A bíróság 15 évre ítélte az apát és 13 évre az anyát, amiért hagyták, hogy az egyéves gyermekük éhen haljon. A kisfiú testsúlya az átlagos 10 kiló helyett mindössze 4 kiló volt. A szakértők szerint a gyermek napokon keresztül haldokolt. A férfi rendszeresen verte családtagjait, jövedelmüket pedig egyszerűen elitta.

Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla azokra a szülőkre, akik hagyták, hogy legkisebb gyermekük éhen haljon. A tragédia még 2007 novemberében történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén. A bíróság tizennégy éven aluli gyermek ellen, különös kegyetlenéggel elkövetett emberölés és kiskorúak veszélyeztetése miatt ítélte az apát 15, az anyát pedig 13 év fegyházra. Az ítélet jogerős.

A gyermek 2007 novemberében, egyéves korában halt meg. Az egyéves kisfiú testsúlya az átlagos 10 kiló helyett, mindössze 4 kiló volt. A tárgyaláson kiderült, hogy ez korábban sem a védőnőknek, sem a gyermekjóléti szolgálat munkatársának nem tűnt fel. A szakértők szerint a kisfiú az utolsó napokban már haldoklott, teste teljesen kiszáradt.

A vádlottak jövedelmüket szeszesitalra és cigarettára költötték. A velük élő gyerekek ruházatáról és élelmezéséről nem gondoskodtak megfelelően. A Debreceni Ítélőtábla a - korábban többszörösen büntetett - apát 15 év, az anyát pedig 13 év fegyházbüntetésre ítélte. Az indoklás szerint a szülők közömbösen nézték végig gyermekük halálát. Az apa az utolsó szó jogán azt mondta: sajnálja, hogy a szegény kisfiú meghalt, de nem tehettek róla.

A szakértői vélemény szerint a 13 hónapos kisfiú halálát „az elégtelen táplálkozás miatt bekövetkezett kórós soványság által indukált anyagcserezavar okozta”. A bíróság a bizonyítékok alapján megállapította, a kis súllyal született csecsemőt szülei hathónapos koráig etették ingyenes, illetve kedvezményes áru tápszerrel, de ezt követően nem vásároltak számára megfelelő táplálékot. Tartós tejjel, tésztával etették, amely az orvos szakértői vélemény szerint nem megfelelő étel egy ilyen korú csecsemőnek. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadták. R. László vallomásában elmondta, a gyermekek táplálására azért nem volt pénz, mert "a kamatosok a pénzüket elvették".

A családban a legkisebb éhen halt gyermek mellett még hét gyerek élt, őket a tragédia után állami gondozásba vették, illetve nevelőszülőknél helyezték el. A szülők havi 136 ezer forint segélyből éltek. Az apa alkoholista volt, és verte családját, a pénzt pedig egyszerűen elitta. (FH)