Eltávolíttathatja a melleit egy 17 éves ausztrál lány, aki tizenhárom éves kora óta fiúként él. A 2007-ben kezdődött bírósági döntéssorozat végén a még nem nagykorú lány azért kapta meg az engedélyt a műtétre, mert sikerült meggyőznie a bíróságot, hogy fiú akar maradni. Ha pedig mégis meg akarná változtatni a döntését, ma már van lehetőség arra, hogy melleit implantátumokkal helyettesítse.

Egy 17 éves ausztrál lány, aki a sajtóban csak Alex álnéven fut, nemi identitászavarral küzd, és most sikerült elérnie, hogy eltávolíttathassa a melleit, meggyőzve arról a bíróságot, hogy nem akar majd a jövőben nőként élni. A lány 13 éves kora óta hormonkészítményeket szed, hogy ne induljon el a menstruációja, illetve, hogy a mellei minél kevésbé fejlődjenek ki – írja az ausztrál The Age.

Alex még 2007 decemberében fordult az ausztrál családügyi bírósághoz, hogy kérvényezze a melleltávolítást, hogy mellek nélkül könnyebben tudjon beilleszkedni a fiúk közé. Diana Bryant, a bíróság vezetője úgy véli, hogy a tinédzsernek leginkább az áll az érdekében, ha minél hamarabb eltávolítják a melleit, így nem kötelezte arra, hogy várjon 18 éves koráig, vagyis a nagykorúságig, amikor egyedül dönthet már ebben a kérdésben.

„Végül is nem volt annyira nehéz eset, mert az igazi kérdés az volt, hogy 17 éves korában csinálja-e meg a műtétet, vagy 18 évesen, amikor már nincs szüksége engedélyre. Tehát azt kellett eldöntenünk, hogy elképzelhető-e, hogy időközben meggondolja magát, és hogy az áll-e az érdekében, ha vár még egy évet. Egyértelmű volt, hogy leginkább a műtét áll az érdekében, tehát így döntöttem” – nyilatkozta Bryant a The Age-nek.

A döntéshozók egészen biztosak voltak benne, hogy Alex nem gondolja meg magát akkor sem, ha várnia kell még egy évet, hiszen 13 éves kora óta fiúként él, viszont a különféle, most kialakuló közösségi kapcsolatai miatt hasznos, ha minél hamarabb elvégzik a műtétet. A bíróság döntését hamarosan írásban is megerősítik.

A beavatkozás mellett szólt az is, hogy ha esetleg Alex mégis megváltoztatná döntését, akkor a hiányzó mellét még mindig lehetséges lenne implantátumokkal pótolni.

Az ausztrál családügyi bíróság meglehetősen engedékenyen működik az utóbbi években. Amikor 2004-ben Alexnek engedélyezték, hogy hormonkészítményeket kezdjen szedni, többen is felháborodtak a döntés miatt, ahogy akkor is, amikor 2007-ben egy Brodie fedőnevű 12 éves lánynak is engedélyezték a hormonszedést, hogy ne kezdődjön meg a menstruációja. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy Brodie azzal fenyegetőzött, hogy kárt tesz magában, ha elkezd menstruálni.

Brodie-ról később kiderült, hogy az anyjának szülés utáni depressziója volt, ami miatt csecsemőruhákat adott a lányára, és fiúként nevelte. Brodie apja a hormonkezelések ellen volt.

A bíróság döntéseinek egyik kritikusa Nick Tonti-Filippini, aki egy olyan esetet is elmesélt a The Age-nek, amikor egy 22 éves férfi beperelte az orvosait, akik a nemátalakító műtéteket végezték rajta, mert időközben meggondolta magát, és azt mondta, hogy a műtétek előtt nem kapott kellő felvilágosítást.

Tonti-Filippini azt is hangoztatja, hogy a nemi identitászavar kezelésére nem a hormonok és a műtétek a megfelelőek, mert ez egy pszichológiai betegség, így nem fizikai kezelésekre van szükség. Az amerikai irányelvek szerint a nemi identitászavar egy „olyan rögeszme, ami nincs összhangban a valósággal” és Tonti-Filippini szerint a műtétekkel a biológiai valóságot a tévképzetekhez akarják igazítani.