Az állatkínzások visszaszorítására létrejött brit RSPCA szervezet munkatársai vetkőznek abban a naptárban, amelyikkel az állatokért folytatott munkájukhoz szeretnének adományokat gyűjteni. Azt mondják, azért döntöttek a vetkőzős naptár mellett, mert az ilyen jótékonysági darabok jól fogynak a karácsonyi vásárlási lázban.

Az állatok elleni erőszak visszaszorításáért küzdő brit szervezet, az RSPCA munkatársai úgy döntöttek, hogy mindenféle tévészpotok helyett idén egy vetkőzős jótékonysági naptárral próbálnak pénzt gyűjteni munkájukhoz. Ez a fajta jótékonykodás a legújabbkori angol folklór részévé válik lassan. Persze az angolokon kívül az amerikaiak is szívesen alkalmazzák.

"Mindannyian gondolkoztunk rajta, hogy mivel lehetne pénzt gyűjteni, és én mindig is azt gondoltam, hogy ez jó módja a pénzgyűjtésnek, ha rendesen, ízléses csinálják meg. Kutatások bizonyítják, hogy a jótékonysági naptárakat nők vásárolják apróbb karácsonyi ajándékoknak, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy az első naptárban férfi felügyelők lesznek, aztán ha jól viszik őket, ki tudja, mit csinálunk majd jövőre" – nyilatkozta az RSPCA közleményében az egyik főfelügyelő, John Pollock.

A naptárban tíz dél-angliai felügyelő, állatbegyűjtő, hivatalnok szerepel, az elkészült darabokat öt fontért (kb. 1400 forint) lehet megvásárolni az RSPCA honlapján keresztül.

"Nagyon ügyeltünk arra, hogy ízlésesek legyenek a pózok. Azt is be akartuk mutatni, hogy mennyire változatos képességekre van szükség a munkánkhoz, ezért vannak olyan képek, ahol köteles, vízi és magassági mentést mutatunk be, vagy azt, hogy nagyobb, különlegesebb állatokkal dolgozunk, mint például lovakkal" – írta le a naptárt John Pollock.

A képeket megálmodó munkatárs, Jo Barr bízik benne, hogy az emberek jól fogadják majd a naptárt, még akkor is, ha tudja, egy nagy szervezet részéről ennyire szokatlan reklámmal előállni egészen biztosan generál majd egy pár vitát. "Annak ellenére, hogy minden évben készül több jótékonysági meztelenkedős naptár is, úgy éreztük, ez valami különleges lesz. Lehetőséget ad a támogatóinknak arra, hogy valami szórakoztatót, az RSPCA-hoz kötött állatos naptárakhoz képest, egészen más dolgot vásároljanak" – fogalmazott Barr.

A naptár elkészítésében a szervezet komoly segítséget kapott. A fotókat ingyen vállalta egy plymouth-i fotós, a modellek természetesen nem kértek pénzt, ráadásul a nyomdai munkákat is kedvezményes áron tudták elintézni.