horoszkóp

A flörtök egyharmada fel sem tűnik

2008.05.26. 21:32
Egy mosoly jelenthet barátságos közeledést szexuális kihívást is. Már kutatások is alátámasztják, hogy nagyon sokszor félreértjük a felénk érkező jelzéseket és az esetleges flörtöt baráti mosolyként kezeljük. Ön jól értelmezi a jeleket?

Bizonyára Önökkel is előfordult már, hogy barátságos közeledésüket félreértette az ellenkező nem egy képviselője, vagy éppen fordítva történt és hiába próbálták felhívni magukra a figyelmet, a másik fél elkönyvelte baráti kedvességnek. Ennek egyik oka lehet, hogy a kommunikáció 90 százalékban nem verbális csatornán zajlik és sokszor nem figyelünk eléggé oda, vagy rosszul dekódoljuk a felénk érkező ingereket. Nemek szerint is eltérhet a non-verbális jelek értelmezése.

A köztudatban a nőkről azt járja, hogy többször mosolyognak, gyakrabban hadonásznak a kezükkel és arcukat is jobban használják gondolataik kifejezésére, valamint több figyelmet fordítanak a hallgatóra. A férfiakról pedig az az általános hit, hogy hangosabbak, de kevésbé beszédesek, mint a nők. Az ezt vizsgáló megfigyelésekből kiderült, a valóságban is sok különbség van a nemek között a non-verbális viselkedésben és képességekben. Például a nők tényleg többet mosolyognak és nevetnek, mint a pasik, de a non-verbális jelek kódolásában és dekódolásában is jobbak, különösen a mimika terén.

A flörtök egyharmada észrevétlen marad

A mostanában készült Indiana állambeli Bloomington Egyetem és a Yale Egyetem közös kutatásainak eredményéből kiderül, hogy az egyetemistakorú fiúk összekeverik a barátságos és a szexuális érdeklődést kifejező non-verbális jelzéseket, de a lányok sem sokkal jobbak a jelek értelmezésében. A tanulmány szerint a férfiak a barátságos nőknél 12 százalékában szexuális érdeklődést véltek felfedezni, míg a nőknél ugyanez csak 8.7 hibaszázalékot mutatott.

A kutatásban részt vett főiskoláskorú fiataloknak el kellett dönteniük, hogy az adott képen látott hölgy, barátságos, szexuálisan kihívó, szomorú, vagy visszautasító. A szexuálisan kihívó nők fotóiról a férfiak 37,8 százaléka mondta, hogy a hölgy pusztán „barátságos” de a nők is majdnem 32 százalékban elkövették ugyanezt a hibát, tehát az emberek egyharmada észre sem veszi ha kikezdenek vele.

Csevegés helyett szállodai szoba

Az életből is bőven lehet a jelzések totális félreértelmezésére példát találni. Éva a következő történetet osztotta meg velünk: „A régi baráti társaságomban egy szombat este megjelent egy István nevű reklámszakember a baratnőjevel, Klárival. Nem gondoltam, hogy ha valaki elhozza a barátnőjét, akkor csajozni akar, pláne, ha az én fiúm is ott van. Barátságos voltam Istvánnal, ő meg mondta, hogy szeretne velem egyet csevegni, mert itt nagy a zaj, de érzi, hogy mi rokonlelkek vagyunk. Gondoltam, mi bajom lehet belőle, ha csevegünk. Eljött egy nap értem és azt mondta, mutat egy jó kis helyet. Elvitt egy szállodaba és legnagyobb megdöbbenésemre a recepción kiderült, hogy István szobát is foglalt. Akkor már tudtam, hogy csúnyán benéztem a dolgot, de azért még meghívattam magam egy vacsira aztán leléptem ahogy csak tudtam.”

A hölgy komolyabban vette a flörtöt, mint kellett volna

Aerobikon csak az oktató mosolyogjon

Tímea mosolyát az aerobikoktató értette félre. „Egyszer elmentem egy olyan terembe aerobikra, ahol még sosem jártam, így az oktatót sem ismertem. Ahogy ezek az edzők általában ő is kedves volt és mosolygós. Az egyik gyakorlat közben pont rám nézett és akkor is vigyorgott, én meg visszamosolyogtam, azt hittem ez a természetes. Ahogy vége lett az órának rögtön el kezdett nyomulni, alig tudtam menekülni a kínos helyzet elől. Körülbelül egy évvel az eset után újra ellátogattam ennek az oktatónak az órájára és legnagyobb meglepetésemre emlékezett rám és ugyanott folytatta a rámenős udvarlást, ahol egy évvel azelőtt abbahagyta.”

Mesélje el Ön is!

Ha Önnel is történt már olyan, hogy félreértelmezték jelzéseit, vagy pont Ön volt az, aki nem úgy értett valamit, ahogy kellett volna, ossza meg velünk történetét!