A 14 éves Hanna magántanuló lett, mert így legalább senki nem köszönti reggelente úgy, hogy "dögölj meg te mutáns!", a 15 éves Zoé pedig titkolja diáktársai előtt, hogy úgy érzi, rossz testbe született, mert valószínűleg megvernék. A Velvetnek nyilatkozó fiatal transzszexuálisok pár éve döbbentek rá, hogy tulajdonképpen férfitestbe született nők, és legszívesebben minél hamarabb hormonkezelésnek vetnék alá magukat, de a honi szabályozás szerint 18 éves kor alatt sem erre, sem műtétre, sem névváltoztatásra nincs lehetőségük. Magyarországon a kiskorú transzszexuálisoknak nem sok lehetőségük van: vagy még hosszú éveket kell kibírniuk saját testük csapdájában, vagy külföldön próbálnak szerencsét.

Szeptember elején Nagy-Britanniában óriási vihart kavart, amikor egy kilenc és egy tizenkét éves fiú a nyári szünet után lányként tért vissza az iskolába. Bár Magyarországon hasonló esetekről nem hallottunk, ez nem jelenti azt, hogy hazánkban ne lennének olyan fiatalok, akik úgy érzik, hogy rossz testbe születtek. Ők a primér transzszexuálisok, akik már kamaszkoruktól tudják, hogy a másik nem képviselői akarnak lenni – tudtuk meg dr. Pajor László urológustól.

A transzszexuális olyan egyén, aki úgy gondolja, hogy a természet rossz tréfát űzött vele, és a férfilélekhez egy női testet rendelt, vagy fordítva. "Még nem derült ki pontosan, hogy mi okozza ezt. Egyébként sokkal gyakrabban fordul elő, hogy valakit férfiból nővé alakítanak át, mint fordítva. Az átalakítások közel 90 százaléka ilyen” - tette hozzá az orvos.

Nem homoszexuálisok és nem transzvesztiták

A Velvet által megkérdezett hazai szakértők szerint a transzszexuálisok elfogadásának legnagyobb akadálya, hogy az emberek tájékozatlanságból összekeverik őket a homoszexuálisokkal, esetleg a transzvesztitákkal. Ezt a tapasztalatot két fiatal transzszexuális interjúalanyunk is megerősítette. Pedig a különbség nem elhanyagolható.

”A transzvesztita csak szerepet játszik, a munkahelyén férfiként jelenik meg, szabadidejében pedig nőnek öltözik. A homoszexuálisok és a transzszexuálisok esetében pedig az adhat okot a zavarra, hogy mindkét csoport a saját neméhez vonzódik. Csakhogy az utóbbi esetben arról van szó, hogy ha valaki férfinak születik, de nőnek érzi magát, és úgy gondolja, hogy csak a teste van elrontva, akkor természetes, hogy a férfiak tetszenek neki, hisz ő a férfikülső ellenére valójában nő” – magyarázza dr. Pajor László.

Hozzátette, a sajtónak is nagy szerepe van abban, hogy így gondolkodnak az emberek, hiszen előfordult, hogy a melegfelvonulás kapcsán transzszexuális résztvevőket emlegettek. „Egy transzszexuális nem megy a melegfelvonulásra, mivel semmi köze nincs hozzá. Ő az első, aki kikéri magának, hogy összekeverik” – tette hozzá, és ezt a 15 éves transzszexuális Zoé is megerősítette. „A felvonulók azt hiszik, hogy így erős közösségnek tűnnek - ami talán így is van -, és így majd békén hagyják őket, de szerintem pont az ellenkezőjét érik el: még nagyobb lesz a gyűlölet és az előítélet, és ezzel nekünk is keresztbe tesznek” - nyilatkozta a Velvetnek Zoé, aki lánynak vallja magát, bár fiútestbe született, és kérésére inkább a választott nevén említjük.

A barát akkor is barát marad, ha nem hetero

A transzszexuálisokat segítő TSOnline blog másik legfiatalabb felhasználója, a 14 éves Hanna két évvel ezelőtt jött rá, hogy rossz testbe született. Bár fiúként látta meg a napvilágot, állítása szerint már kisgyermekként is lányként viselkedett. "Teljesen belém nevelték, hogy a fiú-lány kapcsolat a normális. Ezért mikor megismerkedtem egy jó fej lánnyal, csak barátkozni szerettem volna vele. De sajnos összekevertem a barátságot a szerelemmel, és hamar rájöttem hogy a fiúkat szeretem. Arra is rájöttem, hogy nem vagyok meleg, mert azt szeretném, hogy a szerelmem lányként tekintsem rám, és mindenki más is. Persze nem tudtam, hogy mi ez, vagy van-e ilyen. Hónapokig keresgéltem az interneten, míg megtaláltam a TSOnline nevű oldalt. Itt tényleg majdnem mindent megtudtam magamról, és a transzszexualitásról.”

Szerencsére családja jól fogadta, amikor bejelentette, hogy ő valójában nőnek érzi magát. "Mellesleg az ismerettségi körömben van olyan lány, aki a saját neméhez vonzódik. Ugyan ő 19 éves, de nagyon jól kijövünk, ez is bizonyítja, hogy mennyire értelmetlenek az előítéletek. A barát akkor is barát marad, ha nem hetero" – nyilatkozta a Velvetnek a jelenleg magántanuló Hanna, aki cikkünkben természetesen szintén a saját maga által választott női névvel szerepel. ”Most vagyok hetedikes. Ötödik osztályban egyedül maradtam két osztálytársammal a teremben, ahol közölték velem, hogy azért nincsenek barátaim, mert a fiúknak túl lányos, a lányoknak meg túl buzis vagyok  Sajnos magántanulónak lenni nem könnyű, így viszont senki sem köszönt úgy reggelente, hogy "Dögölj meg te mutáns!" – tette hozzá Hanna, akinek a matematikatanára is transzszexuális volt, de már megműtette magát.

Öngyilkosság lenne felvállalni

A 15 éves Zoé egyelőre csak édesanyjának mondta el, hogy milyen problémával küzd. „Azzal nyugtatja magát, hogy ez csak a serdülőkor miatt van, de azt mondta, hogy ha tényleg így van, akkor is szeretni fog. Ami a nyilvánosságot illeti, sajnos társadalmilag fiúként kell élnem egy ideig. Igazából egyikünk se akarja felvállalni, legalábbis aki normálisan gondolkodik. Az emberek előítéletei részben azért ilyen erősek, mert ez számukra idegen dolog, nem mentek keresztül rajta. Normál iskolában kész öngyilkosság lenne felvállalni, hiszen sok olyan gyerek jár oda, akik csak a rossz példát látják, és talán még össze is vernének emiatt” – nyilatkozta Zoé, aki emiatt szintén fontolgatja a magántanulói státuszt.

Ő egyébként akkor döbbent rá, mi lehet a problémája, amikor először találkozott a világ legfiatalabb átoperáltjáról, Kim Petrasról szóló cikkekkel. Hozzátette, hogy eleinte kicsit bizonytalan volt, hiszen míg mások - például Hanna is - már kisgyermekkorukban is lányosan viselkedtek, nála ez később jelentkezett, és eleinte nem is vette komolyan az intő jeleket.

Nem betegek

Míg dr. Pajor László szerint a transzszexualitás betegség, és akit átoperálnak, az kigyógyul ebből a betegségből, boldog lesz, Zoé máshogy fogalmazna. „Igazából én sem tudom, hogy hova soroljam ezt az érzést, de nem érzem betegnek magam. Csak azt érzem, hogy jól kitoltak velem.” Hanna is hasonlóan gondolja: „Legtöbbször meg is feledkezem róla, hogy mi a helyzet. De ha ezt az orvosok betegségnek fogják fel, és meggyógyítanak, akkor tartsák betegségnek”. Hozzátette, úgy érzi, hogy műtét nélkül nem lenne boldog, és ha esetleg nem maradna más választása, talán külföldön is szerencsét próbálna, akárcsak Zoé.

Ami a párkapcsolatokat és a családalapítást illeti, Zoé egyelőre nem ismerkedik, és nem foglalkozik a távoli jövővel. Hozzátette, természetesen egy örökbefogadott gyereket is ugyanúgy tudna szeretni, mint egy vérszerinti gyermeket. Hannanak már több barátja is volt, de nem mondta el nekik, hogy mi a helyzet. „Már csókolóztam is, aminek nagyon örültem. Idővel nagyon szeretnék majd családot. Saját gyerekem csak akkor lehetne, ha most elmennék egy spermabankba, és később majd valaki kihordaná a gyermekem, de ezt nem szeretném. Szerintem egy örökbe fogadott gyermeket is ugyanúgy tudok majd szeretni, mintha a sajátom lenne. És ki tudja, lehet hogy mire műtétre kerül a sor, addigra fejlődik annyit az orvostudomány, hogy lehet majd saját gyermekem” – tette hozzá.

Sokan nem bírják ki a nagykorúságig

Természetesen Magyarországon is szigorú szabályok határozzák meg a nemváltás folyamatát (lásd keretes írásunk). Zoé szerint a hormonkezelést már 10-12 éves korban engedélyezni kellene, de a műtét korhatárával ő is egyetért. „Személy szerint kibírnám 18 éves korig a műtét nélkül, de a hormonkezelés és a társadalmi nemváltás nélkül nem. Sokan azért lesznek öngyilkosok, mert túl fiatalok ahhoz, hogy elkezdjék ezt a procedúrát, de már nem bírják tovább” – tette hozzá.

A magyarországi szabályozás

A nem megváltoztatásra irányuló eljárás alatt a név illetve nem anyakönyvi bejegyzésben történő megváltoztatását és a nemi átalakító műtétek engedélyezését értjük, ami a transzszexuális személy kérelmére indul - tájékoztatta a Velvetet az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya.  A kérelmét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz és/vagy az EüM Egészségpolitikai Főosztályához kell benyújtani, és csatolni kell hozzá egy pszichiáter szakorvos és egy klinikai szakpszichológus által készített szakvéleményt. Ezenkívül urológus/nőgyógyász szakorvos szakvéleménye szükségeltetik. Az EüM a csatolt szakvélemények alapján a nem- és név megváltoztatása tárgyában szintén egy szakvéleményt hoz. Ennek birtokában fordulhat a kérelmező nevének megváltoztatása céljából az IRM-hez. Az anyakönyvezési eljárás ezt követően, az IRM kezdeményezésére indul meg.

A nemi átalakító műtétek elvégzéséhez szintén szükséges az Egészségpolitikai Főosztály fent említett szakvéleménye. A kérelmet alapvetően akkor utasítják el, ha egészségügyi szempontból nem javasolt a nem megváltoztatásának engedélyezése. Ami az elbírálás időtartamát illeti: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33.§ (1) és (5) bekezdései értelmében az ügyintézési határidő a kérelemnek az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz történő megérkezése napjától számított huszonkét munkanap. Hazánkban a jelenleg bevett gyakorlat megfelel Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa 2009. júliusában „Emberi jogok és nemi identitás” című vitaanyagában szereplő kritériumoknak.

Hanna is csak a műtétet kötné életkorhoz, és ő sem elégedne meg a névváltoztatással, hiszen már százszázalékosan biztos magában: jó ideje nem is hord férfiruhákat. „Szerintem semmi értelme, hogy hivatalosan Kovács Mariska legyek, de közben arcszőrzetem nőjön, és mutáljon a hangom. Így csak egy férfi lennék, akinek hivatalosan női neve van. Viszont ha a névváltoztatás mellett szedhetnék hormonokat, nem nőne ádámcsutkám, nem mutálna a hangom, nem lenne arcszőrzetem, viszont lennének melleim. Valahol frusztráló, hogy valami kövér, szakállas adóügyi majom dönti majd el, hogy lehet-e lánynevem vagy nem. Úgy gondolom, ez az én életem, az én döntésem.”

Miért lehet előnyös a pubertás előtti nemváltoztatás?

A gyerekkori nemváltoztatás előnye, hogy ekkor még nem zajlott le a pubertás, amelynek bizonyos jegyei nehezen visszafordíthatóak illetve visszafordíthatatlanok. A pubertás folyamata lelkileg is nagyon megviseli a transzszexuálisokat. A mi közösségünk támogatja és sürgeti a kiskorú TS-ek nemváltoztatási lehetőségét bizonyos formában. Helyeselnénk olyan gyógyszerek adását a kiskorú TS-ek esetében, amelyek a pubertást elhalasztják, elnyomják a nagykorúságig. Amikor az illető nagykorú lesz, és felelősen képes dönteni, megtörténhet a teljes nemváltoztatás, ellenkező esetben a korábbi gyógyszerek elhagyásával megkésve ugyan, de normálisan végbemegy a pubertás.

A gyermekkori nemváltoztatás hátránya is könnyen belátható: aggályos, hogy egy kiskorú személy felelősséggel tud-e dönteni ilyen fontos kérdésben. Az átalakító műtétet, ami az orvostudomány jelenlegi állása szerint visszafordíthatatlan, így semmiképpen sem javasoljuk gyerekkorban, sőt, felnőttkorban is csak szigorúan 1-2 éves úgynevezett RLT (Real Life Test, Való Élet Teszt) teljesítése után. Ennek lényege, hogy az érintett még a műtét előtt 1-2 évig az új neme szerint él, és ezt a folyamatát egy szakember kíséri végig heti-kétheti konzultációk formájában, a folyamat végén pedig ő ad engedélyt a műtétre, ha semmi kétség nem merül fel annak indokoltságával kapcsolatban. Emellett társadalmi nemváltás engedélyezését is támogatjuk - foglal állást a TSOnline.

Abban dr. Pajor László urológus és dr. Tolnai Valéria pszichiáter is egyetértett, hogy a hazai helyzet meglehetősen kaotikus. „A névváltoztatás nehezen kezelhető Magyarországon. Ebben az országban igen könnyű hozzájutni a hivatalos papírokhoz, mondjuk orvosi diplomát is lehet venni a zöldséges piacon. Ha valaki megkeni a megfelelő embert, akkor olyan névváltozatási papírt kap, amilyet akar. Hogy mi a szabály? A névváltoztatás akkor logikus, ha a beteg már átesett a műtéti procedúrán. Persze sokszor előbb is engedélyezik, hogy könnyebben be tudjon illeszkedni a társadalomba” – nyilatkozta dr. Pajor László.

A szakemberek is tartanak tőle

Hannanak a pszichiáterekkel voltak rossz tapasztalatai, egyikőjük például azt mondta, hogy a transzszexualitás nem létezik, ez egy képlékeny dolog, és kinövi; mások pedig azért nem tudtak segíteni, mert nem voltak kellően otthon a témában. „Bármilyen pszichiáternek kötelessége lenne ezt elbírálni. A pszichiátriai tankönyvekben szerepel a transzszexualitás. Valószínűleg félnek, tapasztalatlanok, és nem mernek belevágni abba, hogy eldöntsék, valaki transzszexuális-e vagy sem” – mondta dr. Tolnai Valéria, akihez gyakran fordulnak szakvéleményért a transzszexuálisok. „Esete válogatja, hogy mennyi időbe telik az elbírálás. Én kilencven százalékban nem utasítom el a hozzám érkezők kérelmét, mivel náluk bebizonyosodik, hogy valóban transzszexuálisok" – tette hozzá.

18+

Hogy Magyarországon pontosan hány 18 év alatti transzszexszuális szeretne nemet váltani, arról az Egészségügyi Minisztérium nem tudott tájékoztatást adni, mivel a kérelmezők életkora szenzitív adatnak minősül. 18 éves kor alatt mindenesetre sem az anyakönyvi bejegyzés módosítására, sem hormonkezelésre, sem nemi átalakító műtét elvégzésére nem kerülhet sor – tájékoztatta a Velvetet Bálint Orsolya, az EüM sajtóreferense. A minisztériumhoz egyébként átlagosan havonta három kérelem érkezik. Az anyakönyvezési eljárás kezdeményezése, illetve a nemi átalakító műtét elvégzése természetesen a kérelmező elhatározásán múlik. Ez utóbbi egyébként némi anyagi áldozatot is követel. A műtétre vonatkozólag most az a rendelkezés, hogy mindenképpen a beteg fizeti a műtéti költség 90 százalékát, és a TB állja a fennmaradó részt – nyilatkozta a Velvetnek dr. Pajor László. Egy ilyen műtét költsége azonban itthon is milliós nagyságrendű - és mint dr. Pajor László is elmondta, ennek a nagyobb részét kell a betegnek fizetnie -, tehát az elhatározás mellett jelentős mértékben az anyagiakon is múlhat, sikerül-e valakinek összhangba hoznia a külsejét a valódi identitásával.