horoszkóp

Fiú lehet egy 12 éves ausztrál lányból

2008.05.28. 09:21
Nagy felháborodást keltett Ausztráliában egy bírói döntés, ami engedélyezte egy 12 éves lány számára, hogy megkezdje a nemátalakító eljárást. Orvosai a bíróság előtt azzal érveltek, hogy a lány, aki négy éves kora óta fiúnak érzi magát, öncsonkítással reagálhat, ha elkezdődnek nála a pubertáskori testi változások.

Mivel a virginiai kislány - akinek nevét titokban tartják - még kiskorú, nevében törvényes képviselőként édesanyja fordult a bírósághoz még 2007. decemberében, kérvényezve, hogy engedélyezzék lánya számára a nemváltó műtéthez szükséges kezelések megkezdését. A bírósági beadványt orvosi és pszichológusi szakvéleményekkel is alátámasztották: eszerint a lány négy éves kora óta fiúnak érzi magát, és azért sürgős ilyen fiatal korban elkezdeni nála a nemátalakítás előkészületeit, mert orvosai szerint kétséges, nem fog-e a öncsonkítással reagálni a hamarosan időszerűvé váló pubertáskori testi változásokra, azaz hogy menstruálni kezd és kifejlődnek a mellei.

Soha ne mondd, hogy soha

2008. márciusában a The Advocate melegmagazin hozta Thomas Beatie, a ötödik hónapos terhes transznemű férfi történetét. Beatie nőként született és húszévesen jött rá, hogy nem a megfelelő testben él. Ezután hormonkezelésekkel vált nőből férfivá, melleit is eltávolíttatta, méhét és petefészkeit azonban nem vetette ki, mert úgy gondolta, a későbbiekben még szeretne saját gyereket. Mivel később élettársáról kiderült, hogy egy betegség miatt nem lehet gyereke, így Beatie újabb hormonkezeléseknek vetette alá magát, hogy képes legyen kihordani mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeküket, aki július elejére várható.

"Úgy véljük, és minden azt támasztja alá, hogy ez a kezelés a gyermek érdekeit szolgálja" - mondta el az ezek alapján döntést hozó bíró az esetről tudósító sydney-i Telegraph-nak.

Még meggondolhatja magát

A bírói indoklás szerint a most elkezdett hormonkezelés hatása a későbbiekben még visszafordítható, de mindenképp szükséges ahhoz, hogy a lány - amennyiben úgy dönt, hogy folytatja a nemátalakító eljárást -, férfiként élhessen tovább. A lánynak a kezelés minden egyes további szakaszához is bírói jóváhagyást kell majd szereznie, egész addig, míg el nem éri a 18 éves kort, amikor már törvényesen, saját nevében is dönthet úgy, hogy aláveti magát a műtétnek. Ez már visszafordíthatatlan változás lesz, mert ennek során eltávolítják a méhét és a petefészkeit, hüvelye és csiklója helyett pedig péniszt alakítanak ki.

Saját apja sem támogatja

A kislány döntése azonban nem csak a közvéleményt, hanem saját családját is megosztja. Míg a bíróságon törvényes képviselőként édesanyja jár el a nevében, maga az édesapa sincs meggyőződve róla, helyesen cselekszenek-e: szerinte gyerekük még túl fiatal egy ilyen döntéshez. Dr. Nicholas Tonti-Filippi orvosi etikai szakértő szintén megdöbbentőnek tartja a bíróság ítéletét: "A tizenkét éves kor az egyik legbizonytalanabb szakasza a kialakulatlan személyiség számára. Megkérdőjelezném, hogy az orvosi bizonyítékok szerint csak ez az egy módja volna a kezelésének".

Dr. Rosanna Capolingua, az Ausztrál Orvosi Kamara vezetője ugyanakkor elmondta, az ilyen szakvéleményeket rendkívül összetett vizsgálatok előzik meg: "Ezek mind egyedi, nagyon összetett esetek. Az elbírálásnál a szakemberek a lelki és szellemi érettséget is vizsgálják, és hogy valóban alkalmas-e rá az alany, hogy felfogja döntése következményeit".