Ha hosszú lesz a válság, alig fogunk dugni

2008.10.29. 09:10
A gazdasági válsággal vaskosabb csajok jönnek divatba, a szexipar a recesszióval hívogat, mi pedig először szenvedélyesebben szexelünk, majd elvesztjük az érdeklődésünket aggódó partnerünk iránt. Megnéztük, hogyan hat a válság szexuális életünkre.

Az oké, hogy gazdasági válság hatására az autó-, bútor-, illetve ruhavásárlási kedv jelentősen csökken (legalábbis Amerikában), a társkereső oldalak forgalma növekszik , és ha minden úgy lesz, mint 1929-ben, akkor felvirágzik majd a prostitúció. De mi történik a nőideáljainkkal? Hogy befolyásolja a válság a párkeresési stratégiánkat? És mi lesz az otthoni szexszel? A nyugati médiák és blogok lelkesen keresik a válaszokat, mi pedig összegyűjtöttük a legérdekesebb teóriákat.

A vaskosabb csajoknak kedvez a válság

Az általános szociális és gazdasági mutatók befolyásolják, hogy milyen csajtípusra bukunk - állapította meg Terry F. Pettijohn és Brian J. Jungeberg pszichológus a Personality and Social Psychology Bulletin című folyóiratban. A szerzőpáros még 2004-ben nézte végig, hogy 1960 és 2000 között kik nyerték el a Playboy Playmates of the Year címét, majd megnézték van-e összefüggés a nőideálok és a gazdasági mutatók között. A szerzők környezeti biztonság-hipotézisének megfelelően, ha az emberek rosszabbul éltek és bizonytalanabb volt a jövőjük, jobban szerették az idősebb, nehezebb, magasabb nőket, akiknek kisebb volt a szeme és szélesebb a csípője. Ha tehát baj van, jól jön a termékenység.

Használd a válságot párkeresésre!

Néhány héttel a válság kirobbanása után a Gawker munkatársai rávettették magukat az apróhirdetések párkereső szekciójára, és nekiláttak összegyűjteni, kik és hogyan használják a gazdasági helyzetet hirdetéseikben. Négy fő csoportot találtak. A hirtelen munkanélkülivé lett embert, aki épp szomorú és magányos, de könnyen felvidítható. A paranoidot, aki biztonságot keres a recesszióban és a válságra hivatkozva olyan párra vágyik, aki kitart mellette jóban-rosszban, de leginkább éhségben, a postástól való félelemben és a hajléktalánságban. A szexmunkára, filmezésre, fotózásra invitáló hirdetéseket, amik ugyan eddig is voltak, most kiegészítették azzal az ígérettel, hogy válság idején klassz kereseti lehetőséget biztosítanak. Az utolsó csoportot pedig a kifejezetten a kirúgott banki alkalmazottakra vadászó pasik alkotják, akik némi gyorssegéllyel támogatnák a friss munkanélkülieket. Persze szexért cserébe. A Gawker egyébként megemlít olyan párkereső hirdetést is, amelyben ugyan a potenciális partner humora alapfeltétel, de a válságon való poénkodás kizáró ok.

A szexuális válság szakaszos

"Ha rosszabbul élünk, legalább kevesebbet zabálnak a nők, így vékonyabbak lesznek és a pasik nagyobb kedvvel dugják meg őket" - olvasható a sajátos elmélet a Roissy in DC című blogon. Az elképzelés nem rossz, de a szakértők szerint hosszú távon nem tesz jót a válság a szexuális életünknek. Persze nem mindenkinek olyan árfolyamfüggő a szexuális élete, mint Stephen Josephson klinikai pszichológus ügynök páciensének, aki kizárólag hossz-időszakban dugott, árfolyameséskor viszont nem bírta rendesen felállítani, ám a pénzügyi válság bárkire hatással lehet. A The Daily Beast számos szakértőt kérdezett meg a témában és segítségükkel négy szakaszra osztotta a szexuális életünkben várható változást. A mulandósággal kezdünk. Az emberek általában arra tippelnek, hogy egy kis feszültség jót tesz a szexnek és a szenvedélynek, ami ugyan rövid távon igaz lehet, hisz a nyomás jó afrodiziákum, de ez az állapot illékony. Amikor az ember először szembenéz a veszéllyel, akkor ugyan megvonhatja a vállát és mondhatja, hogy ha már meghalunk, legalább dugjunk egy jót előtte, de ha valaki hosszú távon nem képes biztosítani a megélhetést, az nem lesz képes a problémáját az ágyban feloldani, és jön a következő szakasz: a hanyatlás.

Az aggodalom és a szexuális vágy ugyanis fordított arányban áll egymással. Egyébként ez az a szakasz, amelyben a sztriptízbárok és prostik látogatása, valamint az egy éjszakás kalandok száma megugrik, ugyanis ilyenkor mindenki vonzó, aki nem aggódik, nem balhézik és főleg nem kritizál. A hanyatlást követi a depresszió, amelyben a houstoni pszichológus Andrew Gol szerint elfelejthetjük a szexet. A túl sok negatív gondolat ugyanis a libidó halála és ezen semmilyen csodaszer nem segít. Egyébként az sem könnyíti meg a szexet, hogy ilyenkor általában több alkoholt isznak az emberek. A hangulaton pedig tovább ront, hogy nincs szex. És bezárul a kör. De elkeseredni nem kell: a végső szakaszban jön a feloldás, az emberek megértik, hogy a pénz nem minden és megtanulják élvezni az élet apró örömeit, az égből manna és virágeső hullik majd, és mindenki rákíván nyúzott partnerére.