsent pornókazettákból tanulják a nemi életet, és már nincs olyan film, amiben ne lenne anál vagy dp, hát csoda, hogy szegény lányokat egyből mindenki fenékbe akarja izélni?! A másik meg hogy azt se látják a pornófilmekben, hogy gumit használnának, pedig szerintem gumival sem rosszabb. A nők például, ha bekötnék a szemüket, észre sem vennék a különbséget."