Daniel Martin járőr egy lopott autó bejelentéséhez sietett Oklahomában, amikor egy beteget szállító mentőautó nem húzódott le elég gyorsan előle. A rendőr a gyors helyszíni szemle után a mentő után eredt, lemeszelte, majd némi kiabálás után fojtogatni kezdte a rangidős mentőst. Pechjére a kocsija kamerája hanggal rögzítette az egész incidenst, de a mentőben utazó páciens fia is felvette a bántalmazást a mobiltelefonjával. A rendőr szerint a felvételek őt igazolják.

Nagyjából három hete rakta fel a YouTube-ra Maurice White oklahomai mentős azt a mobiltelefonnal készült felvételt, amelyen egy járőr levillogja, megállítja, majd igazoltatás közben fojtogatni kezdi. Később előkerült az a felvétel is, amit az önuralmát elveszítő rendőr, Daniel Martin - nemrég leszerelt iraki veterán - autójának kamerája rögzített. Az ügy nyilatkozatháborúvá dagadt, később pedig - talán az elektromos sokkolóval ártalmatlanná tett 72 éves nagyi sztorijának hatására - a hírekbe is bekerült. A rendőrjárőr pár hónapja tért haza Irakból, ahol a haditengerészetnél szolgált.

A rendőrgépkocsi beépített kamerájának felvételéből, a kocsiban utazó páciens fiának mobiltelefonos felvételéből, valamint egy, az ügyet nyomonkövető volt mentős, Dave Statter blogjának számtalan elemző hozzászólásából nagyjából össze lehet rakni, hogy mi történt.

Mint a rendőrkocsi felvételén látszik, Daniel Martin járőr egy autólopás bejelentéséhez sietett szirénázó, villogó autójával. Útközben beérte a mentőautót, aminek le kellett volna húzódnia, hogy elengedje a szirénázó rendőrautót. A rendőr megelőzte a mentőst, megérkezett a helyszínre, ahol már volt egy rendőrségi terepjáró, ezért látva, hogy itt rá nincs szükség, visszafordult és üldözőbe vette a mentőautót. Amikor a mentősök megálltak, a rendőr a sofőrrel akart beszélni, de a sofőr helyett a mentő rangidős tisztje, Maurice White próbálta rendezni a konfliktust, amit a Martin nem tolerált, és rövid szóváltás után annyira kiborult, hogy nekiesett White-nak és fojtogatni kezdte.

Háború utáni trauma

Daniel Martin tizenöt éve dolgozik rendőrként, tavaly viszont egy évig Irakban teljesített szolgálatot a haditengerészetnél, nemrég jött haza. Az ismerősei és felettesei elismerően nyilatkoztak róla, de a háborúkból visszatérő katonáknál nem szokatlan a poszttraumatikus stressz zavar nevű pszichés betegség, ami alvászavarokkal, ingerlékenységgel, dühkitörésekkel, érzelmi ürességgel jár együtt.

Az esetet felvette a kocsiban szállított beteg hozzátartozója is kamerás mobiltelefonjával, ami szintén felkerült a netre.

Arra, hogy a mentős miért nem tért ki kellő gyorsasággal, vagy jobban előle - a rendőrkocsi felvételén látszik, hogy amikor a rendőrautó utoléri, a mentős lassít, de csak kicsit húzódik le - több magyarázat is lehetséges. Egyrészt a rendőrkocsi nagyon nagy sebességgel érkezett, elképzelhető, hogy a mentős csak akkor vette észre, amikor már közvetlenül mögötte járt; másrészt mert a mentős beteget szállított éppen, ezért nem akart időt veszteni azzal, hogy lelassít.

Miután a mentősök feljelentették a fojtogató járőrt rendőri túlkapás miatt, nyilvánosságra hozták a rendőrautó felvételeit, ami a járőr, Daniel Martin szerint az ő fellépése helyességét igazolja, de majd a bíróság feladata lesz eldönteni, hogy kinek a fellépése volt jogos. A sértett, Maurice White hangsúlyozta, ő többször is mondta a rendőrnek, hogy beteget szállítanak, amire a rendőr nem reagált semmit. Martin ügyvédje erről a Fox Newsnak annyit mondott, hogy védence valószínűleg nem hallotta vagy nem értette, mit mond a mentős, holott ez a videón többször is jól érthetően elhangzik. A járőr azzal fenyegette a vele kiabáló mentőst, hogy letartóztatja, ha nem hagyja abba. Erre végül állítólag csak azért nem került sor, mert akkor nem maradt volna elég mentőtiszt a megyében.

Daniel Martin járőr jelenleg nem dolgozik, a családjával van otthon, miután több fenyegetést is kapott.

Mostanában nem ez az első példa a nyilvánosságra került túlzott rendőri agresszióra az Egyesült Államokban. Egy járőr nemrég sokkolóval terített le igazoltatás közben egy 72 éves nőt, mert úgy vélte, a nő támadólag lép fel. Az Egyesült Államokban a közúti igazoltatásnál már az autóból kiszállás is támadó fellépésnek minősül, ha arra a rendőr nem adott engedélyt.