Összesen 51 év szabadságvesztésre és fejenként egymillió euró megfizetésére ítélte az olasz bíróság pénteken azt a 22 éves amerikai nőt és 25 éves barátját, akik a vád szerint ősszel átvágták egy brit lány torkát. Az ügyészség szerint a gyilkosok csoportszexet akartak kezdeményezni, amit az áldozat, Meredith Kercher elutasított, ezért késsel támadtak rá. A harmadik résztvevőt, aki lefogta a lányt, már októberben, egy külön perben 30 évre ítélték.

Bűnösnek talált pénteken egy olasz bíróság egy fiatal amerikai nőt és egy olasz férfit egy brit lány brutális megölése miatt - adta hírül a Független Hírügynökség. A perugiai bíróság a 22 éves Amanda Knox-ot gyilkosságért és szexuális erőszakért 26 év börtönre, 25 éves barátját, az olasz állampolgár Raffaele Sollecitót 25 év börtönre ítélte. Az amerikai lány az ítélet hallatán zokogásban tört ki.

Az áldozat a 21 éves Meredith Kercher. A Nagy-Britannia Surreyben élő és a leedsi egyetemre járó brit lány holttestét 2007. november 1-jén találták meg abban a házban, amelyet ő és Amanda Knox együtt béreltek, míg Perugiában tanultak. A halottkém megállapította, hogy a brit lány torkát többször átvágták. A nyomozók azt feltételezték, hogy a gyilkosság összefüggésben lehet a droggal és a szexszel.

A rendőrök hamar őrizetbe vették Amanda Knoxot, aki kezdettől tagadta, hogy köze lenne a brit lány megöléséhez. Őrizetbe vették az amerikai lány olasz barátját, Raffaele Sollecitót is egy közös ismerősükkel, Rudy Hermann Guedével együtt. Sollecito is tagadott, az afrikai származású, de gyerekkora óta Olaszországban élő Guede viszont azt mondta, hogy a brit diáklány halálakor a helyszínen volt, de ő is tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Ennek ellenére Guede-t egy külön perben, októberben 30 év börtönre ítélték azzal a váddal, hogy ő fogta le az áldozatot, az amerikai lány és olasz barátja pedig elvágták a brit lány torkát.

Az ügyészség szerint az történt, hogy az amerikai lány és a barátja drogoztak, majd csoportszexet kezdeményeztek, de Meredith Kercher elutasította ezt, ami miatt szóváltás kezdődött, végül Knox késsel támadt a brit lánynak, miközben a barátja és a másik férfi lefogta őt. Az amerikai lány váltig állította, hogy a gyilkosság idején olasz barátjával volt annak lakásán, ahol füveztek, szeretkeztek és tévéztek.

Az ügy azért is nagy figyelmet kelt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, Seattle-ben, mert az amerikai média a tárgyalás idején azt állította, hogy Knox nem kap tisztességes bírósági eljárást Olaszországban. A sajtó szerint ugyanis megkérdőjelezhető az ügyész megbízhatósága, mivel eljárás folyik ellene hatalommal való visszaélés, és rosszhiszemű szakmai munkavégzés miatt.

A pénteki ítélethirdetés után Amanda Knox apja azt mondta, hogy a család harcolni fog a lányáért. Az amerikai lányt és barátját a súlyos börtönbüntetés mellett súlyos pénzbüntetésre is ítélte a bíróság. Fejenként egymillió eurót kellene fizetniük az áldozat szüleinek kártérítésként, ezen kívül pedig Amanda Knoxnak 40 ezer eurót kell adnia egy perugiai bárpincérnek, akit hamisan megvádolt a gyilkossággal.