102 kislányt és egy kisfiút molesztált több mint egy évtizedes praxisa folyamán az a delaware-i gyerekorvos, aki ellen most emeltek vádat 471 vádpontban. A férfi ezzel az USA legveszélyesebb pedofil bűnözőjének számít, 2,5 milliós óvadékot szabtak ki rá.

Earl Bradley gyerekorvost azzal vádolják, hogy praxisának 12 éve alatt 102 kislányt és egy kisfiút zaklatott szexuálisan, és akcióiról sok esetben videókat is készített. A Lewesben élő férfi 1998 óta rendszeresen és sorozatosan molesztálta a Baybee nevű gyermekrendelőjében kezelt kiskorú pácienseit, így lehetséges, hogy a 103 áldozat ellen összesen 471 vádpontban részletezett tetteket sikerült elkövetnie.

A Delaware megyei Ügyészség első- és másodrendű nemi erőszak, törvénytelen szexuális érintkezés, gyermekek szexuális céllal való lemeztelenítése és gyermekek rendszeres szexuális zaklatása pontokban emelt vádat ellene, amelyeket Bradley saját készítésű videóival támasztanak alá. A felvételeket Bradley rendelőjében foglalták le, miután egy 2009-es bejelentés alapján a nyomozók házkutatást tartottak nála.


Az USA legsúlyosabb pedofilügye

Beau Biden a vádpontok ismertetésekor hozzátette, mivel a nyomozás még folyik, várhatóan további esetekre is fény derülhet majd. A helyi újságnak, a The News Journalnek úgy fogalmazott, az eset "egyedülálló" a megye igazságszolgáltatásában, sőt országosan is: "Nem tudok más esetről az USA történetében, ahol ilyen magas lett volna az áldozatok száma".

A történtek mélyen megrázták a kisvárost, az ügyészi hivatal még az orvos cégtábláját is eltávolíttatta: "Nem akarjuk a közösséget napról napra szembesíteni ennek a fájdalmas történetnek a nyomaival. Remélem, ha levesszük a cégtáblát, az egy apró lépéssel közelebb viszi Lewes lakosságát a gyógyuláshoz" - mondja Biden.

2005-ben egyszer már feljelentették

Az ügyészi hivatalnak is okozhat még kellemetlen perceket Bradley ügye, ugyanis mint kiderült, 2005-ben már érkezett ellene bejelentés, ami azonban valahol eltűnt a bürokrácia bugyraiban. Biden ezért belső nyomozást is el kellett rendeljen az eljárási hibák felderítésére, mivel ezek következtében folytathatta tovább Bradley még öt évig azt, amit csinált. A gyerekorvos egyelőre börtönben várja a tárgyalás időpontjának kiírását, 2,5 millió dolláros óvadékot állapítottak meg az ügyében.

A szabadláb árfolyama

A bírák általában két tényezőt vesznek figyelembe az óvadék kiszabásakor: azt, hogy mekkora veszélyt jelent a társadalomra a gyanúsított szabadlábra helyezése, és hogy mekkora esély van arra, hogy az illető megszökik.  A Jayce Lee Duggardot elrabló és szexrabszolgaként 11 évig fogva tartó Phillip Garridóra például 30 millió dollárban állapították meg az óvadékot, bár a bíró hozzáfűzte, ez csak jelképes, és akkor se engedélyezné a szabadlábra helyezését, ha a férfi valóban letenné a szükséges minimális tíz százalékot.

San Francisco Chronicle összeállítása szerint az elmúlt években mindössze pár esetben alkalmaztak hasonló nagyságrendű óvadékot, ezek összege a 10 és az 50 millió dollár közt mozgott.