Bibi Aisha portréja sokkolta az egész világot, amikor a Time magazin címlapjára került: a 19 éves nőnek tálib férje levágta orrát és füleit, mert megszökött otthonról. Bibi túlélte a csonkítást, augusztus óta az Egyesült Államokban él, és hamarosan új arcot kap. A lány arcának helyreállítási eljárása már megkezdődött: méretet vettek az újraalkotandó testrészekhez, és elkezdték a szervezetét felkészíteni az új orr és fülek befogadására.

Bibi Aisha, a fiatal afgán nő kedden, Kaliforniában lépett először nyilvánosság elé műorrával: tegnap vette át Bátor Szív-díjat Kalifornia First Ladyjétől, Maria Shrivertől – írja a Daily Mail. A műorral Bibi arca már olyan, amilyen a plasztikai műtét után lesz. Nemrég megkapta orrprotézisét, mely az első lépés 8 hónapos rehabilitációja során. Mint dr. Peter H Grossman elmondta, ez csak átmeneti, ennél tartósabb megoldást fognak találni az orvosok: a lány új orrát és fülcimpáit testének más részeiből vett szövetekből, csontokból és porcokból fogják kiképezni. Bibi Aisha addig is új műorrával fog élni, melyet saját maga is fel tud tenni minden nap, speciális ragasztóval kell a bőrére applikálnia a protézist.

Bibit apja 12 éves korában adta el a tálib családnak, akik állati sorban tartották: amikor megszökött és elkapták, férje a csonkítással büntette tettéért. Ezután a férfi magára hagyta a lányt, akit egy amerikai női segélyszervezet egyik munkatársa talált meg, így került először egy titkos kabuli menedékházba, a Time címlapjára, majd az Egyesült Államokba.

Bibi augusztusban érkezett meg Amerikába, utazásának és műtétjének költségeit a kaliforniai Peter Grossman sebész által létrehozott Grossman Burn alapítvány fedezte, mely intenzíven kampányol a nőkkel szembeni erőszak ellen. A 19 éves lány most egy női- és szabadságjogokért küzdő alapítvány pártfogása alatt él, akik igyekszenek rendbe hozni az életét, helyreállítani a külsejét és munkát találni neki.

„Aishát minden alkalommal rabszolgaságára emlékezteti, ha tükörbe néz. De néha már tud nevetni. Mikor nevet, újra olyan, mint egy tini, pedig egy életre elegendő igazságtalanságot szenvedett már el” – mondta a lapnak dr. Grossmann felesége, a Grossman Burn alapítvány elnöke.

Az ENSZ becslése szerint az afgán nők majdnem 90 százaléka van kitéve a családon belüli erőszaknak, ráadásul tavaly legálissá vált a házasságon belüli megerőszakolás is. Az afgán kormány mindennek ellenére közleményben jelentette ki, hogy elhatárolódik Bibi Aisha esetétől, mivel törvényeik szerint a csonkítás bűn, és soha nem tennének ilyet senkivel, bármit is kövessen el.