Pénteken kezdetét vette az idei riói karnevál, ahol több mint 400 szamba-iskola lép majd fel öt nap alatt. Mivel a bíróság szerint sincs szó szexuális kizsákmányolásról, engedélyezték annak a hétéves kislánynak is a szereplését, akit apja jelölt ki szambakirálynőnek. A hírek szerint Madonna is tiszteletét teszi a városban, és ott van Alicia Keys és Paris Hilton is.

A cirka másfél kilométeres Sambadrome stadionban nagyjából 40 ezer táncos részvételével pénteken kezdetét vette az idei riói karnevál. A több mint 400 szamba-iskolát bemutató ünnepség szerdáig fog tartani, 5 nap alatt 12 felvonulást láthatnak majd az érdeklődők. A minden idők leghíresebb karneválját jelenlegi, parádés formában 1928 óta rendezik meg. Célja a húsvétot megelőző 40 napos böjt előtti evés-ivás, mulatozás. A zene és a szex ünnepe lett, a szezon alatt milliónyi turista érkezik Rio de Janiero-ba. Nem véletlen, hogy Brazilia idegenforgalmi bevételének 70 százaléka ebből az időszakból származik.

Az idei karnevált megelőzte egy kisebb botrány is: egy hétéves kislányt jelöltek a szamba-iskolák királynőjének. A heves vitát a Julia Lira-nak szánt lenge öltözék váltotta ki, a gyermekek jogait védő állami tanács szerint ugyanis ez egy kislány esetében megengedhetetlen. A családjogi bíróság viszont múlt szerdán úgy döntött, hogy Lira felléphet, így ő volt az, aki az egyik legnevesebb szamba-iskola, az Unidos do Viradouro felvonulását vezette vasárnap éjjel – írta a timesonline.co. A lap információi szerint a kislány nehezen tudta kezelni a rá irányuló figyelmet, és a fellépés előtt könnyekben tört ki az őt megrohamozó újságírók miatt. Többen bírálták is emiatt a szervezőket, mondván, bebizonyosodott, hogy a gyerek nem állt készen a reflektorfényre. Mindazonáltal mindenki elismerte Lira teljesítményét.

A gyereket egyébként saját apja, Marco Lira jelölte ki a feladatra, végig arra hivatkozva, hogy semmi természetellenes nincs a dologban, és sem szexualitásról, sem kizsákmányolásról sincs szó. A gyermekjogvédők persze az igazságügyi minisztérium elé viszik az ügyet, mondván, ennek az esetnek a hatására terjedni fog Brazíliában a gyermekkel mint szexuális tárggyal való viselkedésmód.

A hírek szerint Madonna is részt vett a 14-i felvonuláson, és Beyoncé és Alicia Keys is a városban tartózkodik már. Paris Hilton pedig a Twitteren jelezte, hogy ő sem hagyná ki a bulit semmi pénzért.

Mindeközben szombaton kórházba szállítottak egy holland turistát, akit a feleségével együtt rablók támadtak meg a karneváli mulatságokban – írta a Független Hírügynökség. A 37 éves férfit hason és karon lőtték, amikor megpróbálta elhárítani a támadást. A fegyveresek ezután elfutottak, hátrahagyva a holland páros kameráját és a nő pénztárcáját is. Az eset kapcsán a brazil város hatóságai azt tanácsolták a rablások áldozatainak, hogy ne ellenkezzenek a támadókkal, akik gyakorta mindenre elszánt fegyveresek.