A New York-i tűzoltók mintájára Siklósi Gábor, a Főnix mentőrobogós szolgálatának csoportvezetője is kamerák elé állt, ugyanis egy naptárral szeretné adakozásra bírni az embereket. Az amerikai tűzoltóktól eltérően ő még felsőtestét sem mutatta meg, ugyanis mentősként bizonyos határokat be kell tartania. Mindenesetre reméli, hogy a naptár sikeres lesz, és jövőre már kollégái is feltűnnek a kiadványban. Bár Siklósi már televíziós sorozatban is szerepelt, esze ágában sincs celebbé válni, az ismertséget csak hasznos dolgokra szeretné felhasználni.

Míg külföldön rendre jelennek meg olyan egészen vagy csak egy kicsit pikáns naptárak, amelyek valamilyen jó célt szolgálnak, Magyarországon még nem annyira jellemző, hogy egy szakma vagy bármilyen csoport képviselői ilyen kiadványt készítenének azért, hogy valami jó ügyre gyűjtsenek pénzt. A FŐNIX MED mentőrobogós szolgálatának csoportvezetője, Siklósi Gábor most azonban vállalkozott arra, hogy kamera elé álljon egy naptár kedvéért. „Ha vannak olyan celebek, akik milliókat keresnek az ilyen naptárakkal, akkor úgy gondolom, hogy a mentésre szánt összeg nem lehet kevesebb, még akkor sem, ha nem vagyunk híresek, nem olyan szép a testünk” – nyilatkozta lapunknak a csütörtöki naptárfotózás főszereplője.

Klikk a fotózáson készült képekért!

A New York-i példa

Az eladásból befolyt összeg természetesen majd a szolgálatot illeti meg.  Siklósi Gábor a fotózáson a Velvetnek elmondta, hogy az ötlet valójában nem tőle származik, pedig szívesen mondaná azt, hogy az ő fejéből pattant ki. „Amikor áprilisban próbáltuk összeszedni a pénzt a robogók üzemeltetésére, akkor az egyik kereskedelmi rádióban volt egy műsor, ahova betelefonáltak a hallgatók, hogy miért nem vetkőzünk le. Akkor ez egy nagyon hülye ötletnek tűnt, de valamivel később egy női magazin megkeresett minket azzal az ötlettel, hogy a mi szereplésünkkel kiadnának egy olyan naptárt, amilyet a New York-i tűzoltók készítettek.”

Egy mentős nem vetkőzhet

A női magazin kérését azonban etikai okokból el kellett utasítaniuk, ugyanis nem jöttek volna ki jól abból, ha mondjuk kissé alulöltözve, fejük búbjáig habosan mosnak egy mentőrobogót. „Biztosan lenne rá igény, de vannak olyan etikai szabályok, amikhez tartaniuk kell magukat a mentősöknek, például nem szerepelhetnek pornófilmekben. Végül egy reklámügynökség keresett meg minket, és az ő elképzelésük abszolút vállalható volt” – nyilatkozta Siklósi Gábor. „A szponzor átvállalta a gyártás költségeit, a terjesztés pedig a honlapunkon keresztül történik majd. Csinálnak egy naptárt számunkra, ami szeptember végétől a honlapunkon lesz kapható. Egy darab körülbelül 1500 forintba kerül majd, és a teljes bevétel a szolgálatot illeti majd meg. Az első évben csak egyképes naptár adunk ki, és ha lesz igény, akkor jövőre egy 12 hónapos naptárral rukkolunk elő ” – vázolta a jövőbeni terveket. A médiaügynökség szerint egyébként a naptárt várhatóan 37 és 45 év közötti nők vásárolják majd meg.

Meddig mehet el egy mentős etikailag?

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói munkájukat szigorú szabályok szerint végzik. Az érvényes szabályzat alapján a mentődolgozóknak szabadidejükben is a mentőszolgálat szellemiségéhez, értékeihez méltó módon kell viselkedniük - nyilatkozta a Velvetnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. A viselkedési szabályok betartása nem öncélú követelmény, hiszen a betegek, segítségre szorulók gyógyulásának egyik fontos feltétele a gyógyítókba, életmentőkbe vetett bizalom, melyet az esetlegesen szeméremsértő, méltatlan vagy botrányos viselkedés, közszereplés megingathat. Az etikai normák, szabályok ellen vétő mentődolgozó indokolt esetben fegyelmi eljárásra számíthat.

Valami jónak kell jönnie

Siklósi a robogós szolgálat vezetőjeként reménykedik abban, hogy a naptár sikeres lesz: „Biztos vagyok benne, hogy valami jónak kell történnie, ugyanis idén annyira nehéz volt összeszedni a pénzt. Ez részben a válságra vezethető vissza, részben pedig arra, hogy megváltoztak az adótörvények. Remélem, hogy legalább egy defibrillátort tudunk majd venni. Jövőre azért leszünk nehéz helyzetben, mert négyéves lesz a szolgálat, és az üzemeltetési költségeken felül jó pár dolgot ki kell majd cserélnünk.” Hozzátette, nem a naptár az egyetlen újszerű, itthon még nem igazán alkalmazott módszer, amivel adományt gyűjtenek, korábban az egyik rádió segítségével árvereztek el sztárokat.

A jó bornak nem kell cégér

A pénzszerző akciókra egyébként azért van szükség, mert a szolgálat kiemelt közhasznú alapítványként működik, és nem tartanak igényt az állami támogatásra. „Azért nem tartunk igényt az állami támogatásra, mert akkor az Országos Mentőszolgálattól vonnák el az összeget. Mi pedig nem hátráltatni, hanem segíteni akarjuk őket, szeretnénk kicsit előremozdítani a betegellátást. A mentőrobogós szolgálat igen hatékony. Hamar odaérünk egy helyszínre, és vagy teljesen le tudjuk bonyolítani a beteg ellátását, vagy el tudjuk kezdeni mielőtt még a hagyományos mentő kiérne. Három hónap alatt annyit ment a VIII. kerületben lévő motorunk, mint tavaly egész évben, vagyis három hónap alatt közel 300 beteget látott el. A jó bornak persze nem kell cégér, ha viszont mégis kell, akkor legyen valami újszerű elgondolás” – nyilatkozta Siklósi Gábor, aki szerint nagyon sok alapítvány van, ami egy olyan célra gyűjt, ami kissé megfoghatatlan, az ő esetükben természetesen nem ez a helyzet. a Főnix mentőrobogós szolgálata egyébként akkor lett országszerte ismert, amikor 2007-ben Siklósi Gáborék munkaidőn kívül saját motorjukkal siettek egy kétéves kislány, Alíz segítségére.

Siklósi Gábor

Nem lesz celeb

Bár a sajtó által felkapott történet, valamint a sorozatban való szereplés után a naptár akár egy újabb lépés lehetne a celebbé válás útján, Siklósi Gábor tervei közt egyáltalán nem szerepel az, hogy híresség váljon belőle. „Tisztában vagyok azzal, hogy ismert az arcom, de mondjuk, a Vacsoracsatába nem megyek el főzni, mert az igen távol áll tőlem. Inkább olyan kezdeményezésekkel akarom kihasználni ezt az ismertséget, mint például ez a naptár” – nyilatkozta Siklósi, aki hozzátette, ugyan a naptárt finanszírozó ügynökség kérésére idén csak ő szerepel a kiadványban, de szeretné, ha jövőre a kollégái is kamera elé állhatnának.

Nem irritálja az embereket

Bár a vetkőzős hírességeket sok kritika éri, Siklósi Gábor nem tartott attól, hogy a naptár miatt megszólnák az emberek, akik eddig egyébként mindig kedvesek voltak vele. „Nem csinálok semmi olyat, ami irritálná az embereket. A múltkor éppen egy könyvesboltban voltam, amikor odajött hozzám egy hölgy, és megjegyezte, kár, hogy nem minden híres ember ilyen normális. Általában egyébként a betegek ismernek fel, ők pedig adott pillanatban nyilvánvalóan nem az én személyemmel vannak elfoglalva” – tette hozzá Siklósi Gábor, aki elmondta, kicsit olyan helyzetben van, mint Kulka János, aki a Szomszédok című sorozatban egy mentőorvost alakított. „Sokan mentősként gondolnak rá a mai napig. Hiába vagyok szolgálaton kívül, én sem tudok más lenni, csak mentős.” Siklósi Gábor számára egyébként szintén nem idegen a magyar sorozatok világa, hiszen láthattuk a TV2 kórházi szappanoperájában. Igaz, Kulka Jánossal ellentétben neki saját magát kellett alakítani a Jóban Rosszban című sorozatban.

Még több kép!

A mennyiségből nem lesz minőség

A szolgálathoz egyébként bárki csatlakozhat, már ha megfelel a követelményeknek. „Szerencsére a mentősökből túljelentkezés van. Nem hiszünk abban, hogy a mennyiségből lesz a minőség. Nagyon megválogatjuk, hogy kire bízzuk rá a motort, kik azok, akik tudnak egyedül dolgozni. Kell A kategóriás jogosítvány, PÁV I. pályaalkalmassági minősítés, ami ugye a sziréna és a kékfény használatához szükséges, emellett fontos a mentő-szakápolói képesítés, vagy annál magasabb végzettség, minimum öt évnyi gyakorlat a mentőszolgálatnál vagy az intenzív osztályon. Lényeges még a jó kommunikációs képesség, vizsgáljuk az egyén konfliktusmegoldó képességét, és szeretnénk, hogy minden kollegának beszéljen idegen nyelvet” – nyilatkozta Siklósi Gábor.