Házi őrizet alá helyezték azt a fiatalembert, akit február elején tartóztatott le a rendőrség, miután a tudomásukra jutott, az egyetemista iskolai mészárlást tervez. A szakvélemény szerint egy személyiségzavaros emberről van szó, akinél újra fennáll a nyílt agresszió veszélye.

Házi őrizetbe helyezte a bíróság szerdán azt az egyetemistát, aki a gyanú szerint ez év februárjában tömegmészárlásra készült. A szakvélemény szerint egy személyiségzavaros emberről van szó, akinél újra fennáll a nyílt agresszió veszélye.

A Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a tömegmészárlásra készülő egyetemista előzetes letartóztatását, melyet 2010. február 13-án rendeltek el. Az előzetes határidejét azóta kétszer is meghosszabbították. A BKKB a házi őrizet elrendelésének indoklásában kitért a következőkre: „az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény szerint a gyanúsított nem szenvedett és nem szenved az elmeműködés olyan kóros zavarában, mely korlátozta vagy kizárta volna, hogy cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje vagy e felismerésnek megfelelően cselekedjen".

A szakvélemény szerint a fiatalembernek személyiségzavara van, melyet alapvetően agresszivitása jellemez. A szakvélemény kiegészítése szerint „szakértői bizonyossággal nem zárható ki, hogy a jövőben a gyanúsított nem lesz képes racionálisan vagy szorongásából adódóan fékezni agresszivitását, tehát fennáll a nyílt agresszió veszélye."

Az Eötvös Loránd Egyetem 22 éves hallgatója körülbelül másfél éve készült már a tömeggyilkosságra. A fiatal saját egyetemén, vagy egy bevásárlóközpontban akart lecsapni áldozataira, ehhez fegyvere is volt, amelyet engedéllyel tartott.

A rendőrök február 11-én kapták a fülest, hogy a fiatalember saját internetes oldalán, illetve több, külföldi iskolai merényletekkel kapcsolatos fórumon is utalt a közelgő mészárlásra. Internetes naplójából az is kiderült, miután véghezvitte tervét, magával is végezni akart. A rendőröknek arról is beszámolt, hogy a betegesen vonzódik az iskolai merényletekhez, ezért kezdett el sportlövészetre járni, és ezért váltotta ki az ehhez szükséges engedélyeket.

A diák már többször magával vitte fegyverét az egyetemre, elmondása szerint ő maga sem érti, miért nem gyilkolt. A fiatalember vallomásában elmondta: azért akart 22 embert megölni, mert minden élet egy szörnyű évét jelenti. Az egyetemista vallomásának egy részét előzetes letartóztatása előtt visszavonta.