Egy palesztin származású katonai pszichiáter ölt meg csütörtökön 12 embert egy texasi katonai bázison, egyelőre viszont nem lehet tudni, hogy származásának bármi köze lenne a gyilkosságokhoz. Ahogy azt sem, hogy esetleg amiatt gyilkolt-e, mert többek elmondása szerint nagyon ideges volt amiatt, hogy néhány hét múlva Irakba kellett volna mennie harcolni.

Palesztin származású amerikai muzulmán az a férfi, aki csütörtökön 12
embert lelőtt és 31-et megsebesített egy texasi katonai támaszponton -
közölték a hatóságok. Nidal Malik Hassan őrnagy amerikai sajtójelentések szerint szülei akarta ellenére csatlakozott a hadsereghez, ahol katonai pszichiáterként dolgozott, és a háborús övezetekből hazatérő katonákat kezelte.

A hadsereg közleménye szerint a férfit hamarosan Irakba vezényelték volna. Unokatestvére szerint az őrnagy származása miatt zaklatásoknak volt kitéve, és elhagyni készült a hadsereget. Nader Hasan a Fox News televíziónak nyilatkozva elmondta: rokona korábban katonai ügyvédet fogadott, és mindent megpróbált, hogy otthagyhassa a katonaságot. "Nem hiszem, hogy kiábrándult volna a hadseregből" - mondta Nader Hasan, hozzátéve, hogy a zaklatások miatt akart távozni. A férfi az iraki kiküldetés miatt "nagyon nyugtalan" volt a CNN-nek nyilatkozó Kay Bailey Hutchinson texasi szenátor szerint, aki a Fort Hood támaszpont egyik tábornokára hivatkozott kijelentésekor. A férfi unokatestvére ugyanakkor cáfolta ezt, mondván Hassan "nem félt attól, hogy háborúba kell mennie".

A palesztin szülőktől származó őrnagy az Egyesült Államokban született, és a virginiai egyetemen végzett. Orvosi diplomáját 2005-ben kapta meg, ezután Washingtonba költözött, ahol egy muzulmán közösséghez csatlakozott. Faizul Khan, a közösség korábbi imámja szerint Hasan "nagyon jámbor" volt, és számos vallási kérdést vitatott meg vele. "De semmi extrém nem volt a kérdéseiben. Nem mutatta soha a frusztráció jeleit. Soha nem mutatta, hogy bosszút szeretne állni valakin" - mondta Khan a The Washington Postnak.

A férfi egyik korábbi kollégája azonban másként látja - szerinte ugyanis Hasan olykor szélsőséges nézeteket hangoztatott. "Azt mondta, hogy a muzulmánoknak talán fel kellene kelniük és harcolniuk az agresszor ellen. Először arra gondoltunk, hogy arról beszél, hogy a muzulmánoknak hogyan kellene segíteniük a fegyveres erőket Irakban és Afganisztánban, de nyilvánvalóan nem ez a helyzet" - mondta Terry Lee ezredes a Fox News-nak.

Nidal Malik Hasan helyi idő szerint csütörtökön nyitott tüzet a társaira a texasi Fort Hood bázison. A támadásban 12-en életüket vesztették, míg 31-en megsebesültek. A főtisztet végül egy civil ruhás katonanő lőtte meg, mielőtt bejutott volna az Afganisztánba és Irakba készülő egységek eskütételi ünnepségére. Az őrnagyot kórházba szállították, állapota stabil.