Megmutatta magát a világ első teljes arcátültetéses betege

Megjelent a tévékamerák előtt hétfőn az a spanyol férfi, akin Spanyolországban először végeztek el teljes arcátültetést.

Hétfőn a nyilvánosság elé lépett az a spanyol férfi, akin a világon először végeztek el teljes arcátültetést. A 31 éves Oscar, akit márciusban műtöttek meg, a kórházból történt távozása előtt köszönetet mondott az orvosoknak, a donor rokonainak, valamint saját családjának. Oscar arca öt évvel ezelőtt roncsolódott, amikor véletlenül egy puska golyói találták el. A hétfői sajtókonferencián nehezen beszélt, mivel az ajkait nem tudta összezárni. Az új arca pedig erősen duzzadt volt. Sálat viselt a nyakán, hogy a hegeket eltakarja, a haját pedig a homlokába fésülte, hogy ne látszódjanak az ottani sebhelyek.

Klikk a többi képért!

Harminc fős orvoscsapat műtötte meg március 20-án a barcelonai Vall d'Hebron kórházban a férfit, aki nem tudott nyelni, rendesen lélegezni, és beszélni a sérülései miatt. A 24 órás operáció során új arccsontokat, arcizmokat, bőrt, ajkakat, fogínyt és fogakat, valamint szájpadlást kapott.  Joan Pere Barret, az orvoscsapat vezetője azt mondta hétfőn, hogy fokról fokra javul az állapota, de hosszú, nehéz és további kezelésekkel teli út áll előtte, amíg úgy tud nyelni, lélegezni és beszélni, mint a balesetet megelőzően. Oscar még nem tudja becsukni a szemeit, a szemöldökét viszont képes mozgatni, és tud mosolyogni is. Az orvosok a műtét során igyekeztek úgy alakítani új arcát, hogy az a régihez, ne pedig a donoréhoz hasonlítson.

A sajtókonferencián megszólalt Oscar nővére, aki elmondta: testvére minden vágya, hogy egy nap ismét vadásszon, horgásszon, vagy ha úgy tetszik, normális életet éljen, ahogy régen. "Immár úgy tud sétálni az utcán, hogy nem bámulják meg rémülten az emberek. Élvezi az együttlétet a családjával, mert érzi, hogy új életet kapott " – mondta a férfi nővére.

Májusban egyébként Oscar sorstársa, a szintén spanyol Rafael vállalta fel, hogy az egész világnak megmutattja új külsejét. Őt januárban műtötték meg, és Oscarral ellenétben csak arca alsó felén végeztek átültetést. Rafaelnél nem egy baleset miatt volt szükség a beavatkozásra, hanem neurofibromatózis nevű betegség miatt.