30 millió dollárban szabta meg a bíróság annak a férfinak az óvadékát, aki 1991-ben elrabolta a 11 éves Jaycee Lee Dugardot, 18 évig szexrabszolgaként fogva tartotta, és ez idő alatt két gyereket is nemzett neki. Az összeg egyébként jelképes, Garridót akkor se engednék ki, ha letenné a minimálisan szükséges 10 százalékot.

Phillip Craig Garridónak 30 millió dollárt (több mint öt és fél milliárd forintot) kellene letennie, ha szabadlábon szeretne védekezni – döntött az El Dorado megyei bíróság nevében Douglas Phimster bíró hétfőn Placerville-ben, az ügy második meghallgatásán. Az óvadék kimagasló az elmúlt években kiszabott mezőnyben, de Garridónak nem csak azért volna teljesen értelmetlen elkezdenie összegyűjteni ezt az összeget, mert esélye sincs rá, hanem mert semmiképp sem fogják szabadlábra helyezni.

Az 57 éves Garridót és 54 éves nejét 2009. augusztus 28-án fogták el, amikor kiderült, ők tartották fogva a 18 évvel ezelőtt, 11 éves korában a nyílt utcán elrabolt Jaycee Lee Dugardot, akinek időközben a férfi két gyermeket is nemzett. Az asszonyt, Nancy Garridót, aki végig tudott férje tetteiről, bűnrészességgel gyanúsítják, neki lehetőséget sem adtak óvadékra - számolt be róla az AP Hírügynökség.

Garridóék 1991-ben fényes nappal, a nyílt utcán rabolták el autójukba berántva az akkor 11 éves Jaycee Lee Dugardot. A kislány mostohaapja még látta is a történteket, de csak biciklivel tudott a nyomukba eredni, természetesen esélytelenül. A lánynak a következő 18 évben nem tudott nyomára akadni a rendőrség, pedig mindössze 200 kilométerre volt otthonától: a házaspár antioch-i házának hátsó kertjében felállított sátrakban és sufnikban tartotta fogva. Philip Garrido szexuális viszonyt is folytatott vele, aminek következtében Dugard két lánynak adott életet: a gyerekek most 11 és 15 évesek, és eddig azt sem tudták, hogy a velük élő nő nem a nővérük, hanem az anyjuk.

A szabadláb árfolyama

A bírák két tényezőt vesznek figyelembe az óvadék kiszabásakor: azt, hogy mekkora veszélyt jelent a társadalomra a gyanúsított szabadlábra helyezése, és hogy mekkora esély van arra, hogy az illető megszökik.A Garridóra kiszabott 30 millió dollár nem jellemző: a San Francisco Chronicle összeállítása szerint az elmúlt években mindössze pár esetben alkalmaztak hasonló nagyságrendű óvadékot, ezek összege a 10 és az 50 millió dollár közt mozgott.

Bár a vonatkozó kaliforniai törvények értelmében a gyanúsítottnak elég a kiszabott óvadék 10 százalékát befizetnie, hogy elhagyhassa a börtönt, Verne Pierson, az El Dorado megyei ügyész elmondta: Garrido esetében ez fel sem merülhet, mivel egy 1976-os nevadai nemi erőszak miatt már eleve csak feltételesen volt szabadlábon. A férfit akkor 50 évre ítélték, melyből 11 évet le is töltött, de jó magaviseletére való tekintettel büntetését feltételesen felfüggesztették.

Garrido ügyvédje, Susan Gellmann a meghallgatáson kérvényezte védence pszichiátriai kivizsgálását, a nej, Nancy Garrido ügyvédje, Gilbert Maines pedig jelezte, hogy a közeljövőben az ő ügyfelénél is szeretné igényelni a felmérést. Garridoék újabb meghallgatása október 29-én esedékes, a párt 29 rendbeli bűncselekménnyel fogják megvádolni, beleértve az emberrablást, a fogvatartást és a többszörös nemi erőszakot. A hétfői óvadék-kiszabási meghallgatáson arra nem tértek ki, vannak-e új eredmények a Garridót több eltűnt prostituált meggyilkolásával is kapcsolatba hozó nyomozásban.

Az áldozat, Jaycee Lee Dugard, valamint két lánygyermeke a Garrido-házaspár elfogása után visszakerült eredeti családjához, ahová a kerületi ügyész szerint „a körülményekhez képest nagyon jól halad a visszailleszkedéssel”. Az ügyész szerint azonban Dugardnak mindenképpen szükséges volna tanúskodnia majd a büntetőeljárás során, erre azonban – pszichés állapotát figyelembe véve – még legalább egy évig nem tartja alkalmasnak. Garrido az első meghallgatáson ártatlannak vallotta magát.