Egyre több időt tölt a rémségek házában Natascha Kampusch, ahol több mint nyolc évig tartotta fogva és szexuálisan zaklatta Wolfgang Priklopil. A pszichológus szerint nem őrült meg a lány, épp ellenkezőleg: az, hogy volt börtönében teremt otthon magának, a gyógyulás jele.

Bár sokáig arról volt szó, hogy megörökli, végül csak kedvezményes áron megvásárolhatta Natascha Kampusch azt a házat, melynek pincéjében több mint nyolc évig raboskodott. Az osztrák lány tulajdonába tavaly májusban került egykori fogvatartója, Wolfgang Priklopil ingatlana, és ugyan eredetileg nem szándékozott beköltözni, a jelek szerint mégis egyre több időt tölt volt börtönében.

A Bild című napilapnak a Bécs Strasshof elővárosaában található ház szomszédságában élők számoltak be arról, hogy Kampusch nekiállt, és folyamatosan újítgatja, takarítja az ingatlant: az ablakok frissen mosottak, és a rendezett kertbe is bekerült pár új szék és egy napernyő. Az egykori áldozat a tatarozásból nem hagyja ki a pincét sem, ahol bezárva tartották. "Gyakran van itt. Ül a kertben, olvasgat és szunyókál" – mesélte az újság egyik forrása.

Ugyan a kommentelők több ízben is megkérdőjelezték a húszéves lány épelméjűségét, Michael Thiel pszichológus szerint éppenhogy arról van szó, hogy Kampuschnak végre sikerült feldolgozni a traumát és megindult a teljes gyógyulás útján: "A tény, hogy otthont teremt magának a házban, egy öntudatlan jel a kínzójának: Nincs több hatalmad felettem!" - magyarázta Thiel.

Az életem Natascha nélkül című könyvből – aminek szerzője saját édesanyja – korábban kiderült, hogy a lány mindig is ellentmondásos érzéseket táplált Priklopil iránt: a férfi koporsójának fényképét például állandóan magánál tartotta.