Bár a közösségi site korábban ellenállt a közvélemény nyomásának, amikor arra akarták rábírni őket, hogy bevezessék a pedofilok ellen védő pánikgombot, most úgy tűnik, lesz ilyen. Ha nem is pont az, amit a gyermekvédők próbáltak kiverni belőlük, de lényegét tekintve valami hasonló.

A Child Exploitation Online Protection Unit (CEOP, egy gyermekek internetes védelmével foglalkozó angol szervezet - a szerk.) nyomására a Facebook belement abba, hogy a közösségi site-on belül a fiatalkorúak oldalain a jövőben jelenteni lehessen a gyermekvédelmi hatóságok felé a pedofil (vagy egyéb szempontból veszélyesnek érzett) bepróbálkozásokat. A szülők és gyermekvédelmi szervezetek azóta próbálták elérni ezt az oldalnál, hogy tavaly a 17 éves Asheigh Hallt Facebook-oldalán keresztül szedte fel és csábította el a visszaeső nemi erőszaktevőként nyilvántartott Peter Chapman, majd egy elhagyatott helyre csalta és megfojtotta a lányt.

A lány halála ráirányította a figyelmet a közösségi oldalak lehetséges veszélyeire, Hall szülei is erősen kampányoltak az ügyért, és a korábbi angol kormány is erősen támogatta a gyermekvédők törekvéseit. Céljuk az volt, hogy minden gyermekkorú Facebook-felhasználó oldalán legyen egy olyan "pánikgomb", amely közvetlenül a gyermekvédelmi szervezeteket riasztja, ha a kiskorú úgy érzi, veszélyes megkereséseket kap.

A Facebook ezt a próbálkozást sokáig visszaverte, mondván, már amúgy is létezik a "Jelentem" gomb, de később azért annyi engedményt már tett, hogy Biztonsági beállítások oldalához hozzáadott egy linket, ami a CEOP weboldalára mutat.

A legújabb megállapodás értelmében azonban a jövőben egy olyan letölthető alkalmazást kínálnak majd a fiatal felhasználóknak (illetve szüleiknek), ami tanácsokat ad és bejelentési lehetőséget kínál. Jim Gamble, a CEOP elnök-vezérigazgatója szerint a program hamarosan elindulhat: "A végéhez közelednek tárgyalásaink a Facebookkal a ClickCEOP gomb integrálásáról, a mai nap a gyermekvédelem történetének emlékezetes napja. Ennek az alkalmazásnak a segítségével a Facebook-felhasználók közvetlen hozzáférést kapnak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek minden szülőt biztosíthatnak tinédzserkorú gyermekük biztonságáról az oldalon".

A CEOP azért kritizálta korábban erősen a Facebookot, mert a közösségi oldal nem követte a Bebo vagy a Microsoft MSN csetjének példáját: ez utóbbi kettő már korábban bevezette a ClickCEOP gombot szolgáltatásaikban. Gamble azt is a közösség oldal szemére vetette, hogy bár azt állítják, szigorú biztonsági mechanizmusok alapján működnek, eddig egyetlen pedofilgyanús esetről nem érkezett tőlük bejelentés a rendőrséghez. Az ő pánikgombjuk azonban bevezetése óta eltelt négy évben már 624 gyereket védett meg eredményesen, és több mint 1.100 letartóztatást eredményezett - állítja Gamble. A szervezet álláspontja szerint a gombnak már önmagában a látványa is elriasztólag hathat a pedofilokra, a Facebook azonban kételkedett ebben.

Joanna Shields a közösségi oldal európai, közép-keleti és ázsiai divíziójának elnöke azonban úgy nyilatkozott: "Nem lehetséges egyetlen csodagombbal biztonságossá tenni az internetet, de azzal, hogy a CEOP és mi egyesítettük az erőinket, egy kellően átfogó megoldást találtunk, ami magában foglalja a mi tecnológiai hozzáértésünk és a CEOP online biztonsági megoldásainak házasítását. Mi sem fontosabb számunkra, mint a felhasználóink biztonsága, ezért is ruháztunk be annyit abba, hogy a Facebook legyen a net egyik legbiztonságosabb helye".