horoszkóp

Szifiliszpánik a magyar pornósoknál

2007.08.08. 21:27
Számos cseh pornósnál diagnosztizáltak szifiliszt az orvosok, a velük munkakapcsolatban álló magyarok még a lappangási idő leteltére várnak. Boróka Balls nem dolgozik, Kovi viszont forgat.

A magyar pornószakmát is elérheti az a szifiliszjárvány, ami nemrégiben ütötte fel a fejét Csehországban. Úgy tudjuk, eddig 12 cseh pornós lánynál és 3 fiúnál regisztrálták a betegséget. Itthon ugyan nem találtak szifiliszes beteget, de a fertőzés nem kizárható, hiszen még nem telt le a betegség lappangási ideje. Antonio Rosso pornószínész szerint csak idő kérdése, hogy mikor üti fel a fejét itthon is a vérbaj, hiszen Európában mindenki-mindenkivel forgat.

Ricardo Soli, Boróka Balls menedzsere elmondta, hogy "a cseheknél teljes leállás van, ami körülbelül két hétig tart. Ezt csak a nagyobb cégek tartják be, a kisebbek tovább dolgoznak, ami elég elszomorító, és ezért nekünk is óvatosnak kell lennünk. Magyar profi fiúk rengeteget dolgoznak cseh lányokkal, így ők tudják leginkább továbbadni a betegséget." A csehekkel dolgozó pornósoknak tehát érdemes orvoshoz menniük, elkezdeni a betegség megelőzésére használt gyógyszerek szedését, és kivárni azt a néhány hetet (3-4 hét), amíg a betegség első tünetei megjelenhetnek. Hogy ezt ki teszi meg, és ki nem, az ellenőrizhetetlen. Milk, a Private producere elmondta, hogy mind a szereplőknek, mind az ügynököknek tisztában kell lenniük azzal, hogy kivel dolgoztak korábban, tehát tudniuk kell, hogy ki van kitéve a fertőzés veszélyének. Ezeknek az embereknek nem szabad dolgozniuk, amíg nincs a kezükben a biztos negatív diagnózis.

Boróka Balls így is tesz. "Amióta a szakmában vagyok, ez az első alkalom, hogy ilyen komolyabb betegség előfordult, úgyhogy én nagyon megijedtem. Ráadásul amúgy is elég hipochonder vagyok, beképzelem a betegségeket." Hogy hol kaphatta el Boróka a vérbajt? Dominikán. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a szakmát szűzen kezdő pornós társaival a karib-tengeri államban forgatott, ahol az egyik magyar lány a megérkezést követően kibukó genitális herpesze miatt nem tudott részt venni a munkában. Alessandro Del Mar, a Private producere végül ugyan elvitte orvoshoz a szerencsétlenül járt pornóst, de egy téves diagnózis miatt a lányt clamydiával kezelték: 2 darab pirulát kapott, 100 ezer forintért. A producer azóta sem hajlandó kifizetni Ricardo Soli közvetítői és szervezési díját.

Pénz helyett szifiliszveszélyt hoztak haza a lányok, hiszen a forgatáson jelen volt egy cseh szereplő, akinek a barátját vérbajjal diagnosztizálták. Borókának még két hetet kell várnia, amíg kiderül, megfertőzte-e a kór, de addig sem dolgozik. Csak egyedül. "A magyar színészek közül vannak páran, akik összefogtak, és szólnak mindenkinek, hogy csináltassanak tesztet, szedjék a gyógyszert, és ha kiderül, hogy betegek, akkor azt feltétlenül mondják el. Ha a veszélyeztetettek is tovább dolgoznak, akkor ellenőrizhetetlen lesz az egész, és egy idő után már nem lehet visszakeresni, hogy ki kaphatta el, és kitől."

Frank Gun pornószínész, akinek a magyar szakma a full teszt (nemi betegségeket magában foglaló orvosi gyorsteszt) elterjedését köszönheti, szintén érintett az ügyben, hiszen nemrég forgatott cseh színészekkel. A pornós elmondta, hogy a csehek sokszor nem kérik a vizsgálati eredményeket, ilyenkor pedig a színészen múlik, hogy megszerzi-e a biztosítékot kollégáitól. Szóval van félnivalójuk, de "megpróbálunk odafigyelni, és betartjuk az előírásokat. Csak sajnos nem mindenki."

Van olyan is, aki nem látja súlyosnak a helyzetet. Kovinál például a munka nem állt le, mikor elértük, akkor is éppen forgatott. Elmondta, hogy a legnagyobb cseh ügynökség szerint az egész ügy csak felesleges pánik, hiszen mindössze néhány megbetegedést regisztráltak, és nincs szó tömeges fertőzésről. Tomor András, aki Győzike Renátájával készített filmet a múlt héten, szintén nem aggódik. Szerinte a magyar pornósok nincsenek veszélyben.

Hogy kinek van igaza, az néhány héten belül biztosan kiderül.

Szifilisz

A szifilisz nemi úton terjedő betegség. A kórokozó a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. A szifilisz tünetei általában a fertőzés után 3-4 héttel jelentkeznek.A fertőzött egyén a gyógyulás után nem válik immunissá betegséggel szemben és újra fertőződhet.

A Treponema pallidum fertőzésnek számos stádiuma van. A fertőzés évekig fennállhat, ritkán szív- és agykárosodást, valamint halált okozhat. Az első stádiumban a fertőzés helyén egy fájdalmatlan fekély jelenik meg, amely először kis, vörös, kiemelkedő foltként kezdődik, és hamarosan nyílt fekéllyé alakul. A fekély nem vérzik, de dörzsölés hatására nagyon fertőző, átlátszó folyadékot ürít. Mivel általában kevés panaszt okoz, a beteg esetleg tudomást sem vesz róla. Az elváltozás általában 3-12 hét múlva eltűnik, ezután a beteg teljesen gyógyultnak tűnik.

A második stádium általában bőrkiütéssel kezdődik, mely általában a fertőződést követő 6-12. héten jelentkezik. A betegek 25%-ánál még megtalálható a gyógyulófélben levő fekély. A kiütés lehet múló, de akár hónapokig is fennmaradhat. Kezeletlen betegben is gyakran meggyógyul, de heteken-hónapokon belül újabb elváltozások jelentkezhetnek. A bőr-nyálkahártya átmenetnél és a bőr nedves területein kiemelkedő elváltozások alakulhatnak ki. Ezek a rendkívül fertőző képletek ellaposodnak és fakó rózsaszínűek vagy szürkék lesznek. A haj foltokban kihullik, molyrágás-szerű hiányokat hagyva maga után. További tünetek a betegségérzés, étvágytalanság, hányinger, fáradtság, láz és vérszegénység.

Miután a beteg kilábalt a második stádiumból, a betegség a tünetmentes lappangó fázisba lép. Ez a szakasz évekig vagy évtizedekig - esetleg a beteg haláláig is - eltarthat. A lappangó fázis első részében a fertőző fekélyek néha visszatérnek.

A szifilisz harmadik stádiumában a beteg már nem fertőz. A tünetek enyhétől a megsemmisítő súlyosságúig változnak. Három fő tünetcsoport fordulhat elő: jóindulatú késői szifilisz, kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) szifilisz és idegrendszeri (neuro-) szifilisz. (forrás: anonimaids.hu)