Rajtaütésszerűen levetkőzött egy csoport civil a berlini reptéren, az ott épp most tesztelt, egész testet átvilágító ellenőrzőkapuk bevezetése ellen tiltakozva. A német Piratenpartei, azaz Kalózpárt aktivistái a testükre írt szlogenjeik szerint csak jó állampolgárok akartak lenni azzal, ahogy mindent önként megmutattak. Aztán meg már úgyis kötelező lesz.

A Berlin-Tegel repülőtéren kezdik tesztelni hamarosan a a német hatóságok azt az új, egészalakos testszkennert, ami a ruhán keresztül is pontos képet ad a teljes testről. Ez sokak szerint személyiségi jogi problémákat vet fel, vagy csak szimplán szemérmességből nincsenek oda az ötletért, hogy reptéri alkalmazottak nézegessék az intim testrészeiket, a hatóságok döntése mindenesetre komoly ellenkezést váltott ki.

A németországi Piratenpartei, azaz Kalózpárt aktivistái például rajtaütésszerűen levetkőztek a reptéren, önként megmutatva mindent, ami a szkennerek bevezetése után kötelező lesz. Táblák helyett a pucér testükre írt szlogenekkel tolmácsolták az üzenetet: „Van rejtegetnivalód?”, vagy „Légy mintapolgár, told le a gatyád!”. Az aktivisták végigmasíroztak a reptéren, az aggályaikat megfogalmazó szórólapokat osztogattak a meglepett utastársak közt, majd felöltöztek és beleolvadtak a tömegbe.

Az egészalakos reptéri testszkennerek bevezetéséről akkor döntött több európai ország, amikor decemberben egy nigériai férfi egy testére ragasztott bombával átcsúszott a reptéri ellenőrzésen, és egy feljutott egy Detroitba tartó repülőre. Eddig Hollandia és Nigéria jelezte a testszkennerek felállítását, Németországban vita folyik róla, és Franciaország is pár héten belül megkezdi repülőterei felszerelését. Európán kívül Sydney és Adelaide repterein tesztelik a készülékeket, melyek nem csak a nem fémből készült tárgyakat képesek kimutatni, hanem mindent, ami a ruha alatt van – azaz minden testrészt és a nemi szerveket is.

A Nagy Testvér túl sokat látó tekintete ellen tiltakozó Kalózpárt a 2009. szeptemberi németországi választásokon már megpróbált bejutni a parlamentbe, de ez egyelőre nem jött össze nekik. Nagy valószínűséggel azért, mert a kiskorúak még nem szavazhatnak: a párt weboldalán szereplő próbaválasztási felmérés (egyben kampányanyag) szerint a kalózok a gyerekek és a fiatalok körében roppant népszerűek, úgyhogy ha ezen a korosztályon múlt volna, a Piratenpartei akár kilenc százalékot is szerezhetett volna.