Bebizonyosodhat, hogy Caster Semenya dél-afrikai futónő hermafrodita, amiért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elveheti az érmeit, mert akár előnye is származhatott abból, hogy sokkal több a szervezetében a tesztoszteron, mint egy átlagnőnek. Emellett azt tanácsolják a sportolónak, hogy forduljon orvoshoz, mert mostani állapota különösen kockázatos.

A Nemzetközi Atlékia Szövetség (IAAF) ugyan nemvizsgálatot végzett Caster Semenya dél-afrikai futónőn miután kétségek merültek fel a berlini győzelme után a nemi identitásával kapcsolatban, de a gyors vizsgálat eredményét állítólag már többen megtámadták, ezért a szövetség jelenleg a létező összes nemiséggel kapcsolatos tesztet elvégzi, hogy megtudják, származott-e Semenyának előnye abból, hogy valószínűleg hermafrodita - tudta meg a Daily Telegraph egy névtelen szövetségi forrástól.

Az IAAF vizsgálatát még nem értékelték ki hivatalosan, de a dél-afrikai kormánypárt (ANC) és az ország sportért felelős testülete máris szexizmussal és rasszizmussal vádolta meg a szövetséget az IAAF-nél. "Természetesen van bizonyíték arra, hogy Semenya hermafrodita. De az a probléma, hogy az IAAF-nek ott van az ANC és egész Dél-Afrika. Mindent tökéletesen a szabályok szerint kell elvégezni, nem szabad, hogy megkérdőjelezhetőek legyenek az eredmények. Egy csomó féle vizsgálatot végeznek. Ezért összetett a dolog. Korábban nőgyógyászati, vér- és kromoszómatesztet végeztek. Ezért támadták meg az eredményeket, mert nem olyan egyszerű a dolog. Úgyhogy most mindent elvégeznek, aztán azt tudják mondani, hogy nemcsak ez van, hanem ez, meg ez is" - nyilatkozta a forrás a Daily Telegraphnak.

A vizsgálatok megállapították, hogy a sportolónak nincs méhe és petefészke, viszont vannak belső heréi, ezért szervezetében háromszor annyi tesztoszteron van, mint egy átlagos nőében. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a megnövekedett tesztoszteronszintjének köszönhetően jobb a teljesítménye, mint egy nőnek, elvehetik az érmét és kizárhatják a további versenyekről. Annak ellenére, hogy Semenya minden érintett fél szerint áldozata az egész ügynek.

"Természetsen Caster teljesen vétlen áldozata az egész ügynek. Mit tehet ő róla? Az IAAF elfogadta a nevezését. A hibás felek egyértelműen az IAAF és a Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség (ASA). A dél-afrikaiaknak hatalmas a felelősségük, de úgy tűnik, őket senki sem támadja. Alapvetően hónapok, ha nem évek óta tudtak arról, hogy a sportoló nem normális. Ha több felelősséget vállalnak, már korábban elvégeztethették volna ezeket a teszteket" - mondta a forrás.

Az atlétikai szövetség azt tanácsolta a sportolónak, hogy forduljon orvoshoz, mert jelenlegi állapota nagyon veszélyes, és műtétre lenne szüksége.

Hermafrodita, transzszexuális, interszexuális

Interszexualitásnak nevezik azt, amikor egy ember különböző arányokban, de rendelkezik mindkét nemre jellemző fizikai jegyekkel. Az interszexualitás gyűjtőfoglamába tartoznak a hermafroditák, akik a férfi és a női nemre jellemző nemi szervekkel is rendelkeznek. Transzszexuálisoknak nevezzük azokat, akik a biológiai nemükkel ellentétes neműként határozzák meg magukat. A transzszexuálisok esetében fordulnak elő általában a különféle nemváltó műtétek, hogy a szexuális identifikációjuk és orientációjuk helyreálljon.