A 48 éves Norrie May-Welby az első ember, akit hivatalosan is semleges neműként regisztráltak Ausztráliában. Az egykori férfi a nemátalakító műtétje után sem érezte jól magát a bőrében, ezért lobbizott a korszakalkotó megoldás mellett. Magyarországon nincs mód arra, hogy az anyakönyvi kivonatban a „meghatározatlan nemű” bejegyzés szerepeljen.

Egy brit ember az első személy, akit hivatalosan is semleges neműnek nyilvánítottak, vagyis se nőként, se férfiként nem tartják számon. A 48 éves Norrie May-Welby férfiként született, majd 1990-ben, 28 évesen  vetette alá magát egy nemátalakító műtétnek. Ám nővé válása után sem érezte magát boldogabbnak, ezért úgy döntött, hogy semleges nemű lesz. Abbahagyta a hormonkezelést, és Ausztráliában – ahová 7 évesen költözött – elérte azt, hogy iratain a „meghatározatlan nemű” bejegyzés szerepeljen.

Az ausztrál hatóságok persze eleinte nem járultak hozzá ehhez, de mivel még az orvosok sem tudtak megegyezni abban, milyen nemű pontosan May-Welby, végül beleegyeztek a procedúrába.  "A férfiról vagy a nőről alkotott fogalmak nem illenek rám. A legegyszerűbb megoldás, erre az volt, hogy  azonosítatlan nemet választok" – mondta a világ legelső semleges neműje a The Sun magazinnak. A korszakalkotó döntést lelkesen üdvözölte a brit transzszexuálisok szövetsége. Szóvivőjük úgy véli, sokan vannak, akik nem érzik magukat sem az egyik, sem a másik nemhez tartozónak.

Magyarországon senki nem lehet semleges nemű

Kérdésünkre, miszerint Magyarországon mit kell tenni akkor, ha semleges nemet akarunk hivatalosan regisztrálni, a IV. Kerületi Anyakönyvi Hivatal munkatársa azt a választ adta, hogy a jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé, és tudomása szerint még nem is volt olyan ember, aki ezzel a kéréssel fordult volna hozzájuk.

A nem megváltoztatásra (nőből férfivá, illetve férfiból nővé) irányuló eljárás (név, illetve anyakönyvi bejegyzésben történő megváltoztatását) engedélyezésének kérelmét egyébként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és/vagy az EüM Egészségpolitikai Főosztályához kell benyújtani. Csatolni kell hozzá egy pszichiáter szakorvos és egy klinikai szakpszichológus által készített szakvéleményt. Ezenkívül urológus/nőgyógyász szakorvos szakvéleménye szükséges. Az Egészségügyi Minisztérium a szakvélemények alapján ezek után a nem- és név megváltoztatása tárgyában szintén egy szakvéleményt hoz. Ennek birtokában az igazságügyi tárcához fordulhat a kérelmező. Az anyakönyvezési eljárás végül a minisztérium kezdeményezésére indul meg.