Vasárnap megkezdődött Koppenhágában a második meleg olimpia, amin több mint 90 ország nagyjából nyolcezer versenyzője indult el, alig kétezerrel kevesebb, mint ahányan 2008-ban Pekingben indultak. A játékokon bárki elindulhat, nem kötelező a homoszexualitás.

A dániai Koppenhágában 2006 után másodszor rendezték meg idén a World Outgames nevű játékokat, ami tulajdonképpen olimpia a melegeknek. Az első melegeknek szóló világversenyen több mint tizenkétezren indultak el, a másodikon már csak nagyjából nyolcezren (más források szerint 5000-7000), ami háromezerrel kevesebb, mint ahányan a 2008-as pekingi olimpián részt vettek. Egy másik szervezet rendezésében ugyan, de jövőre Budapesten is tartanak melegolimpiát.

A vasárnap megnyitott egyhetes versenyre a résztvevők több mint 90 országból érkeztek, a legtöbben persze Európából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. A sportolók 38 számban mérhetik össze a tudásukat, attól eltekintve, hogy a ruhák az olimpiákon megszokottaknál sokkal harsányabbak, a versenynek ebben a részében igazából nincs eltérés. A szervezők hangsúlyozzák, az induláshoz természetesen nem kell melegnek lenni, de persze praktikus, ha az ember szimpatizál a homoszexuálisokkal.

A verseny nemcsak a sportról szól, a koppenhágai játékok honlapján a különféle kulturális programok, esti partyk bemutatói legalább annyi helyet foglalnak el, mint a versenyszámok leírásai.

Dániában már a nyolcvanas évektől kezdve határozottan küzdenek a melegek jogaiért, ezért szinte magától értetődő, hogy a legnagyobb, melegeknek szóló sporteseményt is az országban tartják.

A játékok programfüzetében Koppenhága polgármestere köszönti a nézőket, versenyzőket, és idézi fel a melegek jogaiért folytatott harc egyik nagy mérföldkövét. Dániában 1989-ben jegyezték be az első élettársi kapcsolatot melegek között. A polgármester sajnálkozását fejezte ki, mert az egykor élharcos Dániában a melegek házasságát nem fogadták el, de bízik benne, hogy nemsokára visszavehetik a vezetői szerepet a melegek jogaiért küzdők között.