Infarktus után szexszel kell gyógyulni

2004.08.25. 09:43
Szívroham utáni könnyű testmozgásként eddig a biciklizést vagy a sétát javasolták az orvosok. Német kollégáik azonban egy sokkal népszerűbb tevékenységet tartanak üdvözítőnek: a szexet. Persze csak módjával: nem ajánlatos például titkolt kapcsolat keretében végezni, mert ellenkező hatást eredményezhet.
Német orvosok engedélyezik az infarktus után lábadozó férfiaknak a nemi életet, mivel úgy vélik, hogy a szívbetegek számára a szerelem jobb, mint a biciklizés. Az intim tevékenység ugyanis - a kerékpározással ellentétben - nemcsak hasznos, hanem kellemes is, ami valószínűleg gyógymódként is vonzóvá teszi.

Nem a szex, hanem a titkolt viszony lehet káros

Német vizsgálatok szerint minden negyedik szívrohamon átesett férfiú teljesen lemond a szerelemről, feltehetőleg attól tartva, hogy a szex a szó szoros értelemben a mennybe repíti őket. Különösen erősek ezek a félelmek azon urak esetében, akik házas- vagy élettársi viszonyukon kívül, esetleg valamilyen szokatlan helyen áldoznak a szerelem oltárán. A német orvosok azonban biztosak abban, hogy ezek a félelmek alaptalanok: adataik szerint igen ritkán fordul elő, hogy valaki szex közben veszítse életét - olvasható a Szobkor.ru orosz nyelvű internetes hírportálon. Az is igaz, hogy az a kevés áldozat, akik viszont mégis így járnak, valóban szinte soha nem a hitvesi ágyban gyakorolta épp a tevékenységet.

Csak az első pár hét tabu

Természetesen az infarktus utáni első hetekben minden fizikai terhelés szigorúan tilos, ami alól a szex sem jelent kivételt. A lábadozók esetében azonban a szerelemtől való tartózkodás már teljességgel értelmetlen volna, hiszen a szex fizikailag nem jelent nagyobb megterhelést mint az általánosan javasolt séta vagy a biciklizés. Ugyanakkor a szakemberek szerint érdemes konzultálni a kezelőorvossal, nem árt passzívabb szerepet vállalni és a kezdeményezést átengedni a partnernőnek.