Bár a 23 éves Tiffany Toribio által elkövetett gyilkosság is durva bűncselekménynek minősül, Új-Mexikóban pedig szabható ki halálbüntetés, elképzelhető, hogy ezt ő megúszhatja. Az államban ugyanis egy 2008. máricusi jogszabály óta csak "minősítetten súlyos" esetekben, azaz bérgyilkosság vagy rendőrgyilkosság esetén ítélik halálra az elkövetőket. Bár a dupla gyerekgyilkosságot nyilván minden esküdt boldogan ítélné minősítetten súlyosnak, a nő mázlija, hogy tette óta erősen zavarodott, és akár beszámíthatatlannak is nyilváníthatják.

Bár kétszer is meggyilkolta gyermekét, valószínűleg megússza a halálbüntetést a 23 éves Tiffany Toribio, Új-Mexikó 2008. márciusában ugyanis úgy döntött, hogy halálbüntetéssel csak a rendőrgyilkosokat és bérgyilkosokat sújtják. Emellett az asszony elmeállapota is hagy némi kivetnivalót maga után, tehát elképzelhető, hogy beszámíthatatlannak nyilvánítják majd, ami szintén kizárja a halálbüntetés lehetőségét. A 23 éves albuquerque-i nő megfojtotta, újraélesztette, majd mégiscsak megfojtotta hároméves kisfiát, végül pedig az egyik játszótéren található homokozóba temette el. A rendőrség hat nappal a kisfiú tetemének megtalálása után, a rokonok bejelentését követően tartóztatta le az asszonyt, aki beismerte tettét. Az akkor még azonosítatlan, Baby Angelként emlegetett Tyruss Toribiónak azért kellett meghalnia, mert anyja nem akarta, hogy fiának úgy kelljen felnőnie, mint neki: elhanyagolva, törődés nélkül.

Csak speciális esetekben szabható ki a halálbüntetés

A 23 éves nő első meghallgatására múlt hét pénteken került sor, akkor derült ki, hogy a 2008. márciusában módosított jogszabályok szerint nem sújtható halálbüntetéssel, bár az amerikai jogban nagy a mozgástér. Az Associated Press tájékoztatása szerint általában csak bérgyilkosság vagy rendőrgyilkosság esetén alkalmazzák a halálbüntetést, gyermekgyilkosság elkövetésekor nem. A nő zavart elmeállapotát is figyelembe veheti a bíróság, ami miatt ugyancsak életfogytiglani szabadságvesztésre, valamint kényszergyógykezelésre számíthat.

Tiffany Toribiót többek között gyilkossággal és a gyermek bántalmazásával vádolják, a mellé kirendelt védőügyvéd, Lee Hood fel sem sorolta a vádakat a múlt hét pénteki meghallgatáson. A kerületi ügyészség jelenleg azt vizsgálja, felelősségre vonható-e még valaki az ügyben, a korábbi információk szerint az anya ugyanis szinte alig mutatta gyermeke felé a szeretet jeleit, sőt, feltételezhetően többször is bántalmazta fiát a gyilkosság előtt – erről azonban a hatóságok hivatalosan nem értesültek, mivel nem érkezett bejelentés hozzájuk.

A 23 éves, zavart elmeállapotú asszony jelenleg előzetesben van, 250000 dollárért (50,6 millió forintért) kiválhatná a családja, de ők nem kíváncsiak rá. Tiffany Toribio egyébként nemrég hajléktalanná vált, édesanyja kirúgta otthonából, amiért gyermekét szinte levegőnek nézte. Toribio testvére, Emily Apodaca nyilatkozatát a Calvary templomban olvasták fel, melynek ő is aktív tagja.

Nem beszélt a rokonokkal

„Akkor éjjel nemcsak Tyruss tűnt el, de Tiffany is, akit addig szerettünk és támogattunk" – üzente Apodaca, aki szerint testvére korábban szerető édesanya volt, bár azt is bevallotta, a 23 éves nő alig beszélt a Zia Pueblóban (Albuquerque északnyugati részén) élő családtagokkal. Apodaca azt is kijelentette, azóta nem beszélt testvérével, amióta az belekeveredett egy rossz párkapcsolatba.

„Nem tudom, mi történhetett vele az elmúlt egy évben, amiért úgy érezhette, senki nem áll mellette. Nagyon zűrös volt az élete, mielőtt Tyruss megszületett, de amint a fia világra jött, minden megváltozott. Mindennél jobban szerette őt, és ez a legborzasztóbb az egészben" - állítja Apodaca, aki szerint ha szerettek volna, akkor sem tudtak volna segíteni, Toribio ugyanis sem a telefonszámát, sem a lakcímét nem osztotta meg a családtagokkal.

Nemcsak a családtagokat, a közvéleményt és a rendőrséget is sokkolta a gyilkosság, pontosabban annak módja. „Álmában fojtotta meg a kisfiút, befogta az orrát és a száját. Amikor leállt a légzése, meggondolta magát, és újraélesztette a gyereket, de aztán úgy döntött, mégis véghezviszi eredeti elképzelését" – mondta a letartóztatás után nem sokkal Ray Schultz albuquerque-i rendőrkapitány a KRQE Newsnak, majd hozzátette, az egészben az a legszörnyűbb, hogy az anya azt hitte, ezzel tesz jót gyermekének, mert akkor majd "nem kell majd úgy felnőnie, mint neki, hogy senki sem gondoskodik róla".